Samenleven

De corona besmettingen nemen weer toe, de ziekenhuizen stromen weer vol. Daarom zijn er deze week weer een aantal corona maatregelen aangekondigd. We zijn weer alert gemaakt op de basisregels zoals 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden, vaak handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog. Het dragen van een mondkapje wordt ook weer verplicht in gebouwen waar een QR code niet verplicht is. Vanaf zaterdag is het dragen van een mondkapje verplicht in winkels, bibliotheken, op stations, in de trein, bus, taxi. Maar ook bij de kapper, fysiotherapeut en andere situaties waar het niet mogelijk is om geen afstand te houden.

Ook in onze gemeente neemt het aantal besmettingen verder toe. Vorige week werden 227 nieuwe besmettingen gemeld bij de GGD Hollands Midden. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei. Een week eerder waren dat er nog 141. Ook werden vorige week twee inwoners opgenomen in het ziekenhuis. De toename in de gemeente Katwijk ligt bijna drie procent hoger dan het gemiddelde in de rest van de regio. Afgelopen maandag werden opnieuw 50 nieuwe besmettingen gemeld en afgelopen dinsdag 26. 

Inmiddels is 81 procent van de 18-plussers in Katwijk volledig gevaccineerd en 55 procent van de 12- tot 18-jarigen.

Burgemeester Cornelis Visser noemt de stijging van het aantal coronagevallen in Katwijk zorgwekkend. Door het aantal besmettingen stijgt ook de druk op de ziekenhuizen. Visser: ‘Dat is het grote probleem van deze stijging, de meeste mensen zijn gevaccineerd, diegene die niet gevaccineerd zijn en ziek worden, zorgen ervoor dat de druk op het ziekenhuis groot wordt.’ 

Ik vind het geen probleem om het mondkapje te gebruiken. Ook anderhalve meter afstand houden vind ik best wel prettig. In de omliggende landen is het mondkapje niet weggeweest. Het geeft ook een signaal af van een beetje afstand houden van elkaar.

Ik hoop en wens dat we met deze maatregelen als samenleving ervoor kunnen zorgen dat de druk in de ziekenhuizen niet nog meer zal toenemen. In een samenleving leven we samen. Daarvoor zijn we dus allemaal verantwoordelijk. Als ik nu de kranten lees en het nieuws tot mij neem zie ik helaas dat dit vaak niet zo is. Uitspraken en de mentaliteit van sommige mensen overschrijden in ieder geval ver mijn grenzen. Respectloos krijgen beleidmakers, wetenschappers en medici de schuld dat de corona besmettingen toenemen met alle gevolgen van dien. Samen moeten we zorgen voor elkaar. Er is nu eenmaal een grens in ons land aan wat we aan zorg kunnen leveren. Of je nu niet of wel gevaccineerd bent, we moeten allemaal zorgen dat de zorg toegankelijk blijft. Want als het nodig is willen we allemaal de juiste medische zorg ontvangen. Toch? Daar is volgens mij geen discussie voor nodig.

Houdoe.