Griepprik op eigen verzoek

In Nederland worden diabetes-, astma, hart- en nierpatiënten standaard gevaccineerd. 

Dit geldt ook voor iedereen van 60 jaar en ouder. Het is absoluut aan te raden om deze vaccinatie te nemen als u tot één van de genoemde groepen behoort. 


In de apotheek krijgen we vaak de vraag of u ook in aanmerking kan komen voor de griepprik als u niet opgeroepen bent door de huisarts. 

Dit is een begrijpelijke vraag omdat door de corona pandemie ook de griep dit jaar ernstig kan zijn. 


Een griepprik kunnen wij alleen verstrekken op doktersrecept. 

Dit betekent dat u toch zal overleggen met de huisarts of specialist of u in aanmerking komt voor een griepprik.


Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en is zeer besmettelijk. De verspreiding gebeurt via de luchtwegen. Dicht op elkaar praten, hoesten en elkaar een hand geven kan al besmetting tot gevolg hebben. 


De verschijnselen van griep zijn: 


Hoesten, koorts en koude rillingen, een pijnlijke keel, moeheid en zwakte, spierpijn en een verstopte neus.



De griep begint meestal plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn, het hoofd, keel, armen en benen.

U moet zweten en bent zeer moe. Meestal duren deze verschijnselen een dag tot maximaal een week. 


Voor iedereen met griep geldt, dat als u griep krijgt, u het beste kunt zorgen voor veel rust, goede voeding en dat u vooral veel drinkt. 


Bij uw Apotheek Rijnsburg kunnen wij u verder adviseren over welke pijnstillers, keeltabletten en hoestdrankjes u het beste kunt gebruiken. Hierbij houden wij natuurlijk ook rekening met de geneesmiddelen die u eventueel al gebruikt. U bent welkom bij Apotheek Rijnsburg aan de Graaf Florislaan 9, 071-4079114.