Afbeelding
Foto: CvdS

RVV zet ongeslagen reeks voort

Volleybal n Sporthal de Bunders. Volgens velen een schijnbaar onneembare vesting. Een hal gelegen in het Brabantse Land, bevolkt door de plaatselijke volleybalclub Skunk. Koffie was er van tevoren niet te krijgen. De halve kratjes bavaria smaakten desalniettemin heerlijk. Met vier punten in de tas is toch alles lekker?

Set 1 begon, helaas zoals vaak, stroef. Het enige dat de bezoekers slecht deden was aanvallen. Ballen binnen de mooie oranje lijnen slaan bleek niet makkelijk. Erg zonde, want aan de rest lag het niet. Te laat begon het wel te draaien bij RVV. De set werd verloren. (25-22)


spannend

Gelukkig speelden de Katwijkers aan het einde van de eerste set wel hun vertrouwde spel. Dit hoefden ze alleen maar door te trekken. Dat deden ze dan ook. Skunk kon nog lang bijblijven. Via een servicebeurt van aanvoerder Bas van der Tang liep het team gestaag uit. Set twee was een feit, de voorsprong werd niet meer weggegeven. (17-25)


De derde set was een spannende. Het lukte RVV niet om een gat te slaan. Skunk bleef goed bij en pakte genoeg punten om het de gasten erg lastig te maken. Drie foute services achter elkaar hielpen de gastheren ook wel aardig in het zadel. De zeer degeljjk spelende Robert de Vries gaf via enkele goede services zijn ploeg het goede voorbeeld. Spelverdeler Ard de Mooij wist Ken Rovers en Thijmen Heemskerk vervolgens goed, en net op tijd, te vinden. (22-25)


De vierde set was een pleziertje voor de RVV-supporters. Zelfs opa’s stonden op de banken, dat mocht ook wel met kleinzoon/libero die zo goed speelde. Het verzet van het thuisteam was definitief gebroken. Wisselspelers Samuel di Maggio en Jelle Noest konden hun punten nog meepakken, en ook middenaanvaller Marijn Heemskerk lukte het zowaar om wat balletjes te blokkeren. Deze set telde dubbel, dus Habithuis RVV ging met vier puntjes naar het westen. (14-25)


Volgende week wacht weer een uitwedstrijd voor de Katwijkers. Dit keer zal sporthal de Altis het strijdtoneel zijn voor een mooie wedstrijd in de eerste divisie B. In Rijswijk is het altijd feest, ongetwijfeld zal het dus ook voor Habithuis RVV weer een mooie zaterdag worden.


Fiets Strandrace gaat door

Actief n Na een jaar afwezigheid worden de renners die meedoen aan de Katwijk Fietst Strandrace op zaterdag 20 november weggeschoten door wethouder Adger van Helden. Het aanvangstijdstip is 11 uur.

Het was spannend. Kan het evenement op een verantwoorde, veilige manier georganiseerd worden? Vorige maand hakte de organisatie de knoop door. Het kan, maar er moeten wel maatregelen worden genomen.

Paviljoen Zomers aan de Boulevard is weer verkozen tot permanence. De inschrijving zal worden ingericht als een zogeheten doorstroomlocatie. Renners kunnen daar inschrijven of hun startbewijs. In die doorstroomlocatie hoeven de renners geen QR-code (of PCR-test) te laten zien. Dat geldt wel voor het horecagedeelte van Zomers.

Er wordt weer gestreden in zes categorieën: licentiehouders (m/v), basisleden (m/v) en cyclosportieven (m/v). De afstand is weer 42 kilometer. De renners rijden vier rondes over een zeer zwaar parcours. Bij de uitwatering wacht zoals gewoonlijk weer een uitdaging. De renners moeten twee strandopgangen bedwingen. Dat vereist de nodige stuurmanskunst.


Unanieme instemming commissie over anders afval inzamelen

politiek n ‘Communicatie en voorlichting zijn de sleutelwoorden.’ Dat zei Dirk Remmelzwaal van de SGP vorige week donderdagavond in de bijeenkomst van de raadscommissie over het plan ‘Afval anders inzamelen’. Die mening werd door de rest van de commissie gedeeld.

De gemeenteraad gaat unaniem akkoord met dat plan, waarbij in 2023 voor het restafval betaald gaat worden (diftar) en waarbij pmd (plastic, metaal en drinkkartons) thuis wordt opgehaald.


Kosten beheersbaar

Die andere manier van afval inzamelen is volgens de gemeente nodig om de afvalkosten beheersbaar te houden en om het landelijke doel om eind 2023 van 80 procent afvalscheiding te halen. Dat percentage ligt nu nog rond de 50 procent.

Minder restafval is volgens de gemeente beter voor het milieu en beter voor de portemonnee, omdat de kosten van verbranding van restafval steeds maar hoger worden.

Alle partijen dringen aan op goede communicatie. ‘Mensen weten vaak niet wat er met grondstoffen moet gebeuren. Doe wat nodig is en blijf communicatie herhalen’, aldus Dick Oudwater (CDA).


Zelfs DURF gaat akkoord, ook al heeft die partij eerder dit jaar tegen diftar gestemd. ‘Met nascheiding denken we nog steeds het beste resultaat te halen, maar we zullen instemmen’, geeft Danny Dubbeldam aan.

Dubbeldam zou wel graag nog een extra inzamelpunt voor pmd in de wijken willen en krijgt daarbij steun van de SGP. ‘Wanneer je plastic waar vlees in zat twee weken in een broeierige kliko stopt, kan die kliko vanzelf weglopen’, aldus Remmelzwaal.

Maar wethouder Van Starkenburg wijst dat idee af. ‘Hoeveel meer service kun je bieden als je het thuis ophaalt?’

De wethouder beloofde wel goed te gaan ‘monitoren’. ‘Mocht het tweewekelijks ophalen van pmd in de zomer voor problemen zorgen, dan gaan we er verder over praten.’

In de eerstvolgende raadsvergadering wordt met hamerslag het nieuwe afvalbeleid vastgesteld.
| Foto: CvdS.