Afbeelding
Foto: pr

Plannen voor Muziekschool

Het n plan om Muziekschool Katwijk aan de Zeeweg in Katwijk aan Zee te verzelfstandigen wordt voorlopig nog niet openbaar. Het college van b&w heeft wel een principebesluit genomen.

In juni vorig jaar is aan bureau Drijver en partners gevraagd om, met het gemeentelijk projectteam, een verzelfstandigingsplan voor de Muziekschool op te stellen. 

Het college wil nog een aantal mensen horen, voordat ze overgaat tot definitieve besluitvorming. Tegelijkertijd wordt het voorlopig besluit voorgelegd aan het Lokaal Overleg om tot overeenstemming te komen over het Sociaal Plan. Eventuele aanpassingen worden
doorgevoerd in het definitieve besluit.

Dat voorlopig besluit dient als basis om het gesprek met de ondernemingsraad (OR) en het Lokaal Overleg te kunnen starten en is daarom nu nog niet openbaar. De medewerkers van de Muziekschool zijn in dienst van de gemeente.

Die medewerkers hebben het verzelfstandigingsplan inclusief bijlagen, in vertrouwen ontvangen. 

Het voornemen is om per 1 januari 2022 Stichting Muziekschool Katwijk op te richten. Overgang van personeel zal vermoedelijk plaatsvinden per 1 april 2022.

Akkoord over hogere starterslening

Het n bedrag van de starterslening in Katwijk wordt verhoogd van 30.000 naar 50.000 euro. Dat heeft de gemeenteraad vorige week donderdagavond besloten. 

‘We hebben ons al eerder kritisch uitgelaten, maar we gaan akkoord’, zegt Robert Haasnoot van ChristenUnie. ‘Het is een pleister op de wond op een compleet verstoorde woningmarkt. De bal ligt bij de landelijke politiek, maar elke koopstarter in Katwijk is er één.’

Met deze lening kan een starter, bovenop de maximale hypotheek en onder gunstige voorwaarden, een extra bedrag lenen waardoor een (eerste) koopwoning nét wel bereikbaar wordt. Dit geldt voor woningen tot aan de NHG-hypotheekgrens (325.000 euro).

Uit onderzoek blijkt, dat uitbreiding van de regeling ervoor kan zorgen dat koopwoningen voor een grotere groep huishoudens bereikbaar worden. Daaruit blijkt ook dat gezien het geringe aantal kopers met een starterslening, de invloed op verkoopprijzen minimaal is en de kans op prijsopdrijving onwaarschijnlijk. Jaap Haasnoot van KiesKatwijk is het daar niet mee eens, ‘Alle deskundigen zeggen, ‘niet doen'. Het geld wordt alleen gebruikt om tegen elkaar op te bieden.'
Ook andere partijen zijn kritisch over de starterslening.
Naast KiesKatwijk stemden ook Hart voor Katwijk en DURF tegen.