In het Dorpshuis te Valkenburg zijn de opgravingen te bewonderen. | Foto: pr.
In het Dorpshuis te Valkenburg zijn de opgravingen te bewonderen. | Foto: pr. Foto: pr

Slapende rijk

gratis n Slapend rijk worden: dat is echt een leuke uitdrukking voor een heerlijk ontspannen nietsdoen. Je slaapt en ondertussen ontvang je iets waar je niets voor doet. Blijf nog even liggen, zou je denken. Want ondertussen groeit je vermogen nog meer!

Waarom vroeg eruit, waarom zo hard bezig: je krijgt dit voor niets. Ondertussen werkt dit niet! Ik vermoed dat Rijnsburg in de verkiezing van meest productieve dorpen hoog scoort: vroeg eruit en aanpakken.


Met slapend rijk wordt bedoeld, dat iets gebeurt zonder dat je er veel aan doet. Dat is er genoeg! Je hoeft niet te betalen voor de zuurstof die je dag in en uit gebruikt. Voor een mooie zonsopgang hoef je evenmin te betalen. Het Roodborstje dat zijn melodische najaarslied heeft ingezet presenteert geen rekening. De intense kleuren aan de bomen krijgen we momenteel ook al gratis. Mijn buurman vroeg me ooit eens toen er een pak sneeuw was gevallen, dat aan wintersport deed denken: “moest jij bijbetalen buurman? Ik niet!” 


Een klas met kinderen die jou passeert en waarvan er een aantal spontaan begint te zwaaien, zeggen niet dat dit iets kost. En de groenteboer vraagt wel een euro of zo voor zijn mandarijnen en bloemkool maar niet voor zijn welgemeende groet en vraag of het een beetje gaat met je. Er is iedere dag een boodschappentas vol meevallers aan lucht en liefde, hartelijkheid en hemelse knipogen die niets kosten en je slapend rijk maken. Het enige dat je nodig hebt is ogen om te zien en oren om te horen. Anders blijft die onbetaalbare rijkdom onuitgepakt op de drempel van je leven liggen. Je kunt er trouwens zelf aan meewerken door een snuf vriendelijkheid toe te voegen aan jouw woorden. Maar ook welgemeende collegialiteit en de nabijheid van een goede buur: zij maken jouw buurtje slapend rijk en jouzelf niet arm. Welnee: delen is vermenigvuldigen en maakt dat je zelf toch rijker wordt. Omdat de grootste rijkdom geen geld is, maar in het hart zit. In het boek van God heet dat zegen: Zijn volcontinubedrijf van geven aan alle mensen.


Met vriendelijke groet,
ds. Piet


Inzameling Werkgroep De Ruyter 

Goederen n Zaterdag 6 november staat tussen 10.00 en 12.00 uur op het Hoftuinplein in Rijnsburg weer een vrachtwagen van Werkgroep De Ruyter. 

U bent daar van harte welkom om goederen af te geven die men in Oost-Europa goed kan gebruiken. O.a. schone kleding en schoenen zijn daar hard nodig. Lukt het zaterdag niet? Op maandagmorgen kunt u goederen afgeven in de opslag hal van De Ruyter aan de Vinkenweg/Hoek Noordwijkerweg. Geen goederen maar wilt u het werk van De Ruyter wel steunen? Ieder gift is welkom. Voor meer informatie over hoe u kunt helpen gaat u naar de website: www.werkgroepderuyter.nl Mede dankzij u kan De Ruyter hulptransporten blijven verzorgen naar de allerarmsten in Oost-Europa.


Expositie over opgravingen op voormalige vliegveld en op de Woerd

Cultuur n In het Dorpshuis van Valkenburg is een expositie te zien met twee onderwerpen: het Romeinse legioenskamp op het vliegveld en de burgerbewoning in Romeins Valkenburg.

Foto’s en tekeningen geven een indruk van de opgravingen op het vliegveld, de vondsten en wat daaruit is af te leiden. Bij dat laatste horen onder andere een plattegrond van een legioenskamp en foto’s van reconstructies van de omwalling van een dergelijk kamp en wat daar verder bij hoort.

Daarnaast geeft de expositie een beeld van de woonbebouwing in het ‘kampdorp' op de Woerd bij het Valkenburgse Castellum. Centraal element daarin is een maquette van een woonhuis, zoals die in het kampdorp hebben gestaan. De bouwer van de maquette is Gerrit Sterken, oud marineman op het vliegveld.


De expositie is ingericht door de Vereniging Oud Valkenburg en is vanaf heden te bewonderen.