Leerlingen van De Wegwijzer genieten van een les over de Romeinse tijd. | Foto: pr.
Leerlingen van De Wegwijzer genieten van een les over de Romeinse tijd. | Foto: pr. Foto: pr

Lokale geschiedenis leeft

Aan de basisscholen in Rijnsburg en Valkenburg zijn afgelopen maandag de lesbrieven 'Oorlogssporen' en ‘Speuren naar Romeinse Sporen' op ludieke wijze uitgereikt. 

In een echte legerjeep bestuurt door Christiaan Pen, verkleed als soldaat uit de Tweede Wereldoorlog en soldaat Jan Pieter Tensen in volledige Romeinse militaire uitrusting vergezeld door Claire Verhulst van het Welzijnskwartier werden de scholen bezocht. 


Op de schoolpleinen stonden de enthousiaste kinderen klaar om te luisteren naar de pakkende uitleg van Jan Pieter Tensen, die ze d.m.v. een denkbeeldige tijdmachine meenam naar de Romeinse tijd. Hij vertelde over het dagelijkse leven van twee Romeinse kinderen Lavina en Marcus, die zich, 69 jaar na Christus met hun moeder en vader (Romeinse Garnizoenscommandant),in Katwijk vestigden. Ook passeerde de strijd tegen de Germanen, de Romeinse veroveringen, de Limesroute en welke sporen de Romeinen in de gemeente Katwijk achterlieten.

Werkwijze lesbrief

Doelstelling is de lokale geschiedenis heel dicht bij de kinderen van de groepen 5, 6 en 7 te brengen. Na het zien van een animatiefilm over de genoemde Romeinse kinderen gaan de kinderen aan de hand van thema's zoals mode, verzorging, school, reizen, kwartetspelen maken in de klas en een Romeinse krant maken of een echte vlog en dat later op een Romeinse dag presenteren. 

Ook gaan ze door middel van een fotospeurtocht speuren naar Romeinse sporen in de gemeente Katwijk. Het bezoek aan het Torenmuseum in Valkenburg zal hierin een belangrijke plaats innemen. 

Na afloop mochten de kinderen vragen stellen en de vraag van één van de kinderen: 'Waarom zijn we nog niet uit de tijdmachine van de Romeinse tijd gekomen' sprak boekdelen. Ook werd de Romeinse uitrusting gedemonstreerd. Daarna klommen de kinderen in de jeep en gingen op de foto met beide soldaten. 

De fraaie digitale lesbrieven gemaakt door Karen de Moor, uitgegeven door Welzijnskwartier Gemeente Katwijk en Canon van Katwijk zullen zeker gebruikt worden, want lokale geschiedenis leeft als nooit te voren.