Vergeetachtigheid


Zelf moet ik altijd afspraken opschrijven, omdat ik ze anders vergeet. 

Heeft u dat ook? 

Het lijkt alsof vergeetachtigheid met de jaren steeds erger wordt. 

Mensen met bepaalde ziekten zoals een depressie, kunnen ook last hebben van vergeetachtigheid. 

Sommige geneesmiddelen kunnen ook vergeetachtigheid veroorzaken. In tijden van spanning of bij heftige gebeurtenissen kan vergeetachtigheid ook erger worden. 

Als de vergeetachtigheid zonder aanwijsbare redenen heel erge vorm gaat aannemen, zou er sprake kunnen zijn van dementie. 

Als u een paar keer afspraken vergeet, hoeft er in het geheel geen sprake te zijn van dementie. Dementie gaat veel verder. Mensen met dementie vergeten vaak dingen die wij als vanzelfsprekend aannemen, zoals zichzelf aankleden of de namen van familieleden. 

Er bestaan verschillende vormen van dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Naar schatting leiden zestig tot zeventig van de dementerenden aan deze vorm van dementie. 

De ziekte van Alzheimer ontstaat doordat de hersencellen aangetast worden door een combinatie van eiwitafzetting en ontstekingsverschijnselen tussen de hersencellen. 

De medicinale behandeling van de ziekte van Alzheimer is helaas zeer beperkt. 

Wij kennen enkele geneesmiddelen, die tegen deze schrijnende aandoening ingezet kunnen worden. 

Helaas is het effect van deze middelen meestal erg beperkt. Indien de behandeling aanslaat, vindt meestal een stabilisatie van de mogelijkheden, om dagelijkse bezigheden zelfstandig uit te voeren, plaats. 

Niet zelden stoppen mensen met de behandeling vanwege de vele bijwerkingen.

Wilt u meer weten over geneesmiddelen die gebruikt worden bij dementie? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.