Wethouder Van Helden in gesprek met wereldkampioen karten Berend van der Burg. | Foto: PvK.
Wethouder Van Helden in gesprek met wereldkampioen karten Berend van der Burg. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Huldiging voor Berend van der Burg

WK n Karten. Afgelopen maandag viel er in het gemeentehuis wat te halen voor de net 17 jaar geworden Berend. Uiteraard lovende woorden van wethouder Adger van Helden, een flinke ruiker en een attentie. Maar dat ‘Hier valt vast wat te halen' sloeg op de wereldtitel die hij ruim vijf weken geleden in het Ierse Cotton veroverde. Na de succesvolle trainingen aldaar had hij er veel vertrouwen in. Hij won. Zijn enorme trofee pronkte op tafel.

Door Piet van Kampen

Zelden zal een sportman of sportvrouw die in het gemeentehuis gehuldigd werd zo lang aan het woord zijn geweest. 


De wethouder die zich ‘nog even ingeleefd had in deze tak van sport’ kwam er nauwelijks tussen toen Berend zijn verhaal tot in detail vertelde. 

De spontane spraakwaterval van de jonge coureur werd slechts af en toe onderbroken door de bewindsman die toch het naadje van de kous wilde weten. Hij is heel wat wijzer geworden over de manier waarop de coureur tot zijn prestatie is gekomen.


klasse

In juni van dit jaar werd Berend Nederlands kampioen en behaalde zijn ticket voor deelname aan het Wereldkampioenschap. 

‘Dan gaan we er maar naar toe', had hij tegen zijn vader Rob gezegd die hem sponsort en steeds vergezelt. 

Niet tevergeefs. 

‘Het was bijzonder dat ik de titel in een ander klasse won, de Tillitson T4. Normaal reed ik in IAME klasse'. ‘Wat is het verschil?' wilde Van Helden weten. ‘In de IAME klasse rijd je met een 2-tact motor en in de andere klasse met een 4-tact. Het was allemaal prima geregeld. 

Lees verder op pagina 3.



Elke coureur kreeg een nieuwe kart met dezelfde capaciteit. Omdat een van mijn concurrenten een jumpstart (valse start) maakte werd hij uiteindelijk geen eerste maar werd ik, ondanks dat ik als tweede over de finish kwam, toch als winnaar uitgeroepen', glundert hij vol trots nog na. Net teruggekeerd uit Italië weet hij nog alles exact na te vertellen. ‘Ik hoop volgend jaar mijn titel te kunnen verdedigen'.


School en karten

Het is een druk baasje. Van de schoolbank van het VWO van het ene naar het andere circuit in Europa. Berend realiseert zich terdege dat hij de studie goed moet afronden om daarna naar de TU in Delft te gaan. Van zeer jongs af aan zit ook de Formule 1 in zijn mind. Heeft hij van zijn vader. ‘Ik hoop in de racesport terecht te komen en van de autosport mijn werk te kunnen maken’, is zijn ultieme wens. Zijn ambitie steekt hij niet zonder stoelen of banken. Adger van Helden na de ´spreekbeurt´ van Berend wilde nog wel even kwijt dat ook deze minder bekende sport in de gemeente verdiende om op deze wijze in het zonnetje te worden gezet. Waarvan acte.