Vanaf deze week mogen er geen vrachtwagens meer door de Brouwerstraat. | Foto: CvdS.
Vanaf deze week mogen er geen vrachtwagens meer door de Brouwerstraat. | Foto: CvdS. Foto: Carin van der Spijk

n Start uitvoering werkzaamheden

Brouwerstraat leefbaarder en verkeersveiliger 

Maatregelen n Vanaf deze week start een vrachtwagenverbod in de kern van Rijnsburg. Deze maatregel is onderdeel van een pakket van drie maatregelen om de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de Brouwerstraat te vergroten. 

Inmiddels zijn de borden die het vrachtautoverbod aankondigen geplaatst. Een groot deel van Rijnsburg is verboden voor vrachtverkeer. Alleen vrachtverkeer dat in het gebied moet laden en lossen is toegestaan. De vooraankondiging van deze gewijzigde verkeerssituatie is deze week aangebracht.


Het gebied dat wordt afgesloten voor vrachtverkeer is een zone in het centrum van Rijnsburg en de wijken er om heen, waaronder de Brouwerstraat en Oegstgeesterweg. Vanaf alle ingangen geldt het verbod. Dit zijn (komende vanaf) de Rijnsburgerweg ten zuiden van rotonde Oegstgeesterweg alle wegen die aansluiten op de rotonde, de Sandtlaan vanaf de rotonde Boslaan en de Noordwijkerweg vanaf de brug over het Oegstgeesterkanaal. Vrachtwagens die in het gebied moeten laden en lossen zijn uitgezonderd van het verbod.


Maatregelen

Het vrachtautoverbod maakt onderdeel uit van in totaal drie verkeersmaatregelen die worden ingezet om de verkeersveiligheid en leefbaarheid op de Brouwerstraat te vergroten. Afgelopen april heeft de Katwijkse gemeenteraad ingestemd met de verdere uitwerking van deze verkeersmaatregelen. 


De maatregelen zijn: * Het instellen van een vrachtwagenverbod (zone), uitgezonderd voor laden en lossen, in de kern van Rijnsburg; * Het instellen van een gebiedsontsluitingsweg 30 kilometer per uur op de Brouwerstraat; * Het plaatsen van verkeerslichten.

De uitvoering van de overige maatregelen moet nog technisch worden voorbereid en aanbesteed. Naar verwachting start de daadwerkelijke uitvoering van deze werkzaamheden medio 2022.


Iedereen KERNgezond 

leefstijl n De gemeente heeft vandaag, donderdag 28 oktober, samen met de betrokken partijen het Lokaal Preventieakkoord ondertekend. Zeventien partijen hebben meegewerkt aan het maken van het Lokaal Preventieakkoord. 

Het Lokaal Preventieakkoord vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord dat getekend is in 2018 met als doel dat in 2040 Nederlanders gezondere keuzes maken en roken, alcoholgebruik en overgewicht zijn verminderd. 

Het akkoord is nu goedgekeurd en daarmee heeft de gemeente de rijksmiddelen ontvangen om het akkoord uit te voeren. 

Het akkoord start om de komende drie jaar een extra impuls te geven aan de thema’s roken, gezond gewicht, alcohol en mentale gezondheid. 


Speeltuinen rookvrij

Om gelijk daad bij het woord te voegen, zal naast het tekenen van het akkoord ook speeltuin de Mierenweide, als eerste in de gemeente, rookvrij worden verklaard. Het doel is om uiteindelijk alle speeltuinen in de gemeente rookvrij te hebben. 


Onder de aanwezigen waren onder andere: wethouder Corien van Starkenburg, de partners, waaronder GGD Hollands Midden, GGZ Rivierduinen en de Bibliotheek Katwijk, die bijdragen aan de doelen van het akkoord en dit mede hebben ondertekend en beleidsregisseur gezondheid en preventie Fenneke de Graaf.


Wereldkampioen karten in het zonnetje gezet

Vervolg n Voorpagina.

Berend geeft uitleg aan de wethouder over de verschillende karts en klasse. 

Berend: ‘Tijdens het WK kreeg elke coureur een nieuwe kart met dezelfde capaciteit. Omdat een van mijn concurrenten een jumpstart (valse start) maakte werd hij uiteindelijk geen eerste maar werd ik, ondanks dat ik als tweede over de finish kwam, toch als winnaar uitgeroepen’, glundert hij vol trots nog na. 

Net teruggekeerd uit Italië weet hij nog alles exact na te vertellen. ‘Ik hoop volgend jaar mijn titel te kunnen verdedigen’.


School en karten

Het is een druk baasje. Van de schoolbank van het VWO van het ene naar het andere circuit in Europa. Berend realiseert zich terdege dat hij de studie goed moet afronden om daarna naar de TU in Delft te gaan. Van zeer jongs af aan zit ook de Formule 1 in zijn mind. Heeft hij van zijn vader.

‘Ik hoop in de racesport terecht te komen en van de autosport mijn werk te kunnen maken’, is zijn ultieme wens. 

Zijn ambitie steekt hij niet zonder stoelen of banken. Adger van Helden na de ´spreekbeurt´ van Berend wilde nog wel even kwijt dat ook deze minder bekende sport in de gemeente verdiende om op deze wijze in het zonnetje te worden gezet. Waarvan acte.

Afbeelding