Afbeelding
Foto: pr

De magie van wijn en kaas

proeven n Wij Nederlanders zijn gek op kaas. Bij het ontbijt eten we een lekkere bruine boterham met kaas. 

Bij de lunch stoppen we weer een plak kaas op ons brood, om een uur of vijf is een stuk kaas een welkome snack. Bij het diner gratineren we de bloemkool met een laagje kaas en ’s avonds bij de borrel lusten we ook wel weer een stukje.


’s Lands wijs

Ieder land heeft zijn eigen gewoonten. In Spanje wordt kaas als tapas gegeten, in Portugal wordt een klein lepelkaasje bij het brood vooraf geserveerd. Fransen zijn (na de Grieken) de grootste kaasconsumenten ter wereld. Een mooie maaltijd wordt afgerond in stijl met wat kaas. Ook wordt er in de keuken veel kaas gebruikt. In ieder dorp of stad vind je op de markt de plaatselijke boeren met hun eigen kazen.

Wat je in Nederlandse restaurants veel tegenkomt, is een kaasplankje aan het eind van de maaltijd met vier of vijf stukjes kaas. Het is de bedoeling dat je de kazen in de volgorde van licht en fris naar stevig en rijp eet. Er wordt hier dan meestal één wijn bij geserveerd, en (drama) heel vaak port.


Licht en stevig

In de betere restaurants let men goed op de volgorde van de gerechten in combinatie met de wijn. Lichte gerechten worden gecombineerd met lichtere wijnen, stevige gerechten met een stevige wijn. Het is me een raadsel waarom er dan bij vier verschillende kazen, van licht en fris, via mooi gerijpt naar stevig en pittig, maar één wijn geschonken wordt. Terwijl, écht waar, de fantastische Brie de Meaux, de koning van de kazen, werkelijk hemels smaakt met een Saint Joseph. En wat dacht je van een Saint Mauré de Touraine met een Sancerre.

Wil je toch een port, kies er dan een stevige oude kaas of een pittige blauw schimmel kaas bij. De zoetere port zal daar prachtig harmoniëren.


Match made in heaven

Wil je meer over kaas en wijn weten? Op 6 november kun je aan de tafel van De Oude Keuken, aan de hand van tien kazen met vijf bijpassende wijnen én een port, ontdekken wat een ‘match made in heaven’ is en wat je beter niet kan combineren. Genieten én kennis mee naar huis nemen om je familie en vrienden te verrassen met de mooiste kazen en wijn. Geef je op via www.deoudekeuken.com.


Linda Driebergen, Vinoloog



De Oude Keuken.

Wijn en spijs restaurant.
Cursus locatie voor
wijnliefhebbers

www.deoudekeuken.com

Afbeelding