Heeft u extra vitamine D nodig?

Vitamine D wordt in onze huid aangemaakt onder invloed van de zon. 


Deze vitamine hebben wij hard nodig voor onder andere de sterkte van de botten, instandhouding van de goede weerstand en een goede werking van de spieren. 

Wist u dat vitamine D ook in de voeding voorkomt? Voedingsmiddelen met veel vitamine D zijn onder andere vette vis zoals makreel, zalm en paling. 

In Nederland wordt ook extra vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Volgens de geldende richtlijnen heeft een volwassen persoon ongeveer 2,5 microgram vitamine D per dag nodig. Dit komt overeen met ongeveer 15 minuten elke dag met onbedekte handen en gezicht in de zon zitten. 

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen toch niet voldoende vitamine D tot zich nemen. Daarom heeft de gezondheidsraad het advies uitgebracht om extra vitamine D te geven aan bepaalde groepen van mensen. 


Extra vitamine D wordt geadviseerd aan: 


* Ouderen, met name als zij in verzorgingstehuizen wonen en weinig buiten komen 


* Kinderen in verpleeghuizen als zij weinig buiten komen 


* Vrouwen die gesluierd buiten lopen en dus weinig zonlicht op de huid krijgen 


* Zwangere vrouwen hebben extra vitamine D nodig voor de goede botopbouw van het ongeboren kind 


* Mensen met en donkere huidskleur maken minder vitamine D van nature aan 


Verder geldt voor iedereen het advies tweemaal per week vette vis te eten en ook een beetje margarine, bak -en braadproducten of halvarine, want daar is vitamine D aan toegevoegd. Wilt u meer informatie over het innemen van extra vitaminen, goede voeding en botontkalking? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.