Energie

De regen klettert tegen de ramen en de wind waait de bladeren van de bomen. Het is herfst en het wordt kouder. Tijd om de winterjas aan de kapstok te hangen en de kledingkasten aan te passen. De zomerkleding vouw ik netjes op en verruil deze voor de winterkleding. Ik leg de dikke truien vooraan, want die zal ik de komende weken veelvuldig gaan dragen. Omdat het kouder wordt. Maar ook omdat de gasprijzen fors gaan stijgen en ik toch wil proberen om de energierekening een beetje in toom te houden. Maar kou lijden vind ik armoedig. Dat zei mijn moeder vroeger al…. Dus zodra mijn gevoelstemperatuur omlaag gaat, en ik de rillingen over mijn rug voel, draai ik de thermostaatknop een paar graden omhoog. Gezien deze verontrustende berichten over de energie prijzen, heb ik me voorgenomen om de komende maanden eens bewust met die thermostaatknop om te gaan. Ik heb de gebruiksaanwijzing er eens bij gepakt. Want om 8 uur ’s morgens hoeft het nog geen 22 graden in de woonkamer te zijn. Ik volg de instructies op en krijg zowaar de temperatuur 3 graden omlaag. Ook krijg ik het voor elkaar om ’s avonds de temperatuur een uur eerder op de nachttemperatuur te krijgen. Als ik het ’s avonds koud krijg pak ik wel een fleece deken. Bewustwording van gewoontes, jezelf een spiegel voorhouden waarom je iets doet, of juist iets niet doet, is goed om te doen.

Ook het gebruik van warm water heeft invloed op de water- en energierekening. Is het nodig om elke dag een douche te nemen? Of het bad helemaal vol te laten lopen? Ik lees dat je al warm water kan besparen door een energiezuinige douchekop te gebruiken. Maar ook door korter of minder vaak te douchen. Ik bespreek dit met Louis en vind dat hij de douchekop, die er al jaren op zit, maar moet vervangen. Louis is niet zo’n klusser en ik doe net of ik zijn zucht niet hoor. ‘We nemen een foto van de douche kop die er nu zit en vragen bij de bouwmarkt informatie over een energiezuinige douche kop en welke bij ons past’, stel ik voor. Zo gezegd, zo gedaan en een paar uur later vervangt Louis de oude douchekop door de nieuwe. Stap 1 in onze energiebesparende maatregelen is genomen.

‘Als we nu ook koud gaan douchen, zijn we helemaal goed bezig', stelt Louis voor. Ik, als koukleum, kijk hem aan… Het schijnt ook gezond te zijn. Je hart gaat sneller kloppen en je voelt je bloed door je lichaam stromen. Daardoor voel je je fitter en het is bewezen dat je alerter bent'. Als ik 's avonds onder de douche stap draai ik voorzichtig de mengkraan meer naar blauw. Ik wacht even en voel niet veel. Ik geef de knop nog een zetje en voel opeens heel koud water. Ik geef een klein gilletje, maar wil doorzetten. Hoe lang is een minuut… Ik tel in mezelf tot zestig…Eigenlijk is het best een fijn gevoel. Ik draai de kraan dicht, pak de handdoek en stap uit de douche. Heerlijk die verwarmde vloer. Dat dan weer wel.

Houdoe.