Niet iedereen krijgt MAG-subsidie

Bijna 4 miljoen euro voor 65 verenigingen en organisaties

De n subsidies die Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse verenigingen en organisaties hebben aangevraagd voor 2022 zijn toegekend. In totaal deden 60 verenigingen en organisaties 82 aanvragen en er is door gemeente Katwijk ruim 3,9 miljoen euro aan subsidies toegekend. 

Met dit geld organiseren zij allerlei activiteiten voor u als inwoner met als hoofddoel dat iedereen mee kan doen in onze mooie dorpen. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Het totale bedrag voor verenigingen en organisaties is overigens hoger: 5,5 miljoen euro voor 2022. Dat komt omdat er vorig jaar ook subsidie is verstrekt voor meerdere jaren. Bijvoorbeeld voor activiteiten bij het Welzijnskwartier en voor de bibliotheek.


Niet makkelijk

‘De MAG (Maatschappelijke Agenda) is nu twee jaar de basis om het verstrekken van subsidies doelmatiger in te zetten. In dit jaar hebben verenigingen het niet makkelijk gehad. Veel activiteiten konden niet doorgaan’, vertelt wethouder Adger van Helden

‘Andere activiteiten, bijvoorbeeld in het jongerenwerk, moesten plots digitaal in plaats van fysiek georganiseerd worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat vergde veel flexibiliteit van de betrokken partijen. Waar mogelijk hebben we het aanvragen van subsidie zo eenvoudig mogelijk gemaakt om partijen niet extra te belasten. Ook is er extra ingezet op ondersteuning. Twee keer per week zaten medewerkers klaar om vragen te beantwoorden en zo te helpen om een goede subsidieaanvraag in te dienen. Het is goed om te zien dat er weer mooie plannen gemaakt zijn voor volgend jaar. En zo fijn voor de partijen en voor onze inwoners dat we elkaar weer kunnen ontmoeten bij al die activiteiten.’


Opdrachten

Iedere vereniging of organisatie kon zich tot 31 juli inschrijven voor 10 MAG-opdrachten. Iedere opdracht had een maximum bedrag aan subsidie dat aangevraagd kon worden.

Voorbeelden van opdrachten zijn: sporten en bewegen, jeugd- en jongerenwerk en ontmoeten in de wijk. De opdracht geeft aan wat de gemeente belangrijk vindt en welke doelen zij wil halen.

Aan de verenigingen en organisaties is gevraagd een plan te maken en daarin aan te geven hoe zij gaan bijdragen aan deze doelen.


Onvoldoende duidelijk

Bij een klein aantal aanvragen kon niet over worden gegaan tot het verstrekken van de aangevraagde subsidie. Soms omdat onvoldoende duidelijk werd hoe de plannen bij gingen dragen aan de doelen en soms omdat er binnen een opdracht door alle partijen bij elkaar (veel) meer geld werd gevraagd dan er beschikbaar was.

Op basis van de kwaliteit van de plannen zijn punten toegekend aan de inschrijvingen. De inschrijvingen met het hoogst aantal punten krijgen de subsidie toegewezen als dat past binnen het subsidieplafond. Met de partijen die geen subsidie krijgen, is een persoonlijk gesprek gevoerd zodat er een goede toelichting kon worden gegeven.

In totaal hebben 17 partijen een afwijzing van hun subsidieaanvraag ontvangen. Daarnaast is de aanvraag van 10 partners om verschillende redenen gedeeltelijk toegekend.

Verschillende zang- en sportclubs moeten het komend jaar zonder subsidie doen, omdat zij niet genoeg punten kregen.


Samen verder bouwen

Om subsidies doelmatiger in te zetten, monitort de gemeente of de activiteiten die ontwikkeld worden met de subsidie een bijdrage leveren om het voor inwoners beter te maken. Zodat iedereen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kan meedoen.

Zo’n omslag is niet in een of twee jaar bereikt, maar een proces dat altijd in ontwikkeling blijft. En dat doet de gemeente samen met de verenigingen en organisaties.

Afgelopen jaar is een verbeterslag gemaakt in het aanvraagproces. Komend jaar gaan de gemeente en aanvragers weer met elkaar in gesprek.


Kwakkelend RVV blijft ongeslagen 

Volleybal n Zaterdag 16 oktober was de Boorsmazaal in Katwijk het strijdtoneel tussen twee goede bekenden. RVV en Woerden hebben al menig volleybalgevecht uitgevochten, waarbij de Katwijkers altijd als winnaar naar voren kwamen. Het leek er niet altijd op, maar ook nu was dit het geval. (3-2)

De titel voorspelde het al, RVV overtuigde deze wedstrijd allerminst. De wil was er zeker, de kwaliteit echter niet. Lange tijd leek het dan ook richting een setwinst voor de bezoekers te gaan. Invaller Jelle Noest dacht hier echter anders over en bracht zijn ploeg met een goede serviceserie terug. Gesterkt door dit feit hielden de mannen uit het vissersdorp het hoofd koel. Set 1 ging naar de gastheren. (25-22)

Set 2 vertoonde een ander beeld. RVV leek wakker geschud en het begon beter te draaien. De passing was goed verzorgd, waardoor er veel gescoord kon worden. Te vroeg juichen is helaas nooit goed. Halverwege pakte, vooral in het aanvallende geweld, RVV het kwakkelen weer op. Vrij roemloos ging het team deze set ten onder. (18-25)

Via veel wisselingen in het team probeerde coach Sven Wallèze zijn ploeg aan het volleyballen te krijgen. Dit lukte weliswaar in de derde set: 25-17.

Woerden bleef in de vierde set doorgaan waar het mee bezig was. Een vijfde set zou de beslissing moeten brengen. (23-25)

Eén ding moet gezegd worden, Habithuis RVV is dit niet van plan om wedstrijden te gaan verliezen. Het spel mag dan niet altijd goed zijn, de winnaarsmentaliteit is er altijd. De hele vijfde set stond RVV dan ook voor, een nieuwe overwinning leek in de maak. Het beslissende punt maken bleek echter erg lastig. Woerden kwam, door een bijzondere constatering van de scheidsrechters met een rode kaart aan RVV-zijde als gevolg, zelfs op 14-14. Twee punten later was het gelukkig wel klaar. Habithuis RVV boekte een overwinning en sluit de speeldag af op een verdiende tweede plaats. (16-14)

Een speeldag in het bekertoernooi is dan ook een welkome onderbreking van het competitiegebeuren. In een vierkamp met trotse koploper Vives en topdivisionisten Madjoe en Huizen heeft Habithuis RVV niets te verliezen.