Afbeelding
Foto: A. van Duijvenvoorde

Asielzoekers demonstreren voor nieuw kinderpardon

Aandacht n Bewoners van het asielzoekerscentrum in Katwijk hebben vorige week woensdagmiddag gedemonstreerd voor een nieuw generaal kinderpardon. Deelnemers waren vooral asielzoekers die niet in aanmerking kwamen voor het generaal kinderpardon in 2019. 

Sommigen van hen wonen al jaren in Nederland, maar zitten nog steeds in onzekerheid.

Een stoet van bewoners trok vanaf het azc naar de tuin van het gemeentehuis. De kinderen met borden met erop hoeveel jaar ze al in Nederland zijn. Deze demonstratie is niet de eerste, in juni hebben ze ook al gedemonstreerd in Den Haag. Het gemeentehuis van Katwijk was het volgende doel.

De gemeente heeft weinig te maken met de asielprocedure van de bewoners, maar de groep hoopt zo toch de aandacht te trekken van de landelijke politiek. Burgemeester Cornelis Visser kwam nog even naar buiten om de verhalen van de groep aan te horen, maar kon niet anders als de groep door te verwijzen naar Den Haag.

De groep is van plan om in november opnieuw te demonsteren bij de Tweede Kamer in Den Haag.
| Foto: A. van Duijvenvoorde.


Hoofdbrekens, een bescheiden boekje met grote ambitie

ambitie n Je hebt niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Wat betekent dat voor jou? Margriet van der Meij, begeleider bij de Gemiva-SVG Groep, stelde de vraag aan mensen met NAH en tekende de verhalen op in het boekje Hoofdbrekens. Wethouder Van Helden nam vorige week donderdag het eerste exemplaar in ontvangst in Brasserie De Roskam.

Locatiemanager Olga Werkhoven overhandigde het boekje met de woorden: “Dit is een bescheiden boekje met een grote ambitie”. Het boekje beoogt meer begrip te genereren voor mensen met NAH en hun naasten.


Wethouder Van Helden sprak zijn respect uit voor mensen met NAH, en alle uitdagingen waar zij voor staan. Het is goed dat er gewerkt wordt aan meer begrip, zodat mensen met hersenletsel en hun mantelzorgers ondersteund worden. De gemeente Katwijk heeft Meedoen hoog op de agenda staan. Zo wordt de maandelijkse NAH-lunch gefinancierd door de gemeente. 


Het boekje Hoofdbrekens bevat een serie korte verhalen over mensen die ergens in hun leven hersenletsel hebben opgelopen en nu met de blijvende gevolgen leven. De verhalen in het boekje geven goed weer hoe verschillend de gevolgen van hersenletsel kunnen zijn. 


“Ik hoop dat het lezen van de verhalen in dit boekje nieuwe inzichten geeft, of misschien wat steun, troost of erkenning. Ook hoop ik dat het professionals en naasten helpt bij het leren herkennen van de gevolgen van hersenletsel, zodat meer mensen de juiste vorm van hulp krijgen”, zegt Merel van Zoelen, gedragskundige bij de Gemiva-SVG Groep, in het voorwoord.

Hersenletsel kan ontstaan door een beroerte, een ongeval, sportblessures of een ziekte (bijv. HCHWA-D, Parkinson, MS). Jaarlijks krijgen zo’n 140.000 mensen te maken met een vorm van hersenletsel. De gevolgen van de beschadigingen verschillen per persoon. Veel van de gevolgen van hersenletsel zijn onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan geheugenproblemen, vermoeidheidsklachten of een veranderd karakter. Dat zie je niet aan de buitenkant. Het komt daarom ook nog te vaak voor dat mensen klachten hebben, zonder dat herkend wordt dat dat door het hersenletsel komt.


informatie

Het boekje Hoofdbrekens is te bestellen via olga.werkhoven@gemiva-svg.nl en kost € 5,00. Voor meer informatie over de ondersteuning van de Gemiva-SVG Groep aan mensen met NAH kan men terecht op www.gemiva-svg.nl/hersenletsel


Bogaertkoor opgeheven

Zang n Over een jaar zou het Bogaertkoor uit Rijnsburg 50 jaar bestaan. Die mijlpaal is helaas niet bereikt. Vanwege corona was het voor anderhalf jaar niet mogelijk om bij elkaar te komen om te zingen. 

Toen de repetities weer startten waren er te weinig mensen om verder te gaan.

De koorleden hebben het altijd fijn gehad. Er hing een fijne sfeer en de ontmoetingen over de vele jaren laten warme herinneringen achter. Het bestuur vindt de beslissing om te stoppen spijtig.


Zonnebloem

Er is nog wat geld in de lief- en leedpot. Het bestuur heeft besloten dat te schenken aan De Zonnebloem afd. Rijnsburg.

Het bestuur bestond uit: Dirigente Irene de Vries, organist Wim Glasbergen, Hanneke van der Meij Verhaar voorzitter, Toos Zandbergen interim voorzitter en penningmeester, Corry Brussee bestuurslid. Wil Kotterer secretaris, muziekverzorging Elize Uphoff-Beij. Gastvrouwen Gre de Mooy en Ria Cederhout.