Erik de Mooij & Band. | Foto: Willem Haasbroek.
Erik de Mooij & Band. | Foto: Willem Haasbroek. Foto: Willem Haasbroek

Aanbiddingsleider Erik de Mooij

n Een voorrecht met muziek de liefde van God te delen’

Uitnodiging n Vrijdagavond 12 november is er in de Immanuelkerk te Rijnsburg een concert Passie voor Talent. Een van de optredens wordt verzorgd door Erik de Mooij en band. Erik is een echte Rijnsburger en heeft al veel vaker op het podium van de Immanuelkerk opgetreden. Een thuiswedstrijd dus.

Door Carin van der Spijk-Kralt


Erik ziet ontzettend uit naar 12 november. ‘Sowieso is het al heel leuk om samen met de twee andere muzikanten, Marieke en Marc, een muzikale avond te mogen invullen. Maar vooral verwacht ik, zoals we dat altijd doen, dat God en zijn Heilige Geest aanwezig is en we een moment mogen hebben waarin mensen Hem mogen ontmoeten om misschien voor het eerst of misschien wel opnieuw aangevuurd te worden om voor Hem te gaan en enthousiast en verwonderd te worden door wie Hij is en wat Hij voor ons heeft gedaan. Het is elke keer opnieuw een voorrecht om mensen daarin voor te gaan’, vertelt Erik blijmoedig.


Inspiratie

Erik raakte als kind al geïnteresseerd in muziek en zang. ‘Ik was een jaar of zeven toen ik een klein keyboard had. Als we zondags als gezin uit de kerk kwamen pakte ik mijn keyboard en de liturgie en speelde ik de liedjes na die we die ochtend in de kerkdienst hadden gezongen. Eenmaal op de middelbare school heb ik drumlessen gehad bij de Muziekschool in Katwijk, en daarna nog een tijd bij ‘The House of Music’. In die periode heb ik veel gedrumd in de ’worship-wereld’.


Om meer te leren over aanbidding volgde Erik in 2017 ‘The Intensive Worship Week’ van Mozaïek Worship. ‘Een week lang kreeg ik onderwijs van inspirerende mensen zoals Kees Kraayenoord, Rob & Joke Buis, Peter Dijkstra & Paul Baloche. Deze week bracht verandering in mijn visie voor de gemeente en in mijn relatie met God. Ik besloot meer te willen doen in het leiden van aanbidding en muziek maken in kerken, zowel live als in het schrijven van nieuwe liederen. Dit resulteerde dat in december 2017 het lied ‘Uw koninkrijk op aard’ op Spotify uitkwam. Een jaar later volgde het lied ‘Offer van Aanbidding,’ vertelt Erik.

CD

Op dit moment is Erik druk met het opnemen van een eigen CD. De planning is dat deze februari-maart 2022 uitkomt. Erik hierover: ‘Ik had zelf al wel een paar liedjes op de plank liggen, toen ik benaderd werd door Dennis van der Molen (eigenaar van de TCC studio’s) met de vraag om een CD op te nemen. Toen ben ik heel actief gaan zitten voor het schrijven van liedjes om vervolgens tot de CD te komen zoals die nu geworden is. Best spannend want eenmaal opgenomen kan je niets meer veranderen aan de muziek of tekst. Het lijkt me heel leuk om dat na zo’n lange tijd van achter de schermen werken naar buiten te kunnen brengen en met de wereld te kunnen delen.’

Naast de optredens en het geven van gitaarlessen, is Erik in het dagelijks leven parttime werkzaam bij een groot vastgoedkantoor in Den Haag in de accountancy. Erik: ‘Dit doe ik 3 a 4 dagen per week. Hierdoor heb ik voldoende tijd om kerkdiensten waar ik aanbidding mag leiden voor te bereiden of het coachen van muziekteams in kerken. Het is voor nu zeker nog een bewuste keuze om ook op kantoor werkzaam te blijven. Zo hoef ik in ieder geval geen ‘optredens’ aan te nemen om maar genoeg geld te verdienen, maar geeft het mij de ruimte om alles wat ik doe te doen omdat ik het leuk vind en omdat ik geloof dat het van waarde is op welke manier dan ook.’


Erik vervolgt: ‘Ik hoop met mijn muziek en bediening anderen te helpen om aanbidding ook een deel van hun leven te maken. Niet alleen op zondag, maar juist ook op de andere zes dagen van de week. Ik hoop vrijdagavond 12 november dan ook op een volle Immanuelkerk. Want in aanbidding zit zoveel kracht. Dus kom naar het concert Passie voor Talent en zing, bid en luister met ons mee.’

Kaarten

Het concert Passie voor Talent wordt gehouden vrijdagavond 12 november in de Immanuelkerk, aanvang 19.30 uur. Kaarten voor dit concert (5 euro per persoon) kunt u bestellen via website Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/registratie-talentenconcert-in-de-immanuelkerk-te-rijnsburg-182676358907.

Voor vragen over dit concert kun u bellen met 06 30787182. Ook kunt u de kosten overmaken naar bankrekeningnummer NL97 RABO 0134 7515 82 t.n.v. Stichting Passiebloem.


Geen 2 ton maar 2,7 miljoen over

De n gemeente houdt de komende jaren veel meer geld over dan verwacht. Voor volgend jaar staat in de begroting een overschot van ruim 2 ton, maar vorige week donderdagavond werd de raad verrast met het nieuws dat er in 2022 2,7 miljoen euro overblijft.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Dat nieuws kwam aan de orde bij de begroting 2022 en heeft alles te maken met de verwerking van de septembercirculaire.

Die septembercirculaire informeert de gemeenten over de omvang en de verdeling van de algemene uitkering, de integratie-uitkeringen en de decentralisatie-uitkeringen uit het gemeentefonds.

En die verdeling vanuit het Rijk pakt positief uit voor Katwijk. Het gaat onder meer om meer geld voor het sociaal domein.

Ook voor jaren na 2022 is het overschot beduidend groter. Voor 2023 geen 4 ton, maar 1,8 miljoen; voor 2024 geen 3 ton maar 1,9 miljoen en voor 2025 geen 8 ton, maar 2 miljoen.

Die overschotten zijn wel wat zuur, omdat de gemeente vorig jaar gedwongen was te bezuinigen, omdat de overheid voor onder meer de jeugdzorg niet genoeg budget beschikbaar stelde.

Het college van burgemeester en wethouders praat op 26 oktober over die positieve septembercirculaire en wat er met het overschot gaat gebeuren.

Ongetwijfeld hebben de politieke partijen daar ook een mening over. Dat wordt duidelijk op donderdag 4 november bij de Algemene Beschouwingen over 2022.