Artrose

Zeker bij het ouder worden treedt er vaak slijtage (artrose) van de gewrichten op. 

Meestal treedt het op in de grotere gewrichten zoals de knieën en het heupgewricht. 



Bij artrose is het kraakbeen beschadigd en daardoor wordt het dunner. 

Doordat de oppervlakte van het kraakbeen onregelmatig wordt, kunnen de gewrichten minder gemakkelijk bewegen. 

Vaak hebben mensen ook in de kleinere gewrichten zoals de enkels, ellebogen, maar ook vaak in de vingers, slijtage. 


Bij artrose krijgt u vaak klachten zoals stijfheid en pijn. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat u ’s morgens bij het opstaan eerst ‘op gang’ moet komen voordat u weer soepel kunt lopen. 

Als de slijtage erger wordt, kan het zelfs zo zijn dat het buigen en strekken de hele dag door pijnlijk is en dat u de neiging heeft het gewricht steeds minder te gebruiken.



Ook bij jongere mensen kan er al slijtage van de gewrichten optreden. Dit gebeurt bijvoorbeeld na herhaalde blessures of overbelasting (bijvoorbeeld bij overmatig sporten) van de gewrichten. 

Veel sporters krijgen op een gegeven moment ook last van hun knieën en enkels.



Mensen die slijtage van gewrichten hebben proberen vaak allerlei pijnstillers uit om de klachten te onderdrukken. 

Helaas zijn veel pijnstillers niet prettig voor de maag, zeker bij ouderen bestaat er dan het gevaar van een maagklachten bij langdurig gebruik. Het middel glucosamine lijkt bij veel mensen een beetje verlichting te kunnen geven. 



Indien u langdurig pijnstillers gebruikt, meldt dat dit even bij Apotheek Rijnsburg zodat wij dit in uw gegevens kunnen vermelden. 

Zo kunnen wij uw geneesmiddelen op doktersrecept beter controleren. U bent altijd welkom voor medicatie en een goed advies bij Apotheek Rijnburg, Graaf Florislaan 9, Rijnsburg, 071-4079114.