Schaarste

Een woord wat je zelden hoort maar waar we wel steeds vaker mee te maken krijgen. Op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en nu zelfs ook op de energiemarkt. Vanwege schaarste schieten de prijzen van gas en elektra omhoog. Tegen die hoge energieprijzen valt weinig te doen, alleen je verbruik verminderen zal helpen de rekening laag te houden. Tja, maar hoe doe je dat. Nou, bijvoorbeeld met een trui aan de thermostaat een graadje lager zetten. Niet iedere maar om de dag douchen, en niet langer dan 5 minuten. Onze prinsjes en prinsesjes niet dagelijks maar hooguit 1 of 2 keer in de week in bad stoppen. En ze niet elke dag een nieuw setje kleding aantrekken. En zullen we die overvloedige december buitenverlichting dit jaar maar een keer niet ophangen? Reken maar dat als u een of meerdere van bovenstaande tips uitvoert uw verbruik aanzienlijk zal verminderen. Ja, zo bespaart u echt op stroom, gas, water ja zelfs wasmiddel. Dat heet duurzaam leven en daar zijn we tegenwoordig toch zo mee bezig. U nog niet? De energiecrisis gaat er zeker voor zorgen.


De gemeenteraad heeft vorig week besloten om de Kwakelwei aan te wijzen als een gebied waar absoluut geen woningen mogen worden gebouwd. Eigenaar van Rhijn Bouw had de grond daar een paar jaar geleden nu juist voor aangekocht. Neen, het enorme perceel grond langs het additioneel kanaal moet groen blijven, een park moet er komen. Dat had van Rhijn ook al bedacht maar dan achter zijn watervilla's. Hij wilde de aanleg van dat park zelfs betalen. Helaas, de gemeenteraad besloot anders. De grond heeft een agrarische bestemming en dat moet zo blijven. Omdat de gemeenteraad dat zo graag wil heeft de projectontwikkelaar nu besloten ze dat dan ook maar te gunnen. Hij gaat er kassen opzetten. 5000 m2. Beste gemeenteraadsleden, ik verwacht niet dat de door jullie afgedwongen groene zone nog snel zal veranderen in een park. Jammer, maar dream on. 


Hij wil zo graag woningen, vooral voor jongeren. Sonny Spek van Durf zet zich daar iedere raadsvergadering mateloos voor in. Tevergeefs. Op woningen voor jongeren, zit men in Katwijk duidelijk niet te wachten. Bouwplannen worden zelden gerealiseerd. 80 tijdelijke studio's in de Zanderij zouden er komen. Nooit meer iets van vernomen. De gemeente denkt nu aan woningen op een al 15 jaar lang braakliggend perceel grond in Katwijk aan de Rijn. Bedrijventerrein 't Ambacht. Tijdelijke woningen. Voor starters, jongeren bedacht Sonny. Helaas is dat niet de bedoeling. Toch bijzonder dat we in Katwijk moeite hebben met tijdelijke woningen als je bedenkt dat het halve strand er vol mee staat. Ja, voor toeristen, niet voor ons. Woning schaarste vraagt om andere bouw. Hier zijn ze daar alleen nog niet achter.


Reageren?
uicatcher@gmail.com