Afbeelding
Foto: pr

Fietstocht langs de Limesroute

actief n Afgelopen zaterdag fietsten Harco Schaafsma en Jan Pieter Tensen de Limesroute, die de grens in beeld bracht van het Romeinse Rijk.

Afgelopen zomer kreeg de Neder-Germaanse limes een plek op de Werelderfgoedlijst. Deze versterkte grenslinie die loopt van Berg en Dal tot Katwijk staat volop in de belangstelling en op diverse plaatsen zijn Romeinse sporen weer zichtbaar gemaakt.

Dit was voor Harco en Jan Pieter een grote motivatie om deze prachtige historische route te fietsen. Zij vertrokken op zaterdag 9 oktober om 0.8.00 uur uit Berg en Dal en na 200 kilometer fietsen (gemiddeld bijna 25 km per uur) kwamen zij om 18.30 uur aan bij het Torenmuseum in Valkenburg. Het werd een ware ontdekkingstocht die de fietsers vele zichtbare hoogtepunten van de Romeinse cultuur in de verschillende plaatsen opleverden.

Indrukwekkend

Na Berg en Dal werd Nijmegen, de belangrijkste stad in de Romeinse tijd aangedaan waar Kops Plateau werd bezichtigd. Na de vele bruggen die beklommen werden wegens omleiding was de Tempel van Elst onder de grondvesten van de Kerk de moeite waard. De Romeinse Tuin De Steenen Camer was een bezienswaardigheid in Arnhem en ook de Romeinse Wachttoren in Kesteren mocht er wezen. Rond 13.30 uur was er de welverdiende pauze in Utrecht bij de Domunder. Hier beneden kom je akelig dicht bij de Romeinse tijd. Ook het Castellum Hoge Woerd werd aangedaan. Na de bezichtiging van de Laurium Castellum garage in Woerden, waar prachtige maquettes en vitrages van de Romeinen te zien waren werd ook in het Archeon te Alphen rondgelopen, waar beide fietsers op de foto gingen met een Romeinse soldaat. 

In Leiden werd de Matilo (wachttoren) bekeken en werd even stilgestaan bij het wandbord van de Brittenburg in Katwijk. De contouren van het fort vind je terug in het kunstwerk Kalla's toren bij de uitwateringssluizen. Na ruim 10 uur fietsen werd het Torenmuseum te Valkenburg bereikt waar een hartelijk welkom was van Gerrit Russchenberg en familieleden. 

Het was een onvergetelijke tocht die op een knalband na in de trein dankzij het mooie weer en de navigatie van Harco zeer gladjes verliep en een grote indruk gaf aan wat de Romeinen voor ons hebben betekend. 


Lesbrief over 'Romeinse Sporen Speuren'

Deze week en na de Herfstvakantie wordt o.a. de lesbrief 'Romeinse sporen speuren' onthuld en overgedragen aan alle basisscholen in Katwijk , Valkenburg en Rijnsburg.
Elly Nijgh (Katwijks museum), Claire Verhulst (Welzijnskwartier gemeente Katwijk) en Jan Pieter Tensen (Projectgroep De canon van Katwijk) zullen dit op een feestelijke wijze aan de leerlingen en leerkrachten overhandigen. | Foto: pr.