Justin van der Spijk voor Global Mercy in Antwerpen. | Foto: pr.
Justin van der Spijk voor Global Mercy in Antwerpen. | Foto: pr. Foto: pr

Regenboogvlag in tuin gemeentehuis

Aandacht n Maandag is op Coming-Outdag de regenboogvlag gehesen in de tuin van het gemeentehuis. 

Een jaarlijkse traditie om stil te staan bij de acceptatie van LHBTI-ers. Het thema van dit jaar was sport. Sportclubs werden opgeroepen om de regenboogvlag te hijsen. Wethouder Corien van Starkenburg kon melden dat de aanvoerders van de voetbalclubs dit seizoen elke wedstrijd met regenboogbanden voetballen.

Om de combinatie met sport extra te benadrukken heeft wereldkampioen turnen Jeffrey Wammes samen met wethouder Corien van Starkenburg de regenboogvlag gehesen. Jeffrey schreef op 17-jarige leeftijd geschiedenis om als eerste Nederlander twee gouden medailles op de onderdelen vloer en sprong tijdens wereldbekerwedstrijden te winnen. Sinds 2019 is Jeffrey ook Pride Ambassadeur.


Met de Coming-Outdag zijn ook de Doe Mee Weken afgesloten. De Doe Mee Weken is een initiatief van het Welzijnskwartier en de gemeente Katwijk. Het is een bundeling van allerlei themadagen en -weken, waaronder toegankelijkheid, sportiviteit en inclusiviteit.


Op weg naar Global Mercy 

Hopefloats n Het gezin van Justin en Marianne van der Spijk bereidt zich voor op twee jaar werken op het nieuwe hospitaalschip Global Mercy.

Inmiddels heeft de Global Mercy een eerste zeereis achter de rug. Vanuit China bereikte het schip eind september Europa om over de Westerschelde naar Antwerpen te varen. Daar ligt het schip nu al een aantal weken in de Nautisch Operationele Cluster van het Havenbedrijf Antwerpen (kaai 602-612). In zes maanden tijd wordt hier het schip omgebouwd tot het grootste hospitaalschip ter wereld. Zo wordt o.a. alle medische apparatuur geïnstalleerd, facilitaire diensten opgezet, keukens en restaurants alsook de cabins ingericht. 


Terug uit de States

Familie van der Spijk arriveerde woensdagochtend 29 september in alle vroegte vanuit Amerika weer in Nederland. In Lindale Texas hebben zij een intensieve On Board Training gevolgd. 

Marianne vertelt over deze periode: ‘Tijdens dit programma zijn onderwerpen behandeld als: Mission, Vision and Values of Mercy Ships, the Who’s of Mercy Ships. We leerden over International Programs en dachten na over Servant Leadership Development. We begonnen om 7.00 uur ’s ochtends en zaten met zo’n 50 deelnemers in de klas. We begonnen zo vroeg vanwege het tijdsverschil met andere delen van de wereld. Allemaal mensen die voor minimaal twee jaar gaan werken aan boord van de Africa Mercy, de Global Mercy of op het International Support Centre. Ook keken we kritisch naar onszelf: ‘wie ben ik, en wat is mijn-onze toegevoegde waarde in de community’, om maar eens wat te noemen. Het waren lange pittige dagen.'


Kids

En terwijl de ouders in de klas zaten, hadden de kinderen hun eigen programma’s. De oudste, Rose, heeft bij de Kids OnBoarding o.a. geleerd hoe het is om in een community te leven en hoe om te gaan met de verschillende culturen. Juliette en Krijn-Christian gingen samen naar het huis van de nanny. Met nog vier andere kinderen hadden ook zij hun eigen programma: samen ontbijten, lunchen, knutselen, spelen in de gym met de ballen.

De intensieve weken op de campus zijn omgevlogen: 'Het afscheid was best moeilijk, maar over een aantal weken-maanden zien we elkaar weer aan boord van de Global Mercy.' 

En toen was het gezin weer thuis. Marianne: 'Met best nog wel last van de jetlag pakten we de spullen uit en gingen we de eerste dag langs bij ons nieuw geboren, toen twee weken oude nichtje. De volgende dag hoorden we dat iemand met wie we in huis woonden op de campus positief getest was. Na ons te hebben laten testen bleek dat we alle vier besmet waren. Heel vervelend..en zo bleven we nog even in onze bubble. Zo konden we ook de afgelopen weken even laten bezinken. Gelukkig hebben we weinig mensen gezien en niemand verder besmet. Na een week in quarantaine is afgelopen weekend voor ons het ‘gewone’ leven in Nederland weer begonnen. De kinderen mogen weer naar school. Justin is deze week gestart met zijn functie op de Global Mercy in Antwerpen. Zo hebben we weer een nieuwe stap gezet op weg naar het echte leven aan boord van GLM.' 


Via social media kunt u familie van der Spijk blijven volgen.
Of kijk op de eigen website:

www.familievanderspijk.com/doneer