Na 10 jaar stopt Kor Kleijwegt als voorzitter bij De Laatste Eer. | Foto: CvdS.
Na 10 jaar stopt Kor Kleijwegt als voorzitter bij De Laatste Eer. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Kor Kleijwegt neemt afscheid van De Laatste Eer

n Lidmaatschap uitvaartvereniging heeft veel voordelen

Trots n Tijdens de Ledenvergadering van Uitvaartvereniging De Laatste Eer, gehouden op dinsdagavond 26 oktober neemt voorzitter Kor Kleijwegt afscheid als voorzitter. Na goedkeuring door de ledenvergadering draagt hij het stokje dan over aan Wout van Egmond.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Een paar weken voor dit officiële afscheid ontmoeten we Kor in een van de kantoren van het moderne uitvaartcentrum aan de Kamerlingh Onnesstraat in Rijnsburg.


Op de vraag aan de scheidende voorzitter wat er ‘terugdenkend aan 10 jaar voorzitterschap’ als eerste bij hem naar boven komt, kijkt hij trots om zich heen en zegt: ‘de bouw en realisatie van dit uitvaartcentrum’. ‘De Laatste Eer is een relatief kleine uitvaartvereniging. Maar als ik zie wat er nu staat en hoe professioneel we zijn geworden dan ben ik ontzettend trots op wat we met samen met de medewerkers en voor elkaar hebben gekregen’, voegt hij er aan toe.


Bestaansrecht

Uitvaartvereniging De Laatste Eer bestaat ruim 75 jaar, en heeft als vereniging haar bestaansrecht zeker wel bewezen. ‘In onze omgeving is een vereniging als De Laatste Eer wel iets uitzonderlijks. Het komt meer in het oosten van het land voor. Onze vereniging is ontstaan omdat na de oorlog twee dragers verenigingen zijn samen gegaan. Dit is door de jaren heen uitgegroeid tot wat het nu is’, vertelt Kor Kleijwegt.


‘Als uitvaartvereniging kunnen we alle wensen van de familie invullen, conform de wet- en regelgeving. Ook beschikken we over een drietal familiekamers, die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Het doel is dat een familie terug kan kijken op een waardig afscheid. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Als bestuur zijn wij onbezoldigd, kijken we kritisch naar de tarieven om uiteindelijk met een nul onder de streep uit te komen’, voegt Kleijwegt toe.


Voordelen

Het heeft zeker zin om lid worden van De Laatste Eer. Kleijwegt hierover: ‘Een lidmaatschap voor een gezin kost slechts € 15,- per jaar. Voordeel hiervan is dat de nabestaanden van leden € 500,- korting ontvangen op de kosten van een uitvaart, verzorgt door De Laatste Eer. Ook kunnen leden gratis een wilsbeschikking bij De Laatste Eer bespreken zodat wensen rondom een uitvaart zijn vastgelegd.’ 


Kor Kleijwegt is blij dat de algemene ledenvergadering nu weer fysiek kan worden gehouden in de zaal van het uitvaartcentrum aan de Kamerlingh Onnesstraat: 

‘De reden dat ik stop is niet dat ik het werk niet meer leuk vind. Ik neem afscheid met pijn in het hart, maar ook met een goed gevoel. Voor de vereniging is het goed dat er na 10 jaar iemand anders komt. En in de opvolger die we aan de ledenvergadering voorstellen, Wout van Egmond, hebben we allemaal het volste vertrouwen dat de ingezette professionaliteit van De Laatste Eer wordt voortgezet.’