Illustrator Nik Heemskerk toont zijn werk. | Foto: PvK.
Illustrator Nik Heemskerk toont zijn werk. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Nik Heemskerk wint Fiep Westendorpprijs

n Ik ben geïnspireerd door oude schoolprenten

stimulans n Nik Heemskerk (28) mocht onlangs bij monde van een vakjury in Amsterdam vernemen dat hij samen met twee andere tekenkunstenaars de Fiep Westendorp prijs had gewonnen. Uit een ‘deelnemersveld’ van 134 tekenaars vormden zij het trio finalisten.

Door Piet van Kampen

De Rijnsburger ontving een geldbedrag van € 20.000,- en daarmee kan hij aan de slag om een volgende opdracht te realiseren. ‘Het is een stimulansprijs voor jonge kunstenaars om verder te gaan’, licht Nik toe. ‘Nee niet voor een vakantie op de Bahamas’, lacht hij breeduit. De productie waarmee hij de prijs won was grotendeels gebaseerd op eigen inspiratie van diverse tekeningen. De volgende opdracht is al ontsproten aan zijn brein. ‘Het wordt de veldtocht van Napoleon naar Rusland. Kijk hier liggen de schetsen al’, toont hij zijn creatieve talenten die hij aan het papier toevertrouwd. ‘Eerst maak ik een schets van hoe ik het in mijn gedachten heb en daarna trek ik het met inkt over de lichtbak over voor de duidelijke lijnen.'


'Als dat klaar is ga ik de grote prent in gedeelten scannen en werk ik het op de computer in kleuren verder uit’, licht hij de werkwijze toe. Eerder had Nik al een stripboek vervaardigd ‘Going up in smoke’. ‘Ik probeer in alles mijn eigen fantasie te verwerken’.


Talent

Dat Nik over talent beschikt moge duidelijk zijn. ‘Ik ben geïnspireerd door oude schoolprenten die vroeger in de gang van de school hingen. Ook mijn vader heeft creatief talent en ook door hem heb ik mij laten inspireren. Na de MBO ben ik naar de Kunstacademie in Utrecht gegaan en daar ben ik op mijn 25ste afgestudeerd’.

Is het voor een kunstenaar als Nik ook haalbaar om er een beroep en broodwinning van te maken? Hij lacht voorzichtig. ‘Ik heb al diverse freelance opdrachten gekregen zoals het maken van een poster voor de theatervoorstelling van Boudewijn Buch. Ook werk ik elke week samen met mijn vriend Milo Cremer aan een storyboard voor de Donald Duck. Wij hebben er al een paar gemaakt voor Midas de boze wolf. Binnenkort ook voor Donald Duck zelf. Daarnaast werk ik ook nog twee dagen in de Kunstacademie in Utrecht’, geeft hij aan hoe momenteel de invulling van zijn werk eruit ziet.


De gedreven Nik Heemskerk heeft zijn weg naar een creatieve toekomst gevonden en ingeslagen en het winnen van de Fiep Westendorpprijs is een bevestiging van zijn kunnen. Een flinke boost voor de jonge tekenaar.


Blij met Duurzaamheidskrant 

belangrijk n ‘De gemeente Katwijk maakt zich klaar voor een duurzame toekomst, waarin iedereen fijn kan blijven wonen, werken en recreëren. Zowel de generaties van nu als die van morgen”, verwees wethouder Jacco Knape tijdens de overhandiging van de Duurzaamheidskrant naar de sprankelende voorpagina. 

'Het is belangrijk dat we elke dag duurzaam denken en doen en daar kan iedereen iets aan doen.' 


Zoals inmiddels een reeks van jaren brengt de gemeente Katwijk in samenwerking met Uitgeverij Verhagen rond 10 oktober- de Dag van de Duurzaamheid- een Duurzaamheidskrant uit. Een logische dag om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. ‘We zijn iedereen die hieraan heeft meegewerkt zeer erkentelijk voor”, erkent wethouder Knape. ‘De Duurzaamheidskrant is een bewaarexemplaar en wet weten zeker dat iedereen hier wat mee kan.”
"Daarom is het belangrijk om samen met bewoners en ondernemers te werken aan een toekomstbestendig Katwijk. Dat kan op verschillende manieren. Van grote duurzame veranderingen, zoals het duurzaam maken en verwarmen van woningen, tot kleinere aanpassingen, zoals het vergroenen van de tuin of het gebruik van LED-lampen. Ik geloof dat iedereen iets kan doen voor het klimaat en het behoud van onze aarde. Al is het iets heel kleins: alle beetjes helpen. Kijk hoe duurzaamheid bij eenieder past. In deze krant lees je over verschillende initiatieven van zowel andere inwoners als van de gemeente. Ik geloof dat iedereen iets kan doen voor het klimaat en voor het behoud van onze aarde. Al begin je met één kleine verandering: alle beetjes helpen.”


"We staan met zijn allen voor grote duurzame uitdagingen waar we niet maar één dag, maar alle dagen in het jaar aan werken. Op het gebied van hoe we energie gebruiken, en hoe we met veranderingen van het klimaat omgaan. Over hoe we van ons afval weer nieuwe producten en materialen kunnen maken om geen grondstoffen te verspillen. We maken we ons klaar voor een duurzame toekomst.” De Duurzaamheidskrant is afgelopen week huis-aan-huis bezorgd en ook digitaal verkrijgbaar.

| Foto: M. Wonnink.