De heer Gerrit Sterken in het Torenmuseum met de maquette. | Foto: pr.
De heer Gerrit Sterken in het Torenmuseum met de maquette. | Foto: pr. Foto: pr

De Romeinse weg herleeft in maquette

Dankzij n Gerrit Sterken beschikt het Torenmuseum sinds kort over een maquette van de Romeinse weg met ambachtshuizen. De overhandiging van dit sterke staaltje modelbouwwerk vond onlangs plaats in het museum.

Eerder bouwde Sterken al het Marinevliegkamp Valkenburg na op miniatuurschaal. Zo leeft het vliegkamp voort in zijn huis in Wolvega. Sterken is gek van vliegtuigen; hij bouwde ook al een diorama met licht, beweging en geluidseffecten van van de Spitfire die bij in 1940 bij Duinkerken vocht.


Maar zijn technische en historische interesse gaat ook verder terug. Onlangs overhandigde Sterken een maquette die hij maakte van de aanleg van de Romeinse weg aan het Torenmuseum in Valkenburg. Hij koos daarbij voor een stuk weg ter hoogte van De Woerd. Enkele van de langgerekte ambachtswoningen die daar sinds 80 na Christus stonden, heeft hij ook in de maquette opgenomen.


Authentieke materialen

Wat deze maquette extra bijzonder maakt, is het gebruik van authentieke materialen. 

Het hout komt van één van de palen van de Romeinse weg, terwijl ook de klei van het opgravingsterrein is gebruikt. Zo heeft het Torenmuseum er weer een attractie bij om het Romeinse verleden tot leven te wekken.


Valkenhorst biedt ruimtelijk kansen                                         Maar ook financieel bedreigingen

impact n De nieuwe woonkern Valkenhorst met 5.600 woningen is van cruciaal belang voor de behoefte aan woningen voor Katwijk zelf en de regio. Maar die nieuwe woonwijk kan ook een financiële molensteen worden om de nek van de gemeente. Een doorrekening laat zien dat er zonder maatregelen in 2038 een tekort kan ontstaan van 2,5 tot 7,8 miljoen.

‘Groeien is geen doel op zich’, zeggen de wethouders Gerard Mostert van Wonen en Adger van Helden van Financiën vorige week vrijdagmiddag eensgezind tijdens een persbijeenkomst. Maar daar is natuurlijk ook geen ontkomen meer aan, al zou de gemeente dat te elfder ure nog willen. Als Katwijk de gebiedsontwikkeling van het voormalige vliegkamp niet zelf ter hand neemt, dan staat er een grote buurgemeente klaar om die klus volgaarne op zich te nemen.

Door Valkenhorst en de bouw van ook nog eens een paar duizend woningen binnenstedelijk, groeit Katwijk uit naar een gemeente met zo’n 85.000 inwoners. Het kan niet anders dan dat dat op termijn financiële en ambtelijke gevolgen heeft voor de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat op verzoek van de gemeenteraad laten uitzoeken met een zogenoemde Impactanalyse. En die doorrekening laat zien dat het over ruim vijftien jaar kan leiden tot een miljoenentekort.


Van Helden is niet geschrokken van de doorrekening en mogelijke tekorten op termijn. ‘Best logisch en te verwachten’, aldus de wethouder, die zich ook realiseert dat 2038 ‘nog best ver weg is’ en zo’n doorrekening nog met veel onzekerheden wordt omringd. ‘Zover vooruitkijken doen we niet vaak.’ Wel duidelijk is dat er de komende jaren de nodige keuzes moeten worden gemaakt. Wat worden de ambities op en rond de nieuwe woonwijk? Welke keuzes moeten er gemaakt worden? Er zijn zaken die moeten, maar ook de nodige ‘wannahaves’. Er zijn ‘scherpe keuzes’ nodig, meldt de brief van het college aan de gemeenteraad. Want Valkenhorst biedt ruimtelijk ook veel kansen, zoals op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Daar kan heel de gemeente van meeprofiteren. De ontwikkeling van de nieuwe woon- en werklocatie op het voormalig vliegkamp hangt nadrukkelijk samen met die van de omliggende gebieden: het Valkenburgse Meer, glastuingebied Zijlhoek/de Woerd en het gebied De Mient Kooltuin. En de hoogte van het toekomstige tekort wordt medebepaald door keuzes in het voorzieningenniveau en de ambities op en rondom Valkenhorst.


‘Maar ook zónder Valkenhorst had je iets moeten doen in die gebieden', aldus Mostert.

Voor Van Helden is een ding wel duidelijk na de analyse: ‘We gaan niet failliet op dit plan'.


Leerlingen gaan Romeinse sporen speuren

De n Romeinen. Wie waren dat en wat deden ze hier in Nederland en, nog dichter bij huis, in onze omgeving van zo'n tweeduizend jaar geleden. 

Die Romeinen staan de laatste tijd weer nadrukkelijk in de belangstelling door de archeologische vondsten op voormalig vliegkamp Valkenburg en toekenning van onder andere de Nederlandse Limes (grensweg) als Unesco Werelderfgoed. 

Leerlingen van de lokale basisscholen kunnen met de lesbrief 'Romeinse sporen speuren' nu ook kennis maken met die Romeinen van het Romeinse Rijk, die het ruim duizend jaar voor het zeggen hadden in het grootste deel van het hedendaagse Europa. Die lesbrief werd afgelopen dinsdag officieel onthuld en overgedragen aan de basisscholen in Katwijk aan Zee. Na de herfstvakantie volgen de scholen in de andere dorpsdelen. 

In de lesbrief maken de leerlingen kennis met twee Romeinse kinderen in het jaar 69 na Christus. Aan de hand van een voorleesverhaal passeren aspecten uit hun dagelijks leven de revue: wat leerden ze op school? En wat aten zij?

Aan de hand van de Romeinenroute, een fotospeurtocht in Katwijk, ontdekken de leerlingen de plekken waar de Romeinse sporen zijn gevonden of nog steeds te vinden zijn.