Duurzaam slopen

Dunavie n bouwt 117 nieuwbouwwoningen aan de Petronella van Saxenstraat en omgeving. 

De 72 woningen worden zodanig gesloopt dat er zo min mogelijk afval overblijft. Zo wordt het beton afgevoerd naar de betonfabriek, waar het letterlijk wordt teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstoffen: zuiver zand, grind en cement. Deze voor Nederland unieke techniek maakt het mogelijk dat deze grondstoffen benut kunnen worden voor het maken van nieuwe sociale woningen. 

 
Concreet resultaat
Duurzaamheid is een beetje containerbegrip geworden. Van landbouw tot automotive en van staalproductie tot woningbouw, allemaal gaan we aan het verduurzamen. Eigenlijk is het niets anders dan ‘zo lang mogelijk gebruiken en daarna hergebruiken’. Dat is precies wat Dunavie en New Horizon gaan doen. De materialen die worden geoogst, zijn grondstof voor nieuwe bouwmaterialen. Zo worden de oude dakpannen de basis voor nieuwe bakstenen. Het plaatmateriaal uit de oude keukens is de start van nieuw plaatmateriaal waar vervolgens circulaire keukens van worden gemaakt.


‘Als we met partijen als Dunavie op deze manier mogen oogsten in plaats van traditioneel slopen, maken we echt meters met elkaar. Het naar de storthoop brengen, als bodembedekkers in de wegenbouw gebruiken is leuk, maar het kan vele malen beter, schoner én spannender' zo vertelt directeur Alex Verkuijlen.  

De startbouw wordt verwacht in de tweede helft van 2022. De eerste woningen zullen halverwege 2023 gereed zijn. Ongeveer een half jaar voor oplevering worden de woningen verhuurd via Huren in Holland Rijnland.