Jaap van der Plas gehuldigd door Stichting Carnegie Heldenfonds. | Foto: A. van Duijvenvoorde.
Jaap van der Plas gehuldigd door Stichting Carnegie Heldenfonds. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: A. van Duijvenvoorde

Legpenning en lovende woorden voor redder Jaap van der Plas

Waardering n ‘Je blinkt uit in moed en met gevaar voor eigen leven heb je mensen gered. Daar zijn velen je dankbaar voor’. Deze woorden sprak burgemeester Cornelis Visser maandagmiddag jl. tot Jaap van der Plas toen hij de legpenning en oorkonde namens de Stichting Carnegie Heldenfonds overhandigde aan Van de Plas.

Door Carin van der Spijk-Kralt

In het bijzijn van een van de geredde slachtoffers, Richard Lankester, werd Jaap in het zonnetje gezet. Kort werd er teruggeblikt op die bewuste donderdagavond 28 juni 2018, waar Jaap met zijn RIB boot in de haven van Scheveningen lag. Als vrijwilliger van de Volvo Ocean Race 2018 vaart Jaap met deze boot door de haven en op zee om mensen iets van deze bijzondere zeilwedstrijd te laten zien.

Die avond was het mooi weer, maar er was een hoge zeegang. Richard Lankester en Arjen van der Stoel zaten in een boot voor een rondgang door de haven en op zee. Opeens was daar die frontale aanvaring met een andere boot. Via de marifoon hoort Jaap van deze aanvaring waarbij ook mensen te water waren geraakt. ‘Ik start mijn boot en vaar heel snel naar de plek van het ongeval. Daar zie ik een persoon in het water liggen, trek hem in de boot en zie nog een slachtoffer. Ik riep: ‘Zwem naar mij, ik ben sterk genoeg om je er uit te krijgen. Beide mannen, Arjen en Richard gaven geen teken van leven en ik vaarde direct naar de haven alwaar de ambulances de mannen van mij overnamen’.

Deze snelle handeling van Jaap heeft het leven gered van deze twee mannen. ‘Als je vader niet zo snel had gereageerd, had ik hier nu niet gestaan. Het is fantastisch wat hij heeft gedaan’. Deze woorden sprak Richard Lankester maandagmiddag tot de familie van Jaap van der Plas. Helaas kon Arjen niet bij deze huldiging aanwezig zijn.

Jaap hoorde deze woorden nuchter aan: ‘Ik vind deze erkenning zeker leuk, maar ik heb gedaan wat ik moest en kon doen. Ik heb er geen seconde over nagedacht en zou het zo weer doen.’


Rondleiding vernieuwd gemeentehuis

Renovatie n Het deels uitgebreide gemeentehuis is al een tijdje opgeleverd, maar vorige week kreeg de pers een rondleiding door het grondig gerenoveerde gebouw. Het gemeentehuis was aan renovatie toe, aangezien de behoeften van werknemers continu veranderen.

Het gemeentehuis kreeg een nieuwe plek waar bezoekers zaken met de gemeente kunnen regelen, een werkcafé, ruime open kantine, nieuw vergadercentrum en ruime opgezette werkruimten met creatieve zones.


Op 3 juni was al een - digitale - opening voor medewerkers. Onlangs zijn ook de raadsleden rondgeleid. Projectleider Andrea Guijt en wethouder Rien Nagtegaal namen de pers mee.

Vanuit de centrale hal - zeg maar de oude ingang - is aan de rechterhand niet veel veranderd; de oude vleugel is intact gebleven. De rest van het gebouw is wel grondig aangepakt. Zo is een groot werkcafé ingericht op de plek waar ooit de publieksbalies stonden. Ambtenaren kunnen hier - eventueel met afspraken - overleggen hebben, wat eten, of even werken. Daar achter is een grote ruime kantine met werkplekken voor de bodes.


Het vergadercentrum is verplaatst van de tweede verdieping naar de begane grond. Vanuit het werkcafé is het nu direct linksaf voor het centrum met diverse vergaderzalen. Op de grote glazen deur staat een oude kaart met de vier dorpen uit de gemeente. De zalen hebben namen gekregen als Castellum, Spinozazaal, etc.


Verder zijn in het hele gebouw ruimten als huiskamer ingericht. Ambtenaren van een bepaalde cluster kunnen hier 'landen' bij start van de werkdag, na een overleg of om te werken. Daar is de kans het grootst om clustercollega's te treffen. 'Je hebt wel een beetje een ankerpunt nodig.'

Op andere plekken in het gebouw zijn semi-open ruimten ingericht. Flexplekken, banken, flipovers staan door de ruimte heen. In de ruimte zijn enkele cabines ingericht als focusruimte, daar kunnen ambtenaren in rust werken. Tegelijkertijd breekt het de ruimte.


Vanwege de coronapandemie werken de ambtenaren voor het grootste gedeelte nog niet op het gemeentehuis. De verwachting is dat steeds meer ambtenaren wel naar de Zeeweg komen. In welke tijdsverdeling, daar wordt Het een extern bureau en de ambtenaren zelf een afspraak over gemaakt.
| Foto: M. Wonnink.


Zie ook video op 
allesoverkatwijk.nl

| Foto: M. Wonnink.