Het voltallige college presenteerde vorige week de begroting voor volgend jaar. | Foto: Marc Wonnink
Het voltallige college presenteerde vorige week de begroting voor volgend jaar. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Begroting 2022

‘Voorzichtig optimistisch over de toekomst’

presentatie n Wethouder Adger van Helden is ‘voorzichtig optimistisch over de toekomst’. Dat zei hij vorige week vrijdag bij de presentatie van de begroting voor 2022. ‘Deze begroting biedt perspectief en financieel meer ruimte.’ Voor 2022 verwacht de gemeente 174,5 miljoen aan inkomsten tegenover 174,3 miljoen aan uitgaven.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘We willen geen gatenkaas-begroting achterlaten voor het volgende college. Dat is niet in het belang voor de volgende generatie. Het werk is zeker nog niet af. Er moeten nog flinke keuzes gemaakt worden. Wij bieden het volgende college ruimte om keuzes te maken.’

Op de vraag of de wethouders na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar nog graag door zouden willen gaan, antwoordt wethouder Rien Nagtegaal dat eerst de uitslag van die verkiezingen afgewacht moeten worden. De overige wethouders geven aan, dat zij nog niet klaar zijn met hun werk voor de gemeente.


Samen

Het college ging in 2018 aan de slag met de opdracht vanuit de gemeenteraad om de samenleving te versterken. ‘Samen voor het Katwijk van morgen', aldus Van Helden. ‘Als ik vanuit mijn eigen portefeuille kijk, ging dat om het versterken van de dorpen en dat iedereen mee kan doen. Heel veel mensen redden zich prima, maar er zijn ook mensen die buiten de boot vallen. Wij willen meer mensen aan werk helpen, laaggeletterdheid en armoede bestrijden.'



Uitdaging

Wethouder Gerard Mostert noemt wonen als ‘grote uitdaging’. ‘Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt en daar gaan we in deze begroting mee door.’ Het doel ‘een betaalbare woning voor iedereen’ is niet zo makkelijk te vervullen, gelet op de huidige woningcrisis.


Het college zet allerlei instrumenten in, om dat doel te bereiken, geeft Mostert aan. ‘We hebben een doelgroepenverordening vastgesteld, we gaan de starterslening verbreden, we zijn bezig met een huisvestingsverordening en de invoering van de zelfbewoningsplicht. En we werken aan een fonds voor sociale woningbouw.’

De wethouder voegt er aan toe, dat het allemaal ontzettend afhankelijk is van wat er in Nederland en in Europa gebeurt. ‘Zodra er aan de renteknop wordt gedraaid, is er weer een andere situatie.’



Statement

Wethouder Jacco Knape erkent uiteraard, dat er gewoond moet worden, maar ‘fijn wonen heeft ook met de leefomgeving te maken’. 

Hij wijst op de plannen om woningen van het gas af te halen. ‘Dat betekent veel voor onze inwoners en we zien dat steeds meer inwoners daar vragen over hebben. We moeten het gesprek daarover blijven aangaan. We maken wel een statement. Zonder geld van het rijk kunnen wij geen stappen zetten.’


Knape gaat in deze periode ook nog aan de slag met een onderzoek naar een goede zwemwaterkwaliteit in Katwijk. ‘Samen met andere partners kijken we waar de oorzaken liggen en welke maatregelen we kunnen nemen.’



Niet op eerste plaats

Wethouder Nagtegaal blijft inzetten op het verbeteren van de voorzieningen van fietsers en wandelaars. ‘Zodat bewoners eerder voor de fiets kiezen of Rnet. De auto staat niet meer op de eerste plaats. En daar heeft niet iedereen begrip voor.’

Dat laatste geldt ook voor de groenplannen en bijvoorbeeld het minder maaien-beleid. ‘De reacties vanuit de samenleving zijn buitengewoon verschillend. Sommigen vinden dat ecologische beleid lelijk of vies.’ De wethouder geeft aan, zich te blijven inspannen om verstening tegen te gaan en zo het klimaat een handje te helpen. ‘Haal een paar stenen uit je tuin. Het is beter om van te voren maatregelen te nemen, dan achteraf de schade te repareren.’



Jeugdhulp op school

Wethouder Corien van Starkenburg heeft de komende tijd haar handen vol aan onder meer afval en jeugdzorg. Het college stelt een andere manier van afval inzamelen voor, om tot betere afvalscheiding te komen. ‘Dat is nodig om de aarde wat groener en mooier te maken.’

‘Ook in jeugdzorg gaat veel tijd zitten. Maar we doen het goed. We vallen op door de combinatie onderwijs en jeugdhulp. We gaan jeugdhulp direct op school organiseren en het is fijn dat we dat met het extra geld van de overheid kunnen doen.’



Online

Burgemeester Cornelis Visser wil, samen met andere partijen, investeren in het tegengaan van cyberonveiligheid. ‘Want dat is wel toegenomen.’ Ook kondigt hij aan te investeren in camera’s in Katwijk aan Zee. ‘Die leveren een toegevoegde waarde en vergroten de veiligheid tijdens het uitgaan.’


Om de dienstverlening van de gemeente te verbeteren, wil het college meer online gaan doen. ‘Dat is aantrekkelijk voor inwoners en voor de gemeente’, verwacht Visser.


Krapte arbeidsmarkt treft ook gemeente

In 2022 paar tientjes meer kwijt aan lokale lasten

financiën n De lokale lasten blijven de komende jaren stijgen. Waar een meerpersoonshuishouden dit jaar 759,07 euro kwijt is aan lokale belastingen, stijgt dat bedrag volgend jaar naar 795,25. Het loopt op naar 842,32 euro in 2025. Dat staat in de gemeentelijke begroting 2022 die vorige week vrijdag werd gepresenteerd.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Verrassend is die stijging niet. Gemeente Katwijk heeft een flinke bezuinigingsoperatie achter de rug waarbij is besloten, de ozb-tarieven (onroerende zaakbelasting) vijf jaar lang met vier procent extra te verhogen.

De stijging van 36,19 euro komt door de hogere ozb en hogere afvalstoffenheffing. Die laatste stijgt van 333,59 voor een meerpersoonshuishouden dit jaar naar 348,27 euro in 2022. De rioolheffing stijgt met zo’n vijf euro naar 137,36 euro.

De verhoging van de ozb is overigens gebaseerd op een woning met een woz-waarde van 291.000 euro. Huiseigenaren met een woning die meer waard is, zijn dus ook meer geld kwijt aan de ozb.


De lokale belastingen ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing leveren de gemeente volgend jaar 28,3 miljoen euro op. De totale inkomsten van de gemeente bedragen in 2022 174,5 miljoen euro. Een fors deel daarvan (66,6 miljoen euro) is bestemd voor zorgtaken, zoals jeugdhulp en werk en inkomen.


Krapte

Een andere flinke kostenpost (31,5 miljoen) voor de gemeente is voor het bestuur (college en gemeenteraad) en de ambtelijke organisatie.

In het verleden uitte de gemeenteraad kritiek op de hoge kosten voor het inhuren van personeel. Die kosten blijven hoog; dit jaar zo’n 7,6 miljoen euro. In de begroting wordt aangegeven, dat de langdurige inhuur is afgenomen, maar de kortdurende inhuur juist is gestegen.

De reden is simpel, maar moeilijk op te lossen, geeft wethouder Rien Nagtegaal aan. ‘Krapte op de arbeidsmarkt. En dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor andere bedrijfstakken en gemeenten.’

Er is zelfs een structureel tekort aan technische beleidsmensen en ict-specialisten. ‘En juist aan die mensen is de behoefte van Katwijk het grootst, gelet op de opgaven waar we voor staan’, staat in de begroting.


Binden en boeien

‘Het werk moet wel doorgaan en dan moet je mensen inhuren. Dat is duurder dan vaste medewerkers. Maar het totale bedrag dat we aan personeel kwijt zijn, is hetzelfde gebleven’, meldt wethouder Adger van Helden.

Met het ‘binden en boeien van personeel’ gaat de gemeente meer investeren in opleiding en ontwikkeling om zo uiteindelijk minder beroep te doen op het inhuren van tijdelijk personeel.

Daarnaast wil het college een talentenpool starten met 'potentiele kandidaten' die als eerste benaderd worden als er een vacature vrijkomt. 

Of zo'n talentenpool financieel haalbaar is, moet eind dit jaar blijken. 



Meer informatie over de gemeentelijke begroting is te vinden op www.katwijk.nl/begroting.. 


Rekeningen niet betaald? Gemeente biedt hulp aan         

Vanaf n deze maand wordt er contact gezocht met inwoners die hun rekeningen voor de vaste lasten niet betaald hebben. Niet om mensen de les te lezen maar om hulp aan te bieden. Met als doel om eventuele financiële problemen al vroeg bespreekbaar te maken en om te voorkomen dat er grotere schulden ontstaan. 

Wethouder Adger van Helden: “Uit onderzoek blijkt dat mensen met schulden gemiddeld pas na 5 jaar aan de bel trekken. Pas dan komen ze in beeld bij schuldhulpverlening. Maar dan zijn er vaak al veel schuldeisers en een hoge schuld. Door vroeg het gesprek met inwoners aan te gaan, willen we voorkomen dat achterstanden zich opstapelen en grote schulden worden. Vaak kunnen in zo’n vroeg stadium simpele tips al helpen om financiële problemen te voorkomen.” 

Privacy 

De gemeente werkt hierin samen met Dunavie en Zorg en Zekerheid maar ook de landelijke organisaties zoals energieleveranciers, waterbedrijven en de andere zorgverzekeraars. Deze organisaties melden achterstanden in een systeem. De organisaties kunnen alleen de achterstand melden die er bij hun bedrijf is en niet zien of er nog meer meldingen zijn voor die persoon. De gemeente krijgt elke maand een overzicht van alle meldingen. Vervolgens neemt iemand van het wijkteam contact op om te kijken of zij kunnen helpen. Dat contact wordt op verschillende manier gelegd: via sms, e-mail, een brief, telefonisch of door bij de inwoner thuis langs te gaan. En uiteraard is het aan de inwoner zelf of zij hulp willen; dit is zeker niet verplicht.


Hoe eerder, hoe beter

Geldproblemen kunnen echt iedereen overkomen.. Maar mensen zoeken meestal pas in een laat stadium hulp. En juist door vroeg aan de bel te trekken, voorkom je dat er echt grote problemen ontstaan. Daarom is in de wet geregeld dat gemeenten een taak hebben in de vroegsignalering van schulden en dat de signalen kunnen worden doorgegeven over de betalingsachterstanden. Met die signalen kan er in een vroegtijdig stadium hulp worden aangeboden.