Stoptober

In een heel ver verleden heb ik wel eens een sigaret gerookt. In de fietsenstalling op de middelbare school met vriendinnen. Ik deed mee, maar vond het helemaal niet lekker. Smerig zelfs. Gelukkig heeft dit voor mij maar een paar maanden geduurd en heb ik gelukkig geen verslaving ontwikkeld.


Veel mensen beginnen met roken om het uit te proberen. Of omdat anderen het doen. Je denkt dan dat je er makkelijk mee kunt stoppen. Maar je lichaam is snel gewend aan de nicotine. 

Via Zorggroep Katwijk kreeg ik een uitgebreid artikel onder ogen over de verslavende stof 'nicotine'. Dit wil ik graag met u delen. Juist ook omdat de maand oktober is uitgeroepen tot 'Stoptober'. Met heel veel mensen proberen te stoppen met deze verslaving. 

Als je vaker rookt, ga je ook vaker naar een sigaret verlangen. Je vindt dan steeds vaker een reden om te roken. Bijvoorbeeld om te ontspannen in de pauze. Met vrienden voor de gezelligheid of om iets te vieren. Om jezelf energie te geven of als je moe bent. Om jezelf te belonen of om je rustiger te voelen/maken als je stress hebt, boos bent of verdrietig bent.

Wat zijn voor jou de belangrijkste rookmomenten? En wat zijn jouw redenen om te blijven roken?
Het is goed om hier over na te denken. Dan wordt het duidelijker waarom je er misschien mee wilt stoppen.

Vanaf 1 oktober zullen in heel Nederland rokers én niet-rokers elkaar weer helpen om gedurende 28 dagen te stoppen met roken. Bekende en onbekende Nederlanders zullen via nationale en sociale media alle rokers massaal aansporen om mee te doen met Stoptober.

Het succes van Stoptober heeft te maken met de positieve aanpak. Het gaat om het opdoen van een positieve ervaring met stoppen met roken. Elk stapje op weg naar stoppen met roken wordt aangemoedigd. De campagne richt zich op alle rokers die willen stoppen maar alleen nog niet weten wanneer of hoe. Verschillende groepen rokers kunnen extra gebaat zijn bij deelname, zoals vrouwen met een kinderwens, ouders van kinderen met astma en natuurlijk mensen met een chronische ziekte als longaandoeningen (COPD), suikerziekte en/of hart en vaatproblemen, voor wie stoppen extra belangrijk is maar nog steeds niet is gelukt. 

kan dus een eerste stap zijn naar het definitieve stoppen. En: het werkt. Meer dan tweederde van de deelnemers heeft Stoptober in het verleden volgehouden! Ongeveer de helft is zelfs na drie maanden nog steeds gestopt met roken. 


Ook al is de maand oktober al een paar dagen oud. Stopen met roken is het proberen waard. Succes gewenst.

Houdoe.