Berend van der Burg met zijn enorme WK trofee. | Foto: PvK.
Berend van der Burg met zijn enorme WK trofee. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Wereldkampioen Berend van der Burg geniet nog volop na

karten n Hij straalt, geniet en praat honderd uit. Ja, wat wil je als je op 16-jarige leeftijd een wereldtitel op je naam kan schrijven? Vorige week kon u in deze krant al lezen over het verloop van het weekend van 19 september: de jonge Rijnsburger pakte de titel WK Tillotson T4 karten in Ierland. Na afloop mocht Berend de enorme trofee op de kartbaan van het Ierse Collon omhoog houden. 

Door Piet van Kampen

Een kroon op zijn nog jonge carrière. En dat als een van de jongste deelnemers in het veld van 36 senioren. ‘Ik ben best jong vergeleken met de rest’, lacht hij.


Berend kroop als jochie van zes lentes al achter het stuur. ‘Mijn vader is een groot fan van de Formule 1 en ik dacht dat wil ik later ook. Het is een droom van mij maar dan moet er tijd, geld en ook wat geluk voor nodig zijn’, filosofeert de jonge coureur hardop. Jong geleerd, oud gedaan? Voorlopig nog een dagdroom. De realiteit is echter dat Berend stap voor stap zijn carrière heeft opgebouwd en nog verder wil uitbouwen. Begonnen in de mini waar hij na vier jaar al een tweede plek in het eindklassement wist te behalen. Daarna werd hij als eerstejaars junior ook tweede in de landelijke eindklassering. Hij reed de ene podiumplaats na de andere bij elkaar. Als 15-jarige werd hij als senior kampioen en dit jaar bereed hij diverse Europese circuits. Zijn kamer vulde zich met bekers.


WK titel

Het absolute hoogtepunt tot nu toe was het veroveren van de wereldtitel. Als kampioen van Nederland verscheen hij aan de start. ‘Alles was tot in de perfectie geregeld. Iedereen kreeg een nieuwe kart met dezelfde capaciteit zoals de motor en de banden. In de selectieraces moest ik telkens als tweede starten maar uiteindelijk goed genoeg voor een plaats in de finale waarin 36 coureurs aan mee deden. Mijn Ierse concurrent had een valse start waardoor ik na een spannende inhaalrace tweede werd maar uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen. Ik hoorde dit pas na afloop maar ik had toch liever op de baan gewonnen. Misschien voelt het iets minder maar ik vind het nog steeds geweldig’, lacht hij breeduit uit. Vader Rob, zijn hoofdsponsor, is terecht trots op hem.

Bijna elk weekend is Berend op de baan te vinden. Is het niet als jonge instructeur van de KWM Kartschool bij Van der Ende Racing in Poeldijk, de kartbaan in Lelystad dan is het wel ergens in Europa. Hij houdt zijn conditie op peil door regelmatig ook hard te lopen. 

Het NK van afgelopen weekend was een groot waterballet. Berend reed als vierde in de finale. Maar na een crash, reed hij op een 26ste plek. Toch kwam hij nog heel knap als 8ste over de finish. Van 18 t/m 24 oktober wachten de Wereldkampioenschappen in de IAME klasse in het Italiaanse Adria. De nog jonge coureur blaakt van het zelfvertrouwen. ‘Je moet natuurlijk ook altijd een beetje geluk hebben’, realiseert hij zich. Geluk dat hem in Ierland toelachte.


Robin Groenewoud wint brons met Oranje op WK 

Landenteams n Rolstoeltennisser Robin Groenewoud uit Rijnsburg heeft afgelopen zondag de derde plaats van het ‘World Team Cup voor junioren’ op Sardinië gewonnen. Hij deed dat met het Nederlandse juniorenteam met Robin Groenewoud, Maarten ter Hofte en Lizzy de Greef.

World Team Cup is een WK toernooi voor rolstoeltennissers tussen landenteams is vergelijkbaar met de Davis Cup. In de voorrondes had Robin Groenewoud met Oranje de juniorenteams uit Frankrijk en Verenigde Staten overtuigend verslagen. In de halve finale had Robin Groenewoud wel zijn wedstrijd tegen Japan gewonnen. Dit was niet voldoende voor de finale. Zondag werden de wedstrijden tegen Brazilië om de derde plek overtuigend gewonnen.

Hiermee sluit Robin Groenewoud een succesvolle periode van 4 weken af met 4 tennistoernooien in Italië, Frankrijk, België en Nederland. Robin Groenewoud heeft ook het toernooi in Barneveld gewonnen voor het enkelspel en dubbelspel. In Tarbes (Zuid Frankrijk) en in Knokke (België) heet hij de dubbels gewonnen en was hij bij het enkelspel tweede.

Robin Groenewoud gaat komende periode weer hard trainen om zijn droom te realiseren: het deelnemen aan de Paralympische Spelen.

Meer info over Robin Groenewoud: www.robingroenewoud.nl of zijn instagram (robin_wheelchairtennis).
| Foto: pr.

Afbeelding