Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Berend van der Burg wint in Ierland WK Tillotson T4


Karttalent n Berend van der Burg (16) uit Rijnsburg kende dit seizoen de nodige tegenslag, maar door een schitterende overwinning in het WK Tillotson T4 kon hij de vervelende smaak wegspoelen met champagne. Deze race werd gehouden in het weekend van 18-19 september jl. Er deden in Ierland op het Whiteriver Park Kart Racing Circuit in Collon meer dan 100 rijders uit 15 verschillende landen mee aan het WK, waaronder zo’n 60 rijders in de Senior-klasse waar Berend aan de start stond. Dat de snelle Zuid-Hollander als één van de jongste rijders in deze klasse met de hoofdprijs aan de haal ging, bracht de meegereisde Nederlandse fans in extase.

Door Piet van Kampen

‘By far de mooiste beker die ik heb’

De Nederlandse afvaardiging reisde donderdag voorafgaande aan de race af naar Ierland en de karts stonden op dat moment al klaar. Alle karters reden met hetzelfde chassis en dezelfde motor en het onderhoud werd geregeld vanuit de organisatie. Na de trainingen was het zaterdag tijd voor de kwalificatie en de eerste heats. Berend was de snelste in zijn kwalificatiegroep en reed de tweede tijd overall. Daardoor moest hij telkens aan de buitenkant starten vanaf P2 en door de dubbele rechterbocht was dat een nadeel. Toch kon Berend zich in iedere race weer naar voren terugknokken. Hij werd twee keer tweede, een keer eerste en in de superheat ook tweede. 


Berend kwam in de finale ook als tweede over de finish. Maar de nummer één kreeg een straf voor een valse start, waardoor de grote beker mee naar Rijnsburg mocht. Berend vertelt hierover: ‘We zaten in spanning te wachten en op het moment dat de straf werd uitgesproken, hebben we met het Nederlandse team een feestje gebouwd. Het is echt een hele mooie beker, net zo groot als in de WSK. Echt mega! Dit is by far de mooiste beker die ik ooit heb gewonnen. Het was ook mooi dat iedereen van Team NL bleef voor de prijsuitreiking. Ik was één van de jongste deelnemers en als je dan wint, is dat super!’ 


Dit jaar was tot dit weekend nog niet het jaar van Berend. Veel pech viel hem al ten deel, maar dat is in één klap weggespoeld. ‘Dit is echt het hoogtepunt van het jaar, de gifbeker is leeg. We gingen eigenlijk zonder verwachtingen naar dit WK. Ik was nog nooit in Ierland geweest en had dus ook nog nooit op dit circuit gereden, maar het is een hele mooie baan met hoogteverschil en we zaten er direct vanaf de trainingen goed bij. Dan verandert alles. De samenwerking met mijn vader Rob en monteur Mathieu was ook weer erg goed’, vertelt Berend. 


Met Mathieu doelt Berend op Mathieu van Renssen, al jaren zijn vaste begeleider en monteur. Uiteraard was de man achter KWM Racing super trots: “Het WK Tillotson T4 was vorig jaar een Iers feestje, nu was het een Nederlands feestje. Alles was uitstekend georganiseerd. Er waren veel rijders, zelfs uit Guatemala en de Verenigde Staten. Alle rijders reden op een Tillotson kart en met gelijk materiaal. Er was veel personeel aanwezig om problemen op te lossen als dat nodig was. Het was echt top geregeld allemaal.” 


“We werken al heel lang samen, ik ben al 8 jaar betrokken bij Berend”, vervolgt Van Renssen. “Ik ben altijd zijn monteur geweest en dit seizoen zijn we vol gas bezig. Berend had tot nu to veel tegenslag dit jaar in de Iame Senioren, maar nu reden we in de Tillotson. We hebben één keer zo’n competitie meegepakt en dan winnen we meteen. Leuk dat je een weekend kan draaien waar je er goed bijzit en mee kan doen om het podium. Ik ben super trots.” 


Mooie races

In Ierland was het flink knokken voor zijn positie. Berend: “Ik moest elke race vanaf P2 starten en dat bleek een nadeel bij de start. Ik viel elke race terug en moest me weer naar voren knokken. We hebben mooie races gehad en ik heb heel goed geracet. In de finale was het veel stuivertje wisselen en uiteindelijk heb ik gewonnen. Bij de start van de finale begon ik als derde. De nummer twee maakte een valse start, waarna de polesitter zijn hand opstak. Het was een rommelige start. Degene met de valse start gaf wel zijn positie terug, maar zou na afloop toch een straf krijgen. Daardoor won ik de race. Zo gaaf!” 


Van Renssen kreeg al veel mooie reacties van ouders van de kartschool waar Berend ook werkzaam is. “Komend weekend rijdt Berend op zaterdag de Iame Series Benelux, maar rijdt hij direct terug naar huis om op zondagochtend weer les te geven bij de kartschool in Lelystad. Dit soort jongens zijn zo belangrijk voor de KWM Kartschool en zijn resultaten geven een geweldige uitstraling. We kunnen zo goed samenwerken, omdat we heel goed op elkaar zijn ingespeeld. Berend heeft van iedereen de gunfactor en is het uithangbord voor de KWM Kartschool. Wekelijks geeft hij les bij Van der Ende Racing Inn in Poeldijk en ook op de kartbaan in Lelystad. In het najaar starten we ook op de kartbaan in Zwolle.” 

Na de Iame Series Benelux volgt op 2 en 3 oktober het NK IAME in Mariembourg. Daarna heeft Berend een week pauze om vervolgens door te gaan naar de World Finals in het Italiaanse Adria. 

Berend van der Burg bedankt het KWM Racing Team, Team PdB, Tillotson Nederland, iedereen van Team Nederland, zijn ouders en last but not least zijn trainer Mathieu van Renssen. 


Motie over groen houden Kwakelwei

Bouwen van villa’s wordt dan uitgesloten

Politiek n De gemeenteraad is aan de ene kant blij met de ambities van het college van burgemeester en wethouders voor meer groen, maar aan de andere kant vindt de raad het nietjes netjes dat in het Groenstructuurplan plannen staan beschreven, zonder eerst met de eigenaren/gebruikers daarover gesproken te hebben. Zoals het ‘wensbeeld’ om sportpark de Goerie in de toekomst in duin te veranderen. Die strofe wordt nu uit het plan gehaald.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad sprak gaf vorige week donderdag haar oordeel uit over het Groenstructuurplan 2021-2030. Wethouder Rien Nagtegaal spreekt liever over Groenstructuur, omdat de toevoeging ‘plan’ voor de nodige onduidelijkheid zorgt.

Net als twee weken eerder moest hij nogmaals uitleggen, dat de genoemde ‘groenplannen’ ideeën en wensen zijn en dat er nog allerlei uitvoeringsplannen gemaakt moeten worden.

Zo wordt er bij De Goerie in de Hoornes het volgende vermeld: ‘uitplaatsen ijsbaan en herstellen vroegere duinlandschap’.

‘Dat was wel ongelukkig, want dat zorgt voor grote onrust bij de ijsclub’, weet Geesje Haasnoot-de Mooij van de ChristenUnie. En zij is niet de enige. Het CDA kondigt aan om samen met andere partijen een motie in te dienen om die strofe te schrappen. 

‘Het gaat om mogelijkheden en ideeën, die ooit aan de orde zouden kunnen komen’, legt de wethouder wederom uit. ‘De Goerie ligt er stralend bij, maar wie weet hoe dat over twintig of dertig jaar is.’

‘Maar u bent de raad, dus als de raad dat wil, dan haal ik het stukje tekst over de Goerie er uit’, belooft Nagtegaal.


Kwakelwei

De gemeenteraad wil nog meer. Eindelijk een motie om het gebied Kwakelwei naast De Wilbert in Katwijk aan den Rijn groen te houden.

‘Want dit is het moment om dat te doen’, geeft René Slootweg van GemeenteBelangen (GB). Samen met CDA dient hij in de raadsvergadering van 7 oktober daar een motie over in. En die kan rekenen op een ruime meerderheid.

Met die motie willen de partijen dat het gebied groen blijft en samen met het Heerenschoolbos kan uitgroeien tot stadspark. Het bouwen van villa’s, zoals de eigenaar van het agrarische Kwakelwei voorstelt, wordt dan uitgesloten.

Bert Tibben van D66 (voorstander van groen) ziet in die plannen nog wel apen en beren in het bos. Hij schetst drie scenario's. Het plan van Stichting Vrienden van het Rijnpark gaat door en er komt een stadspark. ‘Maar het is onduidelijk hoe dat gefinancierd moeten worden.' Het plan van de eigenaar gaat door en er komen villa's en een groenpark. ‘Dan moet wel de bestemming veranderd worden.' Of het blijft zoals het nu is en daar is volgens Tibben de meeste kans op. ‘Tenzij de partijen nog nader tot elkaar komen.’ De wethouder zal in ieder geval met de betrokken partijen in gesprek moeten gaan over de Kwakelwei. De gemeenteraad neemt volgende week donderdag een besluit over het de groenstructuur. En over de aangekondigde motie van CDA en GB.

 

De Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn. | Foto: pr