Werkloosheid in gemeente Katwijk daalt naar 1,5 procent

Spanning n op arbeidsmarkt HollandRijnland stijgt

De werkloosheid in Nederland, de regio en ook in Katwijk daalt steeds verder. Landelijk en regionaal lag dat percentage vorige maand op 2,3 procent; in Katwijk op 1,5 procent (526 werkzoekenden). Dat blijkt uit de maandelijkse nieuwsbrief van het UWV. Het aantal WW-uitkeringen in de regio Holland Rijnland daalde de voorbije maand opnieuw flink. In vergelijking met vorig jaar bedroeg de afname 22,9 procent. In Katwijk daalde het aantal mensen met een uitkering met 21,5 procent. Er zijn 25 Katwijkse jongeren tot 27 jaar op zoek naar een baan; 239 Katwijkers tussen 27-50 jaar en 262 Katwijkse 50-plussers.


Krapte

Versoepelingen van coronamaatregelen en de economische groei die hier uit voortvloeide leidden tot een herstel van de vacaturemarkt. In vergelijking met vorig jaar stonden er in het tweede kwartaal van 2021 regionaal bijna anderhalf keer zoveel vacatures open. Mede door de vacaturestijging was de regionale arbeidsmarkt medio 2021 weer krap. De arbeidsmarktspanning nadert zelfs het niveau van 2019.

Werkgevers hebben daardoor vaak moeite hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt de situatie juist kansen: zij ervaren minder concurrentie.