Meer aandacht menstruatie-armoede

Op n aandringen van D66 en GemeenteBelangen (GB) komt er vanuit de gemeente meer aandacht voor menstruatie-armoede. Die belofte deed wethouder Adger van Helden vorige week donderdagavond bij de bespreking van het armoedebeleid in Katwijk.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Die twee partijen pleiten ervoor om menstruatie-armoede op te nemen in het armoedebeleid.

Menstruatie-armoede betekent dat meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben voor maandverband of tampons om hun menstruatie comfortabel door te komen.

‘Wij willen een toezegging dat daar ook in Katwijk aandacht voor komt. Anders komen wij met een motie’, stelt Carin Tawfik van D66. Daar sluit GB zich bij aan.

Dirk Remmelzwaal (SGP) doet de suggestie om menstruatieproducten via de Voedselbank te laten verlopen, zoals dat ook in Den Haag gebeurt.

Wethouder Van Helden verklaart zich bereid om dat onderwerp ‘actief digitaal toe te voegen als aandachtspunt in het beleid’. Ook wil hij het opnemen in een communicatiecampagne en het bespreekbaar maken op scholen, voedselbank en Welzijnskwartier.

De raad is unaniem in de mening, dat de gemeente voor het uitvoeren van het armoedebeleid de regierol ‘moet pakken’.

‘Kwetsbare burgers mogen niet de dupe worden’, vindt Remmelzwaal. Hij verwijst daarbij naar de samenwerking tussen verschillende (professionele en vrijwilliger) organisaties. ‘Als diaken heb je vaak met armoede te maken en ik liep vaak tegen een muurtje aan.’ Ton de Vries (ChristenUnie) vindt dat er wel een tandje bij mag. ‘We zien onvoldoende terug, dat de gemeente de loopplank is tussen wal en schip.'

De wethouder erkent, dat de samenwerking tussen partijen ‘echt beter moet'. Hij zegt toe over een jaar met een evaluatie te komen met daarin nadrukkelijk aandacht voor die samenwerking tussen betrokken vrijwilligers en professionals.

De gemeenteraad stelt volgende week donderdag het armoedebeleid definitief vast.