Vanuit het basisonderwijs is er ook interesse voor de Romeinse Limes, zoals van De Schakel uit Rijnsburg. | Foto: JS
Vanuit het basisonderwijs is er ook interesse voor de Romeinse Limes, zoals van De Schakel uit Rijnsburg. | Foto: JS Foto: JS

Veel belangstelling voor Limes-plannen in Katwijk

Unesco n De expositie over de Katwijkse Limes-plannen in de Oude Redschuur aan de Rijnmond is alleen komend weekend nog te zien. Op de expositie zijn ideeën te zien om in Katwijk de Romeinse Limes te verbeelden, de oude Romeinse weg van zo’n tweeduizend jaar geleden langs de grens van het toen grote Romeinse Rijk die op het Europese vasteland eindigde aan de Noordzeekust bij het hedendaagse Katwijk.

Die Limes is twee maanden geleden door de internationale erfgoedorganisatie Unesco erkend als werelderfgoed. De Katwijkse plannen zijn van de werkgroep Romeinen van het Erfgoedplatform Katwijk. Het gaat om negen plannen, variërend van onder andere de bouw en plaatsing van replica’s van Romeinse wachttorens (te gebruiken als bijvoorbeeld tiny house) tot de aanleg van een openlucht theater bij de Uitwatering en de bekende plattegrond van de Brittenburg op het Wantveld aan de zuidkant van de Binnenwatering.


De tentoonstelling van de plannen werd in de afgelopen drie weken al bezocht door bijna duizend belangstellenden, waaronder groepen van het basisonderwijs. 


De expositie in de Oude Redschuur aan de Rijnmond, de voormalige KNRM-botenloods, is komende weekend nog te zien op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.


Botenloods

Het is komende zaterdag overigens precies 70 jaar geleden (1951) dat de botenloods aan de Rijnmond werd geopend. Die nieuwe loods voor de reddingboot van de KNRM werd betaald door en daarom ook vernoemd naar Maurits J.E. Baron Huyssen van Kattendijke (1876-1961), die ook de nieuwe reddingboot van de KNRM Katwijk had betaald. De oude botenloods stond naast de Oude Kerk aan de Boulevard, maar die is na in de Tweede Wereldoorlog gesloopt. De gemeente had toen andere plannen voor herontwikkeling van de Boulevard.


Staatssecretaris wil normen gerecyclede bouwstoffen aanpassen

Kamer n Staatssecretaris Steven van Weyenberg heeft toegezegd zich in te gaan zetten om de wettelijke norm voor de samenstelling van gerecyclede bouwstoffen zoals Beaumix aan te passen. Hij deed deze toezegging bij een Kamerdebat in september van de commissie Infrastructuur & Waterstaat. 

De gemeente Katwijk had de Kamer en staatssecretaris herhaaldelijk opgeroepen de wet te wijzigen, naar aanleiding van de zorgen over het gebruik van Beaumix in Katwijk. 

Hierin werden door bewoners batterijen aangetroffen, wat wettelijk toegestaan bleek. 


Wethouder Rien Nagtegaal: “Het is goed te weten dat er aandacht blijft voor de samenstelling en het gebruik van gerecycled materiaal als bouwstof. Katwijk is inmiddels niet meer de enige gemeente, ook in Schouwen-Duiveland in Zeeland zijn batterijen aangetroffen. We zijn blij met de uitspraak van de nieuwe staatssecretaris, die aangeeft dat ongeacht of het is toegestaan, het onwenselijk is dat batterijen in bodemas worden aangetroffen. Op korte termijn verandert het niets, maar we voelen ons gesteund door het Rijk en we blijven de ontwikkeling van nieuwe regelgeving uiteraard nauwgezet volgen.” 


Aandacht voor Beaumix in de Tweede Kamer

De gemeente Katwijk greep een eerder debat van de Kamercommissie Infrastructuur & Waterstaat in mei al aan om de zorgen over de gebruikte Beaumix in Katwijk bij de Rijksoverheid onder de aandacht te brengen. Meerdere Kamerleden stelden toen vragen aan de staatssecretaris over het dossier. In september bracht SP-Kamerlid het Beaumix-dossier opnieuw ter sprake. Ze merkte op dat er onduidelijkheid was over het standpunt van de staatssecretaris op dit onderwerp. Hierop kwam Van Weyenberg met zijn toezegging: “Hoewel de hoeveelheid gebruikte batterijen binnen de norm valt, vind ik dit onwenselijk. Daarom wil ik de norm aanscherpen. En dat ga ik doen in overleg met de sector. De vraag is hier wel bij of het technisch haalbaar en uitvoerbaar is. Maar ik heb de overtuiging dat het kan. Sterker nog, ik ben zelf, los van de wettelijke norm, in gesprek met de sector over de vraag of er nu al meer batterijen uit het bodemas kunnen worden gehaald; nog voordat ik de wettelijke norm heb aangepast. En ik zal jullie begin 2022 vertellen waar ik sta met dit traject.” 


De gemeente Katwijk blijft dit dossier nauwlettend volgen, en hoopt dat de regelgeving over het gebruik van gerecyclede bouwstoffen wordt aangepast.


Coronatoegangsbewijs: ‘We gaan handhaven op excessen’

De n gemeente Katwijk gaat het coronatoegangsbewijs handhaven, maar wel alleen in uitzonderlijke gevallen.

‘We gaan het absoluut handhaven, maar we gaan handhaven op excessen. Horeca die zegt, we gaan op voorhand niets doen, dat is een exces. Op het moment dat iemand van het terras naar de wc gaat, gaan we natuurlijk niet gelijk een bekeuring uitschrijven.' zo liet burgemeester Visser onlangs weten. ‘Het gaat meer om de intentie, ben je bereid als horeca om erop te controleren.' Dat controleren kan voor de deur, of bij de bar. ‘Als je dat niet doet, heb je wel een probleem.' De burgemeester heeft geen signalen van horeca die open willen gaan zonder het bewijs te controleren. ‘Horeca gaat het uitvoeren, of blijft de komende weken dicht.'