Wim de Beer en Jaap van der Plas over de reddingsactie tijdens de Volvo Ocean Race 2018. |Foto: CvdS.
Wim de Beer en Jaap van der Plas over de reddingsactie tijdens de Volvo Ocean Race 2018. |Foto: CvdS. Foto: CvdS

Huldiging voor Jaap van der Plas door Carnegie Heldenfonds

n ‘Ik heb gedaan wat ik het beste kon doen’

dank n ‘Door het heldhaftig optreden van Jaap van der Plas heb ik een tweede kans gehad’. Dit zegt een van de twee opvarenden die donderdagavond 28 juni 2018 betrokken waren bij een aanvaring tijdens de Volvo Ocean Race in Scheveningen. Zij zijn gered door Jaap van der Plas. Hiervoor wordt hij aanstaande maandagmiddag op het gemeentehuis in Katwijk gehuldigd door Stichting Carnegie Heldenfonds.

Door Carin van der Spijk-Kralt

‘Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen’, laat Van der Plas nuchter weten. Geboren en getogen in Katwijk, maar al jaren woonachting in Rijnsburg. 

Zijn buurman Wim de Beer, die Van der Plas al heel wat jaren kent, vindt het niet zomaar een reddingsactie en heeft contact gezocht met het Carnegie Heldenfonds. ‘Ik vind het heel bijzonder wat Jaap heeft gedaan. En met mij vele anderen, waaronder de geredde mannen. Jaap heeft als geen ander deze erkenning en huldiging meer dan verdiend’, zo omschrijft De Beer het handelen van buurman Jaap.


Aan tafel in de huiskamer van Wim de Beer gaat hij samen met Jaap van der Plas terug naar die bewuste zomeravond in juni 2018. Jaap, in het verleden de sterkste man van Katwijk, beschikt over een RIB boot en was hiermee als vrijwilliger betrokken bij de Volvo Ocean Race in de haven van Scheveningen.


300 PK

Jaap kan zich deze avond nog heel goed herinneren en vertelt: 

‘Na de race kunnen mensen, tegen betaling aan boord voor een rondvaart door de haven en een tocht op zee. Die avond lag ik te wachten in de buiten pier. Het was mooi weer, maar er was een hoge zeegang. Opeens hoorde ik via de marifoon dat er een aanvaring was waarbij diverse mensen te water waren geraakt. Dit door een frontale botsing tussen een stalen motorboot en een snelle rubberboot. Ik anticipeerde direct, startte de boot, trok aan de hendel en met de motor van 300 PK vaarde ik richting de plek van het ongeval. 


Opeens zie ik een persoon in het water liggen, vaar naar hem toe en ik pakte hem bij kop en staart beet en trok de man in de boot. Vervolgens zie ik er nog een. Ik had al snel door dat die man mij niet zag. Ik riep: Zwem naar mij, ik ben sterk genoeg om je er uit te krijgen. De man deed 1 slag en toen greep ik hem. Beide mannen gaven geen teken van leven. Ik ben snel naar de haven gevaren alwaar de medische diensten al klaar stonden. De mannen zijn onder politiebegeleiding met ambulances naar ziekenhuis gereden. Later bleek dat beide gebroken ribben en veel kneuzingen hadden. Een had er een klaplong en hersenletsel, en heeft nog twee weken in coma gelegen’.

Emotioneel

De mannen die door Jaap gered zijn, zijn de vrienden Arjen en Richard. Laatst genoemde kan zich de stem van Jaap nog goed herinneren. Richard: ‘Die stem heeft me gered. Er zat zoveel overtuiging in die stem dat ik zonder nadenken naar hem toe ben gezwommen…’

Als mens heb ik gedaan wat ik op dat moment kon doen

Maanden na het ongeval weet Richard het telefoonnummer van Jaap te achterhalen. ‘Ik wilde hem bedanken. Maar toen ik zijn stem hoorde was ik te emotioneel. Het was voor mij een eerste teken dat ik niet gek was. Zijn stem klonk precies als toen over het water’.


Beide mannen zijn maandagmiddag aanwezig bij de huldiging van Jaap. 


Die trekt zijn schouders op en zegt: ‘Ach, Ik heb gedaan wat ik moest doen. Het ongeval en de reddingsactie doen mij niks. Dat klinkt misschien heel hard, maar ik heb er geen schuld aan. Als mens heb ik gedaan wat ik op dat moment kon doen. Snelheid was het snelste wapen. Uit ervaring weet ik dat water, wind en vuur zo een ongekende kracht hebben. Ik weet wat het doet, en onderschat dat niet.’


Geef starters kans op eigen woning

Ingezonden n CDA Katwijk. Goed nieuws! Op verzoek van het CDA stelt het college voor het maximale bedrag van de starterslening te verhogen van 30.000 naar 50.000 euro.

In Katwijk kunnen starters op de koopwoningmarkt een beroep doen op de starterslening van de gemeente.

Met deze lening kan een starter, bovenop de maximale hypotheek en onder gunstige voorwaarden, een extra bedrag lenen waardoor een (eerste) koopwoning nét wel bereikbaar wordt. Dit geldt voor woningen tot aan de NHG-hypotheekgrens (325.000 euro). Fractievoorzitter en woordvoerder wonen Barend Tensen vroeg het college ruim een jaar geleden of deze net als in andere Duin- en Bollenstreekgemeenten omhoog kan én of het ook voor nieuwbouw kan gelden. Dat laatste is nu namelijk niet het geval. Na grondig onderzoek stelt het gemeentebestuur dat nu aan de raad voor.


Onderzoek

Uit dat onderzoek blijkt dat uitbreiding van de regeling ervoor kan zorgen dat koopwoningen voor een grotere groep huishoudens bereikbaar worden. Daaruit blijkt ook dat gezien het geringe aantal kopers met een starterslening de invloed op verkoopprijzen minimaal is en de kans op prijsopdrijving onwaarschijnlijk. De schaarste aan woningen en de lage rentevoet hebben een veel groter effect op de prijs van koopwoningen. Tensen: "Het wordt voor starters steeds moeilijker om een eigen woning te kopen. Naast eerdere maatregelen om starterswoningen voor starters te behouden is dit voor hen een mooi steuntje in de rug!” Het voorstel komt binnenkort naar de gemeenteraad.