Afbeelding
Foto: CvdS

Twee mooie initiatieven: Indoorvolkstuin en Kinderboerderij Westerweide

Vervolg n voorpagina. Het wijkbezoek van het college van b&w startte afgelopen dinsdagmiddag bij Indoorvolkstuin aan het Kanaalpad Noord West 2. 

Door Carin van der Spijk-Kralt

In de kassen waar tien jaar geleden nog anjers werden geteeld, zijn nu volkstuintjes gerealiseerd. Eigenaar Gerardo van Egmond vertelde dat hij dit initiatief in 2014 is opgestart. ‘In 7 jaar tijd zijn we gegroeid en hebben inmiddels 105 tuintjes ondergebracht in de kassen. Vorig jaar heb ik mijn lidmaatschap van de veiling opgezegd’, aldus de ondernemer. Hij vertelde dat de productie een stuk hoger ligt ten opzichte van een buiten volkstuin. Van Egmond: ‘Het is wel een koude kas waarin we bewust en op biologische wijze tuinieren. Ook hebben we zonnepanelen en daardoor eigen stroom. Het regenwater wordt opgevangen en we gebruiken geen gas. De enige fossiele brandstof die we gebruiken is voor de frees om de grond los te maken’. Inmiddels is er ook een webshop opgezet waar onbespoten groenten en regioproducten worden verkocht. Natuurlijk werden de indoortuinen bekeken. De tuinders kunnen elke dag wanneer zij zelf willen de kas in en aan het werk. Er zijn leuke contacten en de tuinders leren ook veel van elkaar.


Leuke dieren

Bij Kinderboerderij Westerweide maakt het college kennis met een aantal vrijwilligers en met de enthousiaste dieren. Bestuurslid Dennis Foen-a-Foe vertelde in het kort over de verzelfstandiging van de dierenweide per 1 maart 2020. Dit kwam voort vanuit een bezuiniging van de gemeente. Onder leiding van beheerder Jason Vergunst, die helaas deze middag was verhinderd, en de vele vrijwilligers is Kinderboerderij Westerweide een unieke plek in Rijnsburg voor kinderen en volwassenen. ‘Op een laagdrempelige manier kunnen zij in contact komen met dieren en groen', vertelt Dennis. De corona maatregelen hebben ook gevolg voor dierenweide gehad. ‘Activiteiten zoals educatieve lessen aan scholieren konden niet doorgaan. We hebben creatieve oplossingen bedacht zoals het adopteren van een dier, en zijn we begonnen met de verkoop van verse producten, zoals eieren en eigengemaakte jam', vertelt Dennis. Het bestuur is nu blij dat er nu weer meer mogelijk is en doet er alles aan om de Kinderboerderij toekomstig bestendig te maken en te houden.
| Foto's: CvdS.

Afbeelding