In het ophoogmateriaal – Beaumix – voor de tijdelijke N206 in Valkenburg zijn batterijrestanten gevonden. | Foto: pr
In het ophoogmateriaal – Beaumix – voor de tijdelijke N206 in Valkenburg zijn batterijrestanten gevonden. | Foto: pr Foto: pr

Kosten Beaumix verhalen op provincie is kansloos

n 'Ze zeggen dat er geen geld is'

extra n ‘We kunnen niet anders dan instemmen.’ Dat zeiden meerdere politieke partijen vorige week donderdagavond in de raadscommissie over de extra budgetten die nodig zijn voor RijnlandRoute/Tjalmaweg en het gebruik van Beaumix. Maar de kosten verhalen op Provincie Zuid-Holland en/of Boskalis is kansloos, maakt wethouder Rien Nagtegaal duidelijk.

De verbreding van de N206 bij Valkenburg is onderdeel van de Rijnlandroute en wordt uitgevoerd door aannemer Boskalis in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Tot zover geen kosten voor de gemeente Katwijk. 

Maar door alle ophef rondom het gebruik van Beaumix – een restproduct van afval dat wordt verbrand – moet de gemeente extra kosten maken. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om 277.000 euro extra beschikbaar te stellen. Dat komt bovenop de 91.000 euro die al uitgetrokken was. Voor het projectplan RijnlandRoute/Tjalmaweg is 185.600 euro extra nodig.

Alle potjes omkeren

De raadscommissie is er niet blij mee, maar erkent dat de gemeente die kosten wel moest maken na alle onrust over het gebruik van Beaumix. 

‘Het aanvullende budget is begrijpelijk. Onze vragen om extra onderzoeken hadden financiële consequenties’, zegt René Slootweg van GemeenteBelangen. 

'Het is belangrijk dat de zorgen van inwoners worden meegenomen en dat er aandacht voor blijft’, stelt Bastiaan Zuyderduyn van VVD Katwijk. 


Kimberley van der Nagel (CDA) roept wethouder Rien Nagtegaal op om ‘alle potjes om te keren bij het Rijk, provincie en Boskalis’. ‘Net zo lang rammelen tot er geld voor Katwijk is.’

‘Het is treurig dat Katwijk de kosten zelf moet dragen, terwijl anderen vervuiling op jouw grondgebied veroorzaken’, vindt Nelly Smits (Fractie Smits). 


Adequate inschatting

‘De kosten verhalen is kansloos’, maakt wethouder Rien Nagtegaal duidelijk. ‘Ze zeggen dat er geen geld is.’ 

De wethouder wijst erop, dat het een project van een andere overheid is. ‘De aard, omvang en karakter is ongekend voor Katwijk. De parkeergarage aan de Boulevard was een tussendoortje vergeleken met dit project. In het begin vertrouw je erop, dat de betrokken partijen een adequate inschatting zouden maken van de omgeving en de communicatie.’


Maar toen Valkenburgers constateerden, dat er rotzooi in die Beaumix zit, moest de gemeente Katwijk iets doen. ‘We moesten investeren en de rol pakken voor onze bevolking. Je zou kunnen zeggen, dat had Boskalis of provincie moeten doen, maar die deden dat niet. Onze investering kwam vanwege urgentie en vanuit de gemeenteraad. Wij hebben onze rol gepakt en die rol heeft geld gekost.'


De wethouder voegt eraan toe, dat Katwijk, provincie en aannemer ‘naar elkaar toe zijn gegroeid'.


Voor nog meer klimaatmaatregelen  

n Moet Rijk financieel over de brug komen

veilig n ‘Wanneer Den Haag haar verantwoordelijkheid niet neemt, is het niet aan de gemeente om er bakken met geld in te stappen en onze burgers te belasten met een vraagstuk wat op nationaal niveau veel fundamenteler moet worden opgepakt. Nu ben ik boos.’

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Dat zei wethouder Rien Nagtegaal vorige week donderdagavond tijdens de raadsbijeenkomst over ‘Klimaatadaptatie: strategie en uitvoeringsagenda 2021-2026’. 


In die klimaatadaptatiestrategie staan maatregelen die de gemeente gaat nemen tegen wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingen. Want dat zijn zaken waar Katwijk mee te maken krijgt, als het klimaat met anderhalve graad opwarmt. 

Natuurlijk krijgt niet alleen Katwijk daar mee te maken. ‘De wereld zal er daardoor in 2050 heel anders uitzien dan de wereld die we nu allemaal kennen. Er zullen tekorten zijn aan veilig drinkwater. In grote delen van de wereld zal hongersnood een grote rol spelen. Verschillende dieren plantensoorten zullen zijn uitgestorven. Mensen vluchten niet vanwege oorlog, maar vanwege het klimaat, omdat hun woonplaats is overstroomd’, staat in de Klimaatadaptatie.


Somber

Een somber beeld. Vandaar dat de overheid gemeenten opdraagt om in 2050 klimaatbestendig te zijn. En beleid daarvoor moet dit jaar worden vastgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders kiest daarbij voor het ambitieniveau Basis plus. Dat houdt in, dat Katwijk in 2050 voorbereid is op toekomstige extremere weersomstandigheden, beter bestand is tegen hittestress en dat hemelwater wordt opgevangen, vastgehouden en hergebruikt. Daarnaast moet Katwijk aantoonbaar groener zijn.


boos

Een hoger ambitieniveau zit er momenteel niet in, simpelweg omdat ‘we daar nu de middelen niet voor hebben’, geeft wethouder Nagtegaal aan. 

De wethouder geeft ook aan ‘boos’ te zijn op de overheid, omdat die niet met geld over de brug komt. ‘Is het aan ons als gemeente om de belastingen te verhogen, om iets op te pakken wat vooral bij rijk vandaan moet komen?’ 

Voor de te nemen maatregelen in Basis plus heeft de gemeente ruim 1,6 miljoen euro per jaar beschikbaar, maar er is zo'n 2 miljoen euro nodig.


Vanavond spreekt de gemeenteraad haar oordeel uit over de Klimaatadaptatie.