Afbeelding
Foto: RD

Over toekomst Kwakelwei

‘Stop met streven naar een sprookjesbos’

Het n Groenstructuurplan 2021-2030 staat vol ‘suggesties, wensen en ideeën’ voor een groener Katwijk. ‘We hebben puur gedacht over wat het beste zou zijn voor de groenstructuur. Maar misschien beginnen we niet eens aan die wensen, omdat de wil en de middelen er niet zijn’, zei wethouder Rien Nagtegaal vorige week donderdagavond tijdens de informatieve raadsbijeenkomst over het Groenstructuurplan.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het groenstructuurplan biedt beleidsmatige handvatten voor beheer en onderhoud, vergunningsaanvragen, herinrichtingen en gebiedsvisies. En dat is voor het eerst, benadrukt wethouder Nagtegaal. ‘Dit is het gemiste geraamte van het groen in Katwijk. We hebben nog nooit zo’n plan gemaakt.’

In dat Groenstructuurplan wordt onder meer voorgesteld om een minimumnorm vast te stellen van 65 m2 openbaar groen per woning en een norm van 0,4 bomen per inwoner in alle (her)inrichtingsprojecten.

‘We hebben ideeën gelanceerd over wat er op termijn mogelijk zou kunnen zijn. Of we het oppakken, hangt af van wat de gemeenteraad vindt’, aldus de wethouder.


Kwakelwei

Als er in de raad gesproken wordt over groen, duurt het niet lang voor de Kwakelwei om de hoek komt kijken. Dat was vorige week donderdagavond ook het geval.

Al jaren wordt er, vanuit de raad en de omgeving, aangedrongen op een groen stadspark op de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn, het gebied noordelijk van woonzorgcomplex de Wilbert.

Koos Nijgh, voorzitter van Stichting Vrienden van het Rijn Park, vertelt ‘bijzonder verheugd te zijn dat voor een volledig groene Kwakelwei wordt gekozen’.

Nijgh spreekt de hoop uit, dat zo snel mogelijk een project wordt gestart om van de Kwakelwei in combinatie met het Heerenschoolbos een park te maken.

‘Wij willen graag dat de wethouder nu zo snel mogelijk een werkgroep instelt en of dat de gemeenteraad hem daartoe de opdracht geeft’, verzoekt de voorzitter.

Die werkgroep moet advies uitbrengen over ‘de verschillende mogelijkheden voor het eigendom van de Kwakelwei en de financiering daarvan’.

De eigenaar van de Kwakelwei heeft andere plannen: woningen en groen. Jan van Duijn van Van Rhijnbouw laat de gemeenteraad namens de eigenaar weten, dat een kostendrager (woningbouw) juist voor een groen park kan zorgen. ‘We hebben al diverse malen onze hand uitgestoken aan de gemeente en de stichting om daar binnen korte tijd een stadspark te realiseren. Ik reik nogmaals die hand. Geef ons de mogelijkheid om samen te komen tot een stadspark en stop met het streven naar sprookjesbos.’

Van Duijn wijst er op, dat bij beperkte bebouwing tachtig procent van de Kwakelwei groen zal zijn en dat dankzij die bebouwing daar een prachtig stadspark kan komen.


Realistisch

‘Is het realistisch om een stadspark te realiseren zonder woningbouw’, wil Sonny Spek van DURF van de wethouder weten. Maar die geeft daar geen antwoord op. ‘Op dit moment zou ik die vraag niet kunnen beantwoorden. Daar is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.’


Voorlopig blijft dat groene stadspark een droom. Eerst moet de raad (later deze maand) een oordeel geven over het Groenstructuurplan. En om überhaupt iets met de Kwakelwei te doen, moet de bestemming gewijzigd worden. Die is momenteel agrarisch.


DURF wil meer bouwen Kleipetten-Zuid

Ingezonden n Durf Katwijk. Er ligt een plan om woningen te bouwen bij Kleipetten-Zuid.

DURF steunt dit, maar vroeg tijdens de raadscommissie vorige week donderdag wel waarom er geen scenario is uitgewerkt om het maximaal aantal woningen te realiseren (220 volgens het bestemmingsplan). We hebben immers te maken met een wooncrisis. Iedere kans om meer huizen te bouwen moeten we dan ook serieus overwegen. Het college stelde dat het maximum van 220 woningen niet gehaald kan worden omdat er anders te weinig groen en parkeerruimte is - de gemeente zou dan niet meer aan haar eigen normen voldoen. 

Dat is voor DURF niet voldoende. Een nieuwe realiteit vraagt om nieuw handelen en wij als DURF zijn bereid daar harde keuzes in te maken. De schrijnende woningnood waar steeds meer Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers onder gebukt gaan vraagt om het bouwen van extra woningen (naast andere instrumenten, zoals een zelfbewoningsplicht en het stoppen van speculeren met woningen). Daarnaast kan er gedacht worden aan een aantal kleine studio's. Deze nemen minder ruimte in beslag en de bewoners (veelal jongeren of alleenstaanden) hebben ook minder vaak een auto, wat ook ruimte bespaart. Kortom, als DURF zien we dus kansen en wij zullen ook komende vergadering daar weer de nadruk op leggen. Meer woningen is een absolute noodzaak voor onze gemeente om de druk op de volkshuisvesting te verminderen.


Het verhaal over goede afvalscheiding moeten we blijven vertellen

Draagvlak nodig voor anders inzamelen afval

bewustwording n ‘Dit plan slaagt alleen bij voldoende draagvlak. We moeten zorgen voor nog meer bewustwording en steeds het verhaal blijven vertellen. We moeten het als gemeente met elkaar doen. Samen anders inzamelen.’ Dat zei wethouder Corien van Starkenburg vorige week vrijdag bij de persbijeenkomst over het anders inzamelen van afval dat in 2023 ingevoerd moet worden. Met een financiële prikkel om het huisvuil beter te gaan scheiden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week het implementatieplan ‘Anders Inzamelen’ vastgesteld. Daarin staat wat nodig is, om in 2023 te starten met een andere manier van inzamelen. 


Die andere manier is nodig om te kunnen voldoen aan de doelstelling: 80 procent afvalscheiding eind 2023. Dat percentage ligt nu nog rond de 50 procent. Minder restafval is beter voor het milieu en beter voor de portemonnee, omdat de kosten van verbranding van restafval steeds maar hoger worden. 

De gemeente gaat ook pmd (plastic, metaal en drinkpakken) thuis ophalen.


Medio 2022 krijgt iedereen nieuwe (gerecyclede) afvalbakken. Dan start ook het proefdraaien. De oude afvalcontainers worden ook weer gerecycled. 


Voorzichtige poging

In het implementatieplan Anders Inzamelen is ook ‘een voorzichtige poging’ gedaan om een indicatie van de kosten te geven. 


Het huidige tarief van de afvalstoffenheffing bedraagt voor een meerpersoonshuishouden 333,59 euro. Bij ongewijzigd beleid stijgt dat tarief naar 367,03 euro in 2024. Bij het diftar tarief in 2023 betaalt iedereen een vast bedrag van 309,20 euro. Iedere keer dat je de grijze bak met restafval aan de straat zet, kost dat per keer 3,14 euro. 


Hoe minder vaak je restafval aanbiedt, hoe minder de kosten. Wie gewoon om de week de grijze bak buiten zet, is uiteindelijk jaarlijks 390,74 euro kwijt (309,20 vast plus 26 keer 3,14).

Bij acht keer (334,29) kom je net iets boven het huidige tarief uit en bij achttien keer (365,52) net iets onder het tarief bij ongewijzigd beleid. 

Let wel, bovenstaande berekening is een indicatie. Van Starkenburg: ‘De hoogte van het bedrag is nog niet vastgesteld.’


Niet herbruikbaar

Ondanks vragen vanuit de gemeenteraad, kiest het college niet voor nascheiden. ‘Omdat dan de doelstelling van het verminderen van restafval niet wordt gehaald’, aldus Van Starkenburg. 

‘Pmd dat in het restafval belandt, is vervuild en vaak niet herbruikbaar. Als je pmd thuis ophaalt, is het schoner. Bij nascheiden kan het leiden tot afkeuring en daardoor weer een toename van de kosten voor afvalverwerking.’


‘Maar het allerbelangrijkste is om gft (groente, fruit, tuinafval) goed uit het restafval te halen. Dat is het zwaarst en gft is een prachtige bron van grondstoffen.’ 


Blijven vertellen

Om het hele proces goed ‘in de markt’ te zetten, heeft het college een extern bureau ingeschakeld voor een communicatieplan. En om iedereen mee te krijgen, is goede communicatie hard nodig, want de gevoelens over die andere manier van inzamelen varieert van ‘neutraal’ tot ‘negatief’. 


‘We moeten het verhaal over goede afvalscheiding blijven vertellen’, weet wethouder Van Starkenburg. 


‘We doen dit echt voor de inwoners. Doen we niets, dan blijft de afvalstoffenheffing stijgen. En je wilt toch ook de aarde zo groen mogelijk aan de volgende generatie doorgeven.'