Felicitaties van burgemeester Visser voor Jaap en Annie van Nieuwkoop. | Foto: PvK.
Felicitaties van burgemeester Visser voor Jaap en Annie van Nieuwkoop. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Jaap en Annie van Nieuwkoop al 65 jaar een (h)echtpaar

n ‘Normen en waarden in het leven respecteren’

Gefeliciteerd n Nog fijn bij elkaar zijn en wonen is op deze leeftijd niet aan elk echtpaar gegeven. Jaap van Nieuwkoop (85) en Annie van Nieuwkoop-Verhave (84) zijn dankbaar dat zij dit nog wel kunnen. Zij blikken vanuit hun mooie appartement in de Tulpenstraat waar zij nu al twintig jaar wonen, terug op een lang huwelijksleven.

Door Piet van Kampen

Op 13 september 1956 schoven ze elkaar de ringen om en beloofden zij trouw voor het leven. Een belofte die nimmer werd verbroken.


Zowel Jaap als Annie zijn geboren en getogen Rijnsburgers. De eerste blik in beider ogen was bij de wilgenboom bij de Koestraatbrug over de Vliet. ‘Ik stond daar en hij kwam naar me toe lopen. Liefde op het eerste gezicht’, weet Annie nog. Jaap smeedde het ijzer direct toen het heet was: ‘Ik vroeg om haar thuis te mogen brengen’. De eerste stappen samen op weg naar een lang leven met elkaar. Na de trouwdag die gewoon thuis bij de ouders van de bruid in een schuur werd gevierd, trok het jonge paar in, in de grote verbouwde stal van Verhave. Een leuke naam, ‘De woelige stal’. Het was er de eerste jaren dat zij er woonden inderdaad woelig want Nelleke, Janske en Sam zagen er het levenslicht. Later in de Evertsenstraat completeerde Meta het kwartet kinderen. Dat waren gelukkige momenten in het leven van het echtpaar

dat ook een schaduwzijde kende toen Janske op 61-jarige leeftijd te vroeg overleed. Jaap en Annie werden gezegend met zeven kleinkinderen en zes achterkleinkinderen waar zij erg trots op zijn.


Peen en bloemen

De heer des huizes zorgde voor het brood op de plank door werkzaam te zijn bij een groentegroothandel. Later in de oude veiling Rijnsburg in de peen. De veiling die er al jaren niet meer is. Zijn laatste job was bloemen rijden naar Duitsland voor een zwager. Moeder de vrouw voedde de kinderen op en werd lid van de vrouwenvereniging Trivena. In hun boot de ‘Costa Brava’ voeren zij in de vrije tijd door het mooie Nederland en de fietsen gingen mee aan boord. ‘Het was onze gezamenlijke hobby’, is het paar eensgezind. Ook Rijnreisjes, vakanties in Italië, Spanje en Oostenrijk staan nog in het geheugen gegrift. Nu vullen zij hun dag op het gemak en brengen regelmatig bezoekjes aan kennissen in Woonzorgcentrum Vlietstede.


Wat vonden zij nou bijzonder aan elkaar? Annie: ‘Hij was er altijd voor het gezin’. En wat vond Jaap van Annie? ‘De liefde overheerst’. Duidelijk. Daarom is het zo’n mooi en standvastig huwelijk dat al 65 jaar in liefde voort duurt. Natuurlijk moest dat worden gevierd. Daarom met de naasten- een koppel van 24- een mooi weekend in het Duitse Wielen gevierd. ‘Wij hebben er verschrikkelijk van genoten’, geniet het paar nog volop na.


Schoolleider Verhulst over Yuverta:

n 'Groen onderwijs op een duurzame manier'

vervolg n voorpagina. Yuverta is een originele, dynamische en open naam. Met indirecte verwijzingen naar jij, jeugd, groen en toekomst.

Marien Verhulst was er net twee maanden toen corona uitbrak en de school moesten sluiten. Marien: ‘Onze lessen hebben we online gegeven. Zodra het kon hebben we weer fysiek lesgegeven door de klassen op te splitsen. Ik denk dat de coronaschade relatief meevalt. Doordat wij kleine klassen hebben valt het snel op als er iets met een leerling aan de hand is. Onze mentoren hebben dan ook een goed persoonlijk contact met hen.’


Maatwerk

Op de middelbare school aan de Sandtlaan in Rijnsburg begrijpt men dat velen nog aan de nieuwe naam Yuverta moeten wennen. Floor Onstein: ‘Die naam moet inderdaad nog bij veel mensen landen. Door deze fusie kunnen we de kleinschaligheid waarborgen. Leerlingen die voor onze school kiezen, kiezen voor rust en ruimte. Zij willen aandacht en geen massa. Dat is onze kracht. De meeste klassen tellen 10 tot 15 leerlingen. Groen is en blijft de basis van onze school. Wij zijn een volwaardige school met basis-, kader- en gemengde / theoretische leerweg. Naast de ‘normale’ vakken is er ruimte voor keuze vakken. Er wordt op onze school met levende have gewerkt: dieren, voedsel en planten.’


Voor elke leerling in de onderbouw van Yuverta Rijnsburg ‘keuze werktijd’ van vier uur in het lesrooster opgenomen. Op deze manier krijgt elke leerling voor een bepaald vak extra ondersteuning of de tijd bijvoorbeeld een werkstuk of huiswerk af te maken. Een van de keuze vakken is ondernemen. ‘Op dit moment zijn leerlingen bezig met het organiseren van een kerstmarkt op het schoolplein. Hiervoor maken ze een ondernemersplan en gaan ze langs bedrijven. Ook is het de bedoeling om hierbij indien mogelijk een ijsbaan aan te leggen.’ 

Op het gebied van innovatie en techniek werken de leerlingen met 3Dprinters, snijmachines en is er een innovatieve kas genaamd GrowWizzKid. ‘Dit is een zelfvoorzienende kas. Door bepaalde belichting wordt de groei van planten gestimuleerd. Binnen een korte tijd ontstaat er een sterkere plant. 

Dit schooljaar staan er ook twee projectweken op het programma. In november komen de thema's samenwerken en respect voorbij, en in het voorjaar is het thema gezondheid.

Het doel van onze school is en blijft om leerlingen bewuster met de natuur te laten omgaan. Juist in deze tijd is het belangrijk dat ook bij jongeren gaat leven dat we afhankelijk zijn van een duurzame aarde. Daar focussen we ons op’.