Schoolleider Marien Verhulst en Floor Onstein op het schoolplein. | Foto: CvdS.
Schoolleider Marien Verhulst en Floor Onstein op het schoolplein. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Wellantcollege officieel verder als Yuverta

fusie n Het is u misschien al wel opgevallen. De belettering van Wellantcollege Rijnsburg is vervangen door Yuverta. Bij de entree wapperen nu vlaggen met deze bijzondere naam. Vanaf 1 augustus heet het Wellantcollege officieel Yuverta. Dit is een fusie van een drietal groene onderwijsinstellingen: Wellant, CITAVERDE en Helicon. 

Door Carin van der Spijk-Kralt

Over deze fusie willen Marien Verhulst, schoolleider en Floor Onstein, marketing en communicatiemedewerker, graag vertellen. 

Marien Verhulst vertelt: ‘Net als bij het Wellantcollege blijft Yuverta een vertrouwde basis voor onze leerlingen, van waaruit ze zich kunnen ontwikkelen en voorbereiden op de toekomst. Op school verandert er dus niets. Ook al worden we groter als organisatie, we blijven als school dichtbij en persoonlijk. Een school waar we elkaar bij naam kennen. Door deze fusie werken maar liefst 53 groene groene scholen met elkaar samen. Dit klinkt misschien massaal, maar door centrale diensten samen te voegen is er een enorme efficiency slag gemaakt. Kwaliteit en groen onderwijs staan daarbij hoog in het vaandel. De slogan van Yuverta is ‘Thuis in de toekomst’.’


Ervaring

Marien Verhulst werkt vanaf januari 2020 als schoolleider bij de locatie Rijnsburg. Hij is al 45 jaar voor de organisatie werkzaam en heeft al veel meegemaakt en zien veranderen in onderwijsland. Verhulst: ‘Ik voel me loyaal aan deze school en ben van deze organisatie gaan houden. Inmiddels ben ik al drie jaar met pensioen. Met mezelf heb ik afgesproken dat als ik over een jaar 70 jaar mag worden, ik ruimte maak voor een jongere collega.

Hij schetst in het kort de levensloop van het groene onderwijs. Want ondanks fusies en veranderingen blijft het gaan om groen onderwijs. Vanuit het agrarisch onderwijs (opgericht door Nederlandse Christelijke Boeren- en Tuindersbond CBTB, ontstond het VMBO en MBO. Er volgden fusies met o.a. het Groencollege, later met het Wellantcollege en dan nu een fusie met CITAVERDE en Helicon, en is de naam omgedoopt tot Yuverta. Lees verder op pagina 3.



Het is een originele, dynamische en open naam. Met indirecte verwijzingen naar jij, jeugd, groen en toekomst.

Marien Verhulst was er net twee maanden toen corona uitbrak en de school moesten sluiten. Marien: ‘Onze lessen hebben we online gegeven. Zodra het kon hebben we weer fysiek lesgegeven door de klassen op te splitsen. Ik denk dat de coronaschade relatief meevalt. Doordat wij kleine klassen hebben valt het snel op als er iets met een leerling aan de hand is. Onze mentoren hebben dan ook een goed persoonlijk contact met hen.’


Maatwerk

Op de middelbare school aan de Sandtlaan in Rijnsburg begrijpt men dat velen nog aan de nieuwe naam Yuverta moeten wennen. Floor Onstein: ‘Die naam moet inderdaad nog bij veel mensen landen. Door deze fusie kunnen we de kleinschaligheid waarborgen. Leerlingen die voor onze school kiezen, kiezen voor rust en ruimte. Zij willen aandacht en geen massa. Dat is onze kracht. De meeste klassen tellen 10 tot 15 leerlingen. Groen is en blijft de basis van onze school. Wij zijn een volwaardige school met basis-, kader- en gemengde / theoretische leerweg. Naast de ‘normale’ vakken is er ruimte voor keuze vakken. Er wordt op onze school met levende have gewerkt: dieren, voedsel en planten.’

Voor elke leerling in de onderbouw van Yuverta Rijnsburg ‘keuze werktijd’ van vier uur in het lesrooster opgenomen. Op deze manier krijgt elke leerling voor een bepaald vak extra ondersteuning of de tijd bijvoorbeeld een werkstuk of huiswerk af te maken. Een van de keuze vakken is ondernemen. ‘Op dit moment zijn leerlingen bezig met het organiseren van een kerstmarkt op het schoolplein. Hiervoor maken ze een ondernemersplan en gaan ze langs bedrijven. Ook is het de bedoeling om hierbij indien mogelijk een ijsbaan aan te leggen.’ 

Op het gebied van innovatie en techniek werken de leerlingen met 3Dprinters, snijmachines en is er een innovatieve kas genaamd GrowWizzKid. ‘Dit is een zelfvoorzienende kas. Door bepaalde belichting wordt de groei van planten gestimuleerd. Binnen een korte tijd ontstaat er een sterkere plant. 

Dit schooljaar staan er ook twee projectweken op het programma. In november komen de thema’s samenwerken en respect voorbij, en in het voorjaar is het thema gezondheid. 

Het doel van onze school is en blijft om leerlingen bewuster met de natuur te laten omgaan. Juist in deze tijd is het belangrijk dat ook bij jongeren gaat leven dat we afhankelijk zijn van een duurzame aarde. Daar focussen we ons op’.