Afbeelding
Foto: pr

Verhalenvangers weer van start

historie n Na een lange pauze door het coronavirus gaan de Verhalenvangers weer van start op donderdag 23 september. Het is daarom goed om het geheugen even op te frissen.

De RSDA, videoclub voor Rijnsburg en omstreken, bracht in samenwerking met het Genootschap Oud Rijnsburg regelmatig een videovertoning over het verleden van Rijnsburg. Het kan daarbij gaan om films van tientallen jaren geleden die opnieuw worden vertoond, maar ook om nieuwe opnamen waarin Rijnsburgers herinneringen ophalen over heden en verleden.


Na de onderbreking zijn enkele zaken veranderd. De vertoningen vinden nu plaats in samenwerking met de Protestantse Gemeente Rijnsburg. Het voordeel daarvan is dat nu de bovenzaal van de Immanuëlkerk kan worden gebruikt en meer mensen veilig een plaats kunnen krijgen. Het aanvangstijdstip blijft hetzelfde. De inloop is vanaf half tien en de voorstelling begint om tien uur. Waar vroeger een vrijwillige bijdrage werd gevraagd moet nu wel een bescheiden toegangsprijs van € 2,50 worden betaald, maar daar zijn twee kopjes koffie of thee bij inbegrepen. Verder vinden de Verhalenvangers voortaan plaats op donderdagochtend in plaats van dinsdagochtend. Na anderhalf jaar bent u op 23 september dus weer welkom! De Verhalenvangers hopen velen te ontmoeten.

De video gaat deze keer over het bedrijf van W. Hogewoning. Wie wat ouder is kent nog wel de rages van vroeger: hoelahoepen, speldjes sparen of sleutelhangers. Rages gaan niet alleen over speelgoed en spelletjes, maar ze spelen zich ook af in de sport, de mode of in woninginrichting. Wie lang in Rijnsburg woont is zeker bekend met droogbloemen. Bloemen die gedroogd worden en dus lang houdbaar zijn en tot decoratiestukken worden verwerkt. Ook daar vond zo’n rage plaats: waar eerst sprake was van een bescheiden constante markt, werden droogbloemen ineens een gewild onderdeel van bijna elk interieur. Als je dan leverancier bent en de verkoop van jouw artikel barst los, ben je – als je de vraag kan bijbenen – een gelukkig mens. De bomen lijken tot in de hemel te groeien. Maar aan de trend komt een end en soms al heel snel. Als je dan als bedrijf wilt overleven, dan moet je je snel aan kunnen passen aan de nieuwe tijd. Wie wil weten hoe dat droogbloemenbedrijf W. Hogewoning is gelukt moet donderdag 23 september naar de Verhalenvangers komen.


Kerkelijk jaar weer begonnen

Boeketdienst n Het kerkelijk jaar is weer begonnen. 

Aanstaande zondag is er in de Boeketdienst ook een nieuw thema: ‘de verschillende namen en titels van God’. Tijdens de eerste dienst in de reeks zal Bert Noteboom uit Almere nadenken over een naam die God zichzelf geeft: El Shaddai. Hij zal ons meer vertellen over de diepere betekenis van deze naam. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Marc van Starkenburg en de dienstleider is Jaap Varkevisser. U bent van harte uitgenodigd, de dienst begint om 17:00. Ook kunt u meekijken via www.kerkdienstgemist.nl