Diabetes en overgewicht

Na de vakantie waar we misschien veel gegeten hebben, willen veel mensen graag een paar kilo kwijt. Dit is voor veel mensen verstandig, maar zeker ook voor mensen met diabetes en overgewicht. 


Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als u diabetes heeft, heeft u te veel suiker in het bloed. De suiker komt in het bloed via voedsel. Suiker is hard nodig in uw lichaamscellen, waar het als brandstof gebruikt wordt. Om de suiker in de cellen te krijgen is een soort sleutel nodig: insuline.  

Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer of reageert het lichaam niet goed op insuline. Mensen met diabetes moeten behandeld worden omdat er anders veel lichamelijke klachten ontstaan. Diabetes wordt behandeld met een dieet, tabletten of insuline.


Tegenwoordig meten veel mensen met diabetes zelf de suikerspiegel in het bloed. Dit gebeurt met een bloedsuikermeter. Met een prikpen kan zelf een vinger aangeprikt worden. Een teststripje met een druppel bloed kan dan in een bloedsuikermeter geschoven worden. Na maximaal 1 minuut kan het suikergehalte in het bloed afgelezen worden. 


Afhankelijk van welk type meter u heeft, kunnen de volgende punten voor u van belang zijn: 


* Laat regelmatig, maar minimaal 1x per jaar, uw meter controleren en opnieuw instellen. 


* Laat uw potje met teststripjes nooit lang open staan omdat zij dan vocht aantrekken en onbruikbaar worden 


* Bij Apotheek Rijnsburg kunt u naaldencontainers, batterijen voor glucosemeters, insulinepennen en diabetesdagboekjes ophalen 


* Teststrips, tabletten en insuline worden via Apotheek Rijnsburg meestal rechtstreeks vergoed door de verzekering



 U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 8, 071-4079114.