Creaclub gaat ook weer van start

meedoen n Dinsdagochtend 21 september begint in de Voorhof de Creaclub weer.

Na een zeer lange rustperiode mogen we starten met onze activiteiten in een grotere zaal vanwege de coronamaatregelen. Wilt u ook eens komen kijken, maar u houd niet van breien of haken, dan kunt u ons ook helpen met het maken van kaarten of het naaien van poppenkleertjes. Al het materiaal waarmee wordt gewerkt is gratis aangeboden.

Mocht u nog wol, acryl, katoen, maas en breinaalden of iets dergelijks, ongebruikt in de kast hebben liggen, dan kunt u dit bij de Creaclub langs brengen. De gemaakte producten worden volgend jaar verkocht op de Braderie en Paarden- en Zomermarkt.

Bent u creatief, kom dan dinsdagochtend 21 september langs. U bent welkom vanaf 9.30 uur tot 11.30 uur in een bovenzaal van de Voorhof. Het is veel gezelliger om met elkaar te handwerken, dan dat je altijd in je eentje thuis bezig bent.


Start Mannenzangroep Jeruël 

Zingen n Vrijdagavond 17 september om 19.30 uur start Mannenzangroep Jeruël eindelijk weer met de repetities.

Na een gedwongen pauze van anderhalf jaar begint de 1e repetitieavond in de Hervormde Kerk aan het Castellumplein in Valkenburg. Zingen bij een Mannenzanggroep is een aparte ervaring. Samen met ongeveer 50 andere mannen uit Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk onder leiding van onze vaste enthousiaste dirigenten Johan Haasnoot en Gerben Glasbergen. 

Regelmatig treden wij op in verzorgingshuizen en bij kerkdiensten. Het koor zingt uitsluitend in het Nederlands geestelijke liederen. Kom gerust een keer langs, u bent van harte welkom.


Doe mee met Rabo ClubSupport

Aanmelden n Clubs en verenigingen in regio Leiden-Katwijk vervullen een belangrijke rol in de lokale samenleving. In september start het jaarlijks terugkerende Rabo ClubSupport daarom weer. 

Hoewel de bank steeds minder voor haar klanten fysiek toegankelijk is, investeert de bank al jaren in het verenigingsleven. Clubs en verenigingen die deelnemen, voeren campagne voor hun doelen en projecten. Leden van de Rabobank kunnen vervolgens via de Rabo Bankieren app stemmen op initiatieven die zij een warm hart toedragen. 

In 2020 hebben bij Rabobank Leiden-Katwijk 151 verenigingen/stichtingen deelgenomen aan Rabo ClubSupport. Zo kon Stichting De Brug een nieuwe keuken plaatsen in het Inloophuis waar regelmatig gekookt wordt voor dak- en thuislozen. Badminton vereniging ‘De Valken’ opende tijdens Corona een buitenbaan en heeft met deze bijdrage geschikte badmintonnetten en airshuttels aangeschaft. 

Clubs en verenigingen hebben inmiddels een persoonlijke uitnodiging van Rabobank ontvangen om zich in te schrijven voor Rabo ClubSupport 2021. Verenigingen en stichtingen kunnen zich tot en met 27 september aanmelden. De stemperiode voor Rabobank leden start op 4 oktober en begin november worden alle clubs bekendgemaakt die mogen rekenen op ondersteuning van de bank. Meer informatie over Rabo ClubSupport vind je op https://www.rabo-clubsupport.nl/ 


Gemeente moet regie nemen in aanpak armoede

aandacht n ‘De Uitvoeringsagenda Armoede mist samenhang. Sommige acties zijn onduidelijk en niet meetbaar. En die informatie heb je nodig om te kijken of iets werkt.’ Voorzitter Aad van der Hout van hulporganisatie Grip op de Knip was vorige week donderdagavond bij de informatieve raadsbijeenkomst kritisch over de Uitvoeringsagenda Armoede 2021-2024. Hij drong aan op een regierol door de gemeente om alles effectiever te laten verlopen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden 

Katwijk telt zo’n 2.550 huishoudens met een laag inkomen, waarvan 500 huishoudens met kinderen tot 18 jaar. ‘Huishoudens met een laag inkomen wonen verspreid over Katwijk, maar de meeste huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum wonen in de wijken Hoornes, Cleijn Duin, Molenwijk en Centrum Noord (Rijnsburg)’, staat in de Uitvoeringsagenda Armoede. De gemeente wil die armoede aanpakken, met als belangrijkste doel dat ‘iedereen in Katwijk het perspectief heeft op een financieel gezonde toekomst’. Dat doel moet worden bereikt door voorkomen, vroegtijdig signaleren, bespreekbaar maken en verminderen van problemen rond armoede en schulden.

Calimero-effect

Belangrijk onderdeel daarin is de ‘samenwerking tussen partners om het aanbod onderling beter af te stemmen en meer zicht te krijgen op het aanbod in Katwijk’.

Die samenwerking wil de voorzitter van Grip op de Knip ook, maar dan moet de gemeente wel de regie daarin pakken. ‘De samenwerking tussen professionals en vrijwilligers staat onder druk', aldus Van der Hout. Hij verwijst naar het ‘Calimero-effect': zij zijn groot en wij zijn klein. ‘De samenwerking wordt nu bij de partners neergelegd. Niet een vrijwilligersorganisatie moet de kar trekken, maar de gemeente.' Dat zou veel effectiever zijn. Dat wordt ondersteund door secretaris Wim de Mooij van Voedselbank Katwijk. ‘De aanbevelingen zijn erg wollig. Het is niet concreet wat we gaan uitvoeren. Dit moet geen papieren tijger worden. Het moet realiteit worden. De gemeente moet de regierol nemen. Dat is essentieel om effectiever te worden.'


Belofte

De twee insprekers worden gerustgesteld door wethouder Adger van Helden. Hij belooft, dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de regierol. Die gaat de gemeente oppakken. Hoe de gemeenteraad denkt over de Uitvoeringsagenda Armoede zal later deze maand blijken, als de raadsleden hun oordeel geven.