De Tijdelijke Tjalmaweg is sinds begin augustus in gebruik. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De Tijdelijke Tjalmaweg is sinds begin augustus in gebruik. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

n Bezwaarmakers eisen bij Raad van State:

Aanpassingen tijdelijke Tjalmaweg

bezwaren n De tijdelijke Tjalmaweg (N206) ligt er en is sinds 1 augustus in gebruik. Maar enkele vergunningen die nodig zijn voor de aanleg van die weg, zijn nog niet definitief goedgekeurd. De Raad van State moet zich daar nog over buigen na bezwaren van enkele bedrijven en bewoners van Valkenburg, verenigd onder de naam Katwijk Smart Village (KSV).

Door A. van der Wel,
rechtbankverslaggever

Tijdens een urenlange zitting vorige week donderdag bij de Raad van State kwamen er oude en nieuwe bezwaren op tafel. Maar die zullen niet leiden tot het afsluiten van de tijdelijke weg, vermoedt de advocaat van de gemeente Katwijk. ‘Als onze besluiten niet goed zijn, dan is het niet de verwachting dat de tijdelijke weg dicht moet. We krijgen dan altijd nog de gelegenheid om onze besluiten te repareren.’


Foutje?

Mogelijk zal er wel gerepareerd moeten worden. Volgens gastransportbedrijf Jongeneel aan de Voorschoterweg is zijn bezwaar verkeerd beoordeeld door de gemeente. Jongeneel klaagt over verminderd verkeer langs zijn tankstation aan de Voorschoterweg 15A vanwege de tijdelijke weg. Dat levert omzetschade op. 


De advocaat van Jongeneel meldde, dat de gemeente blijkbaar is uitgegaan van een ander tankstation van Shell bij de Wassenaarseweg. 

Volgens de advocaat van de gemeente is dat zeker niet zo. Maar hij kon niet verklaren waarom het standpunt van Jongeneel onjuist is.


Tijdelijke weg te smal

Woordvoerders van KSV klaagden dat de weg te smal is. Hij moet niet alleen regionaal verkeer verwerken, maar ook als ontsluitingsweg dienen voor de achtergelegen woonwijk. Als er een ongeluk gebeurt, kan volgens hen de plek van het ongeluk niet goed worden bereikt door de hulpdiensten. 

Ze eisten bij de Raad dat de vergunningen alsnog worden vernietigd of dat er beperkingen worden opgelegd. ‘Vrachtvervoer en vervoer van gevaarlijke stoffen moeten worden omgeleid’, stelde een van de woordvoerders. 

Maar de advocaat van de gemeente stelt dat de weg voldoet aan de eisen voor tijdelijke wegen en daarom niet te smal is. ‘Als het druk is, kunnen hulpdiensten beter een andere route kiezen’, stelde hij en gaf daarmee wel toe dat de situatie niet ideaal is.


Bouwstof

En dat was kenmerkend voor zijn verhaal gedurende de zitting. Bezwaren werden wel herkend, maar daar bracht de advocaat telkens tegen in dat alle activiteiten passen binnen de normen en regels. Zo reageerde hij ook op de ‘rel’ over de zeer twijfelachtige bouwstof Beaumix, die als fundament voor de tijdelijke weg is gebruikt en waar batterijen in werden aangetroffen. ‘Daar zijn we ook van geschrokken’, zei de advocaat, ‘maar die bouwstof is wel gecertificeerd.’


Veel van de bezwaren werden door hem ook als achterhaald beschreven. Ze waren al aan de orde geweest in de zitting over het besluit voor de aanleg van de tijdelijke weg. Die bezwaren waren door de Raad al verworpen.


Luchtkwaliteit

De directeur van de Dubbelburg, de school die vlak naast de tijdelijke weg is komen te liggen, zette grote vraagtekens bij de luchtkwaliteit. Dat geeft hem zorgen. Inmiddels is de school uitgerust met een luchtbehandelingssysteem, maar dat is nog niet aangesloten, zegt hij. 

Volgens de raadsvoorzitter is uit onderzoek wel gebleken dat de verwachte luchtkwaliteit onder de normen zal blijven. Voor veel bezwaarmakers is dat slechts een papieren werkelijkheid. De praktijk is wel eens anders. 


De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.


Beaumix kost gemeente tonnen extra

N206 n Nu aannemer Boskalis Beaumix heeft ingezet als bouwstof bij de aanpassing van de N206 bij Valkenburg, is de gemeente Katwijk tonnen extra kwijt aan projectkosten en ‘apparaatkosten’. Verder moet de gemeente Katwijk de portemonnee trekken voor het projectplan RijnlandRoute/Tjalmaweg.

Door: Marc Wonnink

De verbreding van de N206 bij Valkenburg is onderdeel van de Rijnlandroute en wordt uitgevoerd door aannemer Boskalis in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Tot zover geen kosten voor de gemeente Katwijk. 

Maar door alle ophef rondom het gebruik van Beaumix - een restproduct van afval dat wordt verbrand - moet de gemeente extra kosten maken. 

De gemeenteraad wordt nu gevraagd om 277.000 euro extra beschikbaar te stellen. Dat komt bovenop de 91.000 euro die al uitgetrokken was. Voor het projectplan RijnlandRoute/Tjalmaweg is 185.600 euro extra nodig.


Kosten Beaumix

De gemeente had niet verwacht tegen zoveel kosten aan te lopen, immers zijn de provincie en de aannemer verantwoordelijk voor ‘omgevingsmanagment’. Door alle zorgen van de omwonenden en de politiek, heeft de gemeente extra ambtenaren moeten inzetten om alle vragen van omwonenden en journalisten te beantwoorden.

De kosten zitten onder meer in de inzet van de omgevingsdienst (20.000 euro), een vervolgonderzoek (30.000 euro), het extern laten bijhouden van sociale media (15.000 euro) en extern juridische ondersteuning (50.000 euro). De extra capaciteit op ambtenaren komt neer op 93.000 euro.

Kosten projectplan

De gemeente is verder 185.600 euro dit jaar kwijt aan kosten voor het projectplan RijnlandRoute/Tjalmaweg. Voor 2022 is dit nog eens 159.600 extra. De gemeente heeft dit geld nodig voor het afgeven van vergunningen, het regelen van toezicht en het beantwoorden van vragen van media, politiek, bewoners, organisaties, bedrijven, Boskalis, de provincie en andere overheden. Verder zijn er tienduizenden euro's nodig voor de inhuur van externe mensen en externe advisering.


De gemeenteraad gaat donderdag 16 september in debat over de extra benodigde tonnen.