Berend en Charlotte Heemskerk met hun Abdijbier. | Foto: PvK.
Berend en Charlotte Heemskerk met hun Abdijbier. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Abdijbier na zeven eeuwen weer terug in Rijnsburg

n Exclusief verkrijgbaar bij slijterij ’t Vaatje

proeven n Ooit nog gedacht dat een biertje door de nonnen van de Abdij van Rijnsburg dat destijds werd gebrouwen weer in het dorp verkrijgbaar zou zijn? Nee natuurlijk niet hetzelfde brouwsel van weleer, maar na een teruggevonden recept wilde Charlotte Heemskerk samen met vader Berend weer een echt en bijzonder biertje aan hun rijke speciaal bier assortiment toevoegen. Het is gelukt. Na vele pogingen, testen en proeverijen is het Abdijbier terug in Rijnsburg.

Door Piet van Kampen

Het zou te ver voeren om in deze tijd van het koesteren en waarderen van cultureel erfgoed het bijzondere brouwsel deze status mee te geven. Maar het is wel apart dat de Rijnsburgse slijter Berend Heemskerk er zich sterk voor heeft gemaakt om de tijd van weleer op deze wijze een impuls te geven.


Heemskerk vertelt zijn verhaal. ‘Een jaar of vijfendertig, misschien wel veertig geleden kwam bakker Leenheer, tevens oudheidskundige bij mij de winkel binnen en vertelde dat hij een oud recept in een archief had gevonden. Of ik daar iets mee wilde doen. Tussentijds was ik echter het recept kwijt geraakt. Via het contact met Jan Willem van de Leidsche Brouwer werd mij gemeld dat hij via het internet het recept had gevonden. Mijn dochter Charlotte, die inmiddels de zaak had overgenomen, wilde dolgraag een eigen exclusief biertje en dus gingen wij op zoek naar een brouwer. Uiteindelijk kwamen we dus bij Jan Willem van de Leidsche Brouwer terecht. ‘De opdracht oftewel vraag was: een goed en speciaal biertje voor ons te brouwen’.


Proeven, proeven en nog eens proeven

Berend vertelt verder: ‘Er zijn heel wat proeverijen met een speciaal panel aan vooraf gegaan. Tijdens de coronaperiode lag het allemaal even stil. We pakten de draad weer op. Biertje nummer 1 voldeed niet, nummer 2 ook niet maar nummer 4 had uiteindelijk de juiste smaak. Het verschil kan in het gist liggen’, licht Berend toe. Los van alle andere ingrediënten die bepalend zijn voor het eindproduct. ‘Je moet ook de haver terug kunnen proeven’, voegt hij aan zijn analyse toe. Na alle proeverijen en kritische analyses kwam uiteindelijk Abdij 1422 van Rijnsburg uit de brouwersketel als het zo gewenste product. Een flinke jongen met 8 % alcohol in de stevige body. Op alle fronten verbeterd na wat de nonnen eeuwen geleden op primitieve wijze brouwden ter leringhe ende vermaeck. Na de ontrafeling van hun recept in ‘oerhollandsch’ teruggevonden en naar het hedendaagse vertaald is slijterij ’t Vaatje een pareltje in hun toch al rijke bierassortiment rijker. 

De kenners keurden het inmiddels. ‘Heel veel positieve reacties’, glundert eigenares Charlotte die voor deze bijzondere aanwinst in het assortiment dan ook als non gekleed ging. De nonnen zijn allang verdwenen, de herinnering aan hun primitieve genotsmiddel van weleer leeft nu na eeuwen op een eigentijdse manier weer voort. Voor belangstellenden: alle details zijn terug te vinden op www.tvaatje.nl. Proost.


VVD in gesprek met Hoftuin winkeliers

Ingezonden n VVD Katwijk. Deze zomer is door de VVD benut om een bezoek te brengen aan een aantal winkelcentra binnen onze gemeente. Eén hiervan was De Hoftuin, waar zo’n vijf winkeliers aanschoven voor een goed gesprek. Naar aanleiding van de bijeenkomst heeft de VVD een aantal vragen gesteld aan het college. 

Tijdens het bezoek werd onder meer duidelijk dat een definitief ontwerp voor de vernieuwing van het Hoftuinplein nog altijd niet aan de gemeenteraad is voorgelegd. Hierover wordt al jaren gesproken, en begin 2020 leek er weer een doorstart gemaakt te gaan worden. Sindsdien bleef het echter stil, dus vraagt de VVD naar de stand van zaken hieromtrent. Zo is onduidelijk waarom er sinds vorig jaar niets meer lijkt te zijn gebeurd, en het lijkt erop dat ondernemers niet op de hoogte zijn gehouden van de vertraging.

Daarnaast wil de VVD weten of er gekeken kan worden naar een betere plaats voor het milieupark bij het vernieuwde Hoftuinplein. De huidige ligging leidt namelijk tot overlast en verrommeling. Tot slot zouden winkeliers in De Hoftuin graag in gesprek gaan met de gemeente over een eventuele verplaatsing van de weekmarkt, zodat ruimte op het parkeerterrein behouden blijft.


Een aantrekkelijk en goed onderhouden centrum is belangrijk voor Rijnsburg én noodzakelijk om sterk uit de coronacrisis te komen. De VVD ziet dan ook graag dat er snel werk wordt gemaakt van de plannen die al jarenlang in de kast liggen. Wordt vervolgd!