Koortslip voorkomen en behandelen

Heeft uw ook wel eens tintelingen, gevolgd door kleine blaasjes op de lip? 

Hoogstwaarschijnlijk bent u dan een van die mensen die regelmatig last hebben van een koortslip, wat ook wel koortsuitslag genoemd wordt. 


De oorzaak is een virus dat u bij zich kan dragen, opgesloten in bepaalde zenuwcellen. Van tijd tot tijd wordt het virus actief en dan ontstaat koortsuitslag. De koortslip kan actief worden door bijvoorbeeld zonlicht, kou, wind, menstruatie en vermoeidheid. De blaasjes ontstaan enkele uren tot dagen na het tintelend gevoel. 


Meestal zijn het blaasjes gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk en er ontstaat een wondje. Op het wondje komt een korstje, dat valt er na een paar dagen af. 


Wat kunt u zelf doen om een koortslip te voorkomen? 


*Zorg voor een goede weerstand, voldoende slaap, gezond eten en rook niet. 


*Bescherm uw lippen door ze vet te houden. 


*Gebruik in de zon een lippenbalsem met een UV-filter. 


*Krab het korstje nooit los, het valt er vanzelf af. 


*Start al bij de eerste tintelingen met een crème tegen een koortslip. 


*Voorkom besmettingen van anderen door de handen te wassen, voor en na aanraking van de koortslip. 


Een besmetting met het virus is niet te genezen. Wel kan de genezingsduur met een paar dagen bekort worden. In onze apotheek zijn verschillende crèmes te koop die u kunt gebruiken. Er bestaat ook een apparaatje dat de plekjes warm maakt en de genezing versnelt.


In de apotheek hebben wij een folder over de koortslip voor u klaarliggen. U bent, ook daarvoor, van harte welkom in Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.