Het is genieten op het water. | Foto's: pr.
Het is genieten op het water. | Foto's: pr. Foto: pr

Weer geen Mart

n Wel genieten van rondvaart door omgeving

jammer n Deze week zou Valkenburg in het teken staan van de Mart. Maar helaas, door de inmiddels bekende coronamaatregelen kon en mocht de oudste paardenmarkt van Nederland ook dit jaar niet doorgaan.

Normaal gesproken wordt ‘De mart’ elke tweede woensdag in september gehouden in het Rijndorp. De eerste paardenmarkt was al in het jaar 840.

De rood gele vlaggen die de verschillende straten sieren herinneren de Valkenburgers aan de Martweek. Maar nu dus zonder festiviteiten en paarden. ‘Wat hadden we dit jaar graag weer paarden rondom de kerk zien staan. Even dachten we dat dat ging lukken! We hebben als paardenmarkt comité alles op alles gezet om dit te verwezenlijken, maar er zijn zoveel regels dat het helaas niet te doen is. We kijken nu al uit naar volgend jaar. Op het plein met z’n allen mét natuurlijk de paarden om de kerk’, zo laat de organisatie op haar website weten. 

Wat wel door kon gaan is het welbekende Mart vaarrondje door Rederij van Hulst. Over een ochtend en een middag vaartocht verdeeld genoten de deelnemers vorige week vrijdag van een zonnige relaxte en zeer gezellige ochtend/middag.


Volgend jaar viert Valkenburg op woensdag 14 september de 1075e editie van de Mart.


Waardering voor vrijwilligers ‘Katwijk Rijd(t) Mee’

Vervoer n ‘Vertel iedereen hoe mooi dit project is’ gaf wethouder Corien van Starkenburg als oproep mee aan de vrijwillige chauffeurs die vorige week donderdagavond in de recreatiezaal van complex Zwanenburg bijeen waren voor een kennismaking en een gezellig onderonsje. Zij zijn immers de mensen die op deze manier van klaar staan voor de medemens gestalte geven.

Door Piet van Kampen

‘Katwijk Rijd(t) Mee is in het leven geroepen om mensen hetzij alleenstaand, hetzij niet (meer) mobiel de mogelijkheid te bieden om voor slechts enkele euro’s binnen of buiten de gemeente een bezoekje te brengen of boodschappen te doen.


‘Wij zijn blij met Welzijnskwartier die dit binnen onze gemeente allemaal regelt. Door dit project kunnen medebewoners mee doen in de maatschappij en dit is hier een mooi voorbeeld van. Menselijk contact is zo belangrijk, het is een kostbaar goed’ zo schetste wethouder Corien van Starkenburg dit project. Vervolgens: ‘Elkaar van dienst zijn geeft energie en geluk’. 


Doe Mee Weken

Binnenkort start er ook een ander grootschaliger project binnen de gemeente, de ‘Doe Mee Weken’. ‘Ook hieraan doen wij mee en willen wij ons met advertenties, posters en flyers profileren’, lichtte gebiedsmanager Margreet Adam van Welzijnskwartier toe. Zij gaf aan dat er voor het project Automaatjes inmiddels al 78 abonnees zijn en 9 chauffeurs. Voor de Wijkhopper zijn er al 106 abonnees en 15 chauffeurs. Ook zijn er 9 centralisten die belangstellenden van informatie voorzien. 


Een aantal keren per jaar zal er als blijk van waardering een ‘Vervoerscafé ‘ door Welzijnskwartier worden georganiseerd. Ook om de vrijwilligers met elkaar te verbinden. Om meer vrijwilligers te werven deed de wethouder dus de oproep ‘Vertel iedereen hoe mooi dit project is. Ook dit is de kracht van Katwijk'.


n Pak kansen voor innovatieve woonvormen

Ingezonden n CDA Katwijk. Het gemeentebestuur wil werk maken van innovatieve woonvormen, zoals flex voor jongeren en geclusterd wonen voor ouderen. 

Dat antwoord kreeg CDA-fractievoorzitter Barend Tensen op de raadsvragen die hij samen met de PvdA en KiesKatwijk had ingediend.

De partijen hadden de vragen ingediend naar aanleiding van de woningcrisis en de (financiële) steun die het Ministerie van Binnenlandse Zaken sinds kort biedt voor passende huisvesting voor aandachtsgroepen. Zo pleit het CDA, met raadslid Irene van der Plas voorop, al jaren voor gezamenlijke ouderenhuisvesting: een ‘knarrenhof’. Het college geeft in de antwoorden op de raadsvragen aan wel oren te hebben naar de regeling ‘Ontmoetingsplaatsen in ouderenhuisvesting’, waarmee de minister € 20 miljoen beschikbaar wil stellen voor het stimuleren van de bouw van geclusterde woningen voor ouderen door tegemoet te komen in de kosten van de algemene voorzieningen zoals een ontmoetingsruimte.


Perspectief voor jong én oud

Voor de huisvestingsvraag van ouderen en kwetsbare doelgroepen (beschermd wonen, maatschappelijke opvang, verstandelijk gehandicapten en jeugd) wordt momenteel een woonzorganalyse uitgevoerd, ook in regioverband. Die moet ervoor zorgen dat er meer duidelijkheid komt over vraag en aanbod als het gaat over ouderenhuisvesting. Tensen: "Daar kijken we naar uit. Voor veel ouderen is het moeilijk om een geschikt huis te vinden in de gewenste buurt, waar ze ook nog eens comfortabel kunnen wonen. We moeten naar een situatie waarin doorstroming perspectief biedt voor jongeren én ouderen.”

Jongeren of starters die interesse hebben in flexwonen - flexibele woonoplossingen die relatief snel en goedkoop worden gerealiseerd - kunnen hun initiatief kenbaar maken bij het Omgevingsloket van de gemeente. De provincie Zuid-Holland is bezig met een stimuleringsregeling flexwonen. "Indien de voorwaarden van deze regeling aansluiten bij een initiatief voor flexwonen in Katwijk zullen wij hiervoor zeker een aanvraag doen', zo laat het college van de gemeente Katwijk weten. 

Afbeelding