Dorpsweide in Valkenburg, waar ook sportvoorzieningen zijn voor skaten en voetbal. | Foto: A. van Duijvenvoorde
Dorpsweide in Valkenburg, waar ook sportvoorzieningen zijn voor skaten en voetbal. | Foto: A. van Duijvenvoorde Foto: pr

Gemeente telt zo’n 240 speeltuinen

Tweehonderdveertig? n Ja, ik keek er zelf ook van op. Maar dat is het antwoord dat ik kreeg op een vraag aan de gemeente of Katwijk ook beheerde speeltuinen heeft. Organisatie Jantje Beton liet namelijk eerder dit jaar onderzoek doen naar beheerde speeltuinen, waaruit blijkt dat die een ‘enorme meerwaarde hebben, vooral op het gebied van gezondheid van kinderen’.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden 

Uit dat onderzoek komt naar voren, dat het speeltuinwerk de samenleving gemiddeld 25 miljoen euro kost, maar dat het ook 52 miljoen euro oplevert. 

‘Door beheerde speeltuinen wordt jaarlijks naar schatting 205.000 euro per woonplaats bespaard aan zorgkosten. Dit komt volgens de onderzoekers, doordat spelen leidt tot een betere gezondheid van kinderen’, aldus Jantje Beton.


‘Er zijn binnen Katwijk geen speeltuinen waar altijd iemand als beheerder aanwezig is'

Daarnaast zouden per woonplaats ongeveer 10 minder kinderen obesitas krijgen dankzij de speeltuin. ‘Ook hebben kinderen minder kans op het krijgen van een ongeluk. En hoewel dit gaat om een zeer kleine daling in ongelukken, bespaart deze daling de maatschappij naar verwachting ongeveer 40.000 euro 


per jaar per woonplaats.’

Volwassenen zouden ook profiteren van beheerde speeltuinen, omdat het zorgt voor meer sociale cohesie in een buurt. 

Het onderzoek van Jantje Beton werd via een enquête uitgezet onder alle 540 leden van NUSO-branchevereniging. Met een reactie van zo’n 131 speeltuinen komt de respons op 24 procent. 


Geen beheerde speeltuinen

Naar aanleiding van dat onderzoek dus de vraag aan de gemeente of Katwijk beheerde speeltuinen heeft. Dat is niet het geval. 

‘Er zijn binnen Katwijk geen speeltuinen waar altijd iemand als beheerder aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld wel het geval in Leiden waar speeltuinverenigingen actief zijn. In Katwijk zijn er ook speeltuinverenigingen, maar zij zijn niet verantwoordelijk voor het beheer van de speeltoestellen’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het beheer en onderhoud van de speeltuinen is een taak van de gemeente. ‘Er zijn twee medewerkers van de buitendienst specifiek voor de speeltuinen. Zij zijn specialisten op het gebied van onderhoud en inspectie op de speeltoestellen. Elke speeltuin wordt zeker 1 keer per maand bezocht door één van deze medewerkers’, aldus de woordvoerder.

Om er aan toe te voegen, dat de gemeente graag zou zien, dat de buurt zich met de speeltuinen bezig houdt. 

Bijvoorbeeld door het melden van mankementen via Fixi. ‘Dit kan vervolgens direct opgepakt worden door de medewerkers van de buitendienst zonder tussenkomst van een aannemer.’ 

Die 240 speeltuinen variëren van locaties met een paar speeltoestellen (wipkip, schommel) tot grote speeltuinen. 


Iedere wijk of dorpsdeel heeft een grote speeltuin. Zoals speeltuin Miereweide naast zwembad Aquamar in Katwijk aan Zee, met onder meer een Sonaboog, klimnet en trampoline. 


Voor Katwijk aan den Rijn is er de vorig jaar geopende speeltuin Duinvallei bij de Zanderij.


Hoornes/Rijnsoever beschikt over de recreatiestrook Sportpark De Krom aan de Huizingalaan met trim- en speeltoestellen en een enorm klimnet.


Grote speeltuin in Rijnsburg is ‘Westerhage' aan de Spinozalaan met als extraatje de naast de speeltuin gelegen Westerweide.


In Valkenburg kunnen kinderen onder meer terecht in de Dorpsweide aan de Luit Katlaan, waar ook sportvoorzieningen zijn voor skaten en voetbal.


Wie zelf wil zien waar die ongeveer 240 speeltuinen zijn, kan een kijkje nemen op: www.katwijk.nl/recreatie/speelplekken


Boskalis gebruikt toch weer Beaumix 

Bij n N206. Aannemer Boskalis voert toch een tweede partij Beaumix aan om te gebruiken bij de aanleg van de nieuwe N206 bij Valkenburg. De aannemer negeert hiermee het verzoek van de gemeente Katwijk en haar inwoners om niet weer de bouwstof te gebruiken bij het project.

Het gebruik van Beaumix is omstreden, eerder werd in de eerste lading verbrande batterijen en verhoogde waardes antimoon geconstateerd. Dat blijkt te mogen. Een groot gedeelte van de aanwezige stoffen zijn namelijk wettelijk niet genormeerd, waardoor de onderzoeksresultaten hierover geen uitspraak doen er ook geen conclusies te verbinden zijn aan de waardes hiervan en hun (mogelijke) effecten op het milieu.


teleurgesteld

De Beaumix wordt gebruikt bij het verdiepen en verbreden van deze weg, dat een onderdeel is van de RijnlandRoute. Het gebruik van deze nieuwe partij Beaumix was al gepland, maar vanwege de onzekerheid over eventuele toekomstige effecten van Beaumix op het milieu, en de zorgen die hierover nog steeds leven, heeft de gemeente Katwijk de provincie Zuid-Holland en Boskalis Nederland in overweging gegeven af te zien van verder gebruik van Beaumix bij de Ir. G. Tjalmaweg. De aannemer negeert dit nu.

‘Het is jammer dat provincie Zuid-Holland en Boskalis niet handelen naar de zorgen die er bij ons bestuur en in de omgeving leven’, aldus een teleurgestelde wethouder Rien Nagtegaal. 

‘Het onderzoek heeft weliswaar aangetoond dat het materiaal aan de hiervoor geldende wet- en regelgeving voldoet, maar deze regelgeving is alleen van toepassing op genormeerde stoffen, en geeft daarmee onvoldoende zekerheid dat er op termijn geen negatieve effecten voor het milieu en de volksgezondheid optreden. Ons college roept daarom ook het Rijk op de regels voor dit soort bouwstoffen aan te scherpen’.