Hoofdluis

Ze zijn klein, kriebelen en leggen eitjes: hoofdluis. Kinderen tot ongeveer 12 jaar hebben de meeste kans om hoofdluis op te lopen.


Zeker na de schoolvakantie zal het zeker weer beginnen. Kinderen komen vaak met hun hoofden dicht bij elkaar, ook in deze tijden! Bovendien hangen hun jassen dicht bij elkaar op scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en sportclubs. 


Ook volwassenen kunnen hoofdluis oplopen, zeker in een gezin waar een van de kinderen hoofdluis heeft. Luizen zijn geelgrijze insecten ter grootte van een speldenknop. De eitjes van de hoofdluis worden neten genoemd en lijken op kleine ovale witte bolletjes en kleven zich vast aan de haren. 


Als u eenmaal hoofdluis bij uw kind heeft geconstateerd, kunt u het beste snel handelen. De hoofdluis gaat niet uit zichzelf over en blijft besmettelijk als u er niets aan doet! Dit kunt u er zelf aan doen: 


* Kijk iedereen in huis na op hoofdluis. 


* Alle kleding, petjes, knuffels en beddengoed grondig uitwassen bij minimaal 60° c.

 

* Ook borstels en kammen dienen een uur ontsmet te worden in een hoofdluismiddel.

 

* Hangen de jassen van uw kinderen thuis of op school dicht bij elkaar, laat uw kind zijn/haar jas in een plastic luizencape ophangen aan de kapstok.

 

* Breng de school van uw kind op de hoogte dat uw kind hoofdluis heeft.


Bij Apotheek Rijnsburg is een shampoo of lotion verkrijgbaar om hoofdluis te bestrijden. Het is erg belangrijk om dagelijks goed te kammen met een luizenkam.

Voor de hardnekkige neten is soms een aparte shampoo nodig. Na een week dient de volledige behandeling vaak herhaald te worden. Het kan ook nuttig zijn om na twee weken bij het hele gezin, te controleren of echt niemand meer hoofdluis heeft.

In uw Apotheek Rijnsburg ligt een uitgebreide luizenfolder voor u klaar. Graaf Florislaan 9, 071-4079114.