Jeroen Spruijt in topvorm met twee goals. | Foto: H. Heemskerk.
Jeroen Spruijt in topvorm met twee goals. | Foto: H. Heemskerk. Foto: H. Heemskerk

Het is anders dan je denkt

Het is me al heel wat keren overkomen, dat mensen anders zijn dan ik in eerste instantie dacht. Bijvoorbeeld toen een mevrouw in een ziekenhuiskamer binnenkwam en ik meende dat zij schoonmaakster was...... 


Ze was echter een zeer kundig arts. Alle twee zijn trouwens ‘evenveel waard’ wat mij betreft, maar ik dacht te snel! Of die keer dat ik een lifter meenam in de auto en ogenblikkelijk kwamen er nog een stel Medelanders uit de bosjes. Ik schrok wel even, maar ze waren de vriendelijkheid zelve en vroegen me zelfs om mee te komen op de koffie. Weer een inschattingsfout. Zo gemakkelijk oordelen we mensen op hun uiterlijk. Het blijkt dan vaak anders te zijn dan je denkt.


Een poosje terug is er een boek verschenen met de intrigerende titel: De meeste mensen deugen. Met tal van voorbeelden probeert de schrijver duidelijk te maken dat mensen vaak beter doen en zijn dan wij denken. Merkwaardig genoeg gaan we vaak uit van het verkeerde in een mens, maar er zit tegelijk zoveel goeds in. Ook in de toeslagenaffaire is gebleken dat goedwillende mensen op hun achternaam gescreend zijn en verdacht zijn van misbruik terwijl ze dat helemaal niet gepleegd hebben. In het klein en groot is het anders dan je denkt.

De spreekwoordelijke pot verwijt de ketel toch?! In onze vorige woonplaats werden we, toen we er net waren komen wonen, door een groepje jongeren uitgeprobeerd in onze stressbestendigheid: belletje trekken! Na een aantal keren riep ik de jongeren: je bent wat vergeten. ‘Als je nu blijft staan heb ik snoep voor je.’ Daar kwamen ze, en sindsdien hadden we leuk contact met elkaar. 

Hoe verrassend kan het zijn met open hand en hart elkaar tegemoet te komen. Hoe grensverleggend is het om ‘de ander’ in vriendelijkheid aan te spreken. Hoe verruimend is het om een andersgelovige in alle openheid te ontmoeten en te delen: een wonderlijke ontdekking dat je veel meer deelt dan je scheidt. 

Er is een duizenden jaar oud woord voor: heb je naaste lief als jezelf.


Vriendelijke groet
van ds. Piet


Spruijt zet de lijnen uit

GVVV-Rijnsburgse Boys 0-3

Voetbal n Na een oefenperiode die voor Rijnsburgse Boys als ´aardig geslaagd´mocht worden bestempeld, was het afgelopen zaterdag eindelijk tijd voor een wedstrijd die er om ging.

De indeler van de ´Jack´s Divisie´, de nieuwe naam van de tweede divisie, had voor de Rijnsburgers een reis naar Veenendaal voorzien. Daar troffen zij tegenstander GVVV, een club die een tegenvallende oefencampagne achter de rug had. De einduitslag (0-3) leek een juiste afspiegeling hiervan.

Bij de opkomst van de beide teams was aan Rijnsburgse zijde een opvallend spandoek te zien. HKR vriend Frenk was de avond daarvoor in Katwijk op laffe wijze in elkaar getrapt. Het geel-zwarte doek was voor hem ongetwijfeld een steun in de rug. Na de aftrap bestond het eerste kwartier uit wat aftasten van beide kanten, maar toen het Rijnsburgse machientje ging draaien was er geen houden meer aan. Dat de ruststand ´slechts´ 0-2 was, was te danken aan onnauwkeurig afronden van, met name, het Rijnsburgse drietal in de voorhoede. Middenvelder Jeroen Spruijt had het vizier scherper. Hij zorgde voor de eerste twee treffers. De eerste kwam voort uit een inworp en de tweede uit een prachtige lange pass van Masies Artien.

De tweede helft kwam er treffer bij. Spruijt die een voorzet van Gielisse ook had kunnen inschieten, was niet zelfzuchtig en bood Zeldenrust een niet te missen kans. De snelle vleugelspits scoorde keurig in de linker hoek. Spruijt na afloop: “Je kunt minder beginnen.” Eens kijken of eerste gewin geen kattengespin is: zaterdag om 15.00 uur een thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis.


Loting KNVB Beker

Vorige week werd er geloot voor de tweede voorronde van de KNVB Beker. Rijnsburgse Boys en Quick Boys lootten tegen elkaar. Op Sportpark Nieuw Zuid ontmoeten de aartsrivalen elkaar op 21, 22 of 23 september a.s. De winnaar plaatst zich voor de eerste ronde van het toernooi waarbij ook de profclubs zullen instromen.