Loco burgemeester Gerard Mostert op bezoek bij de 100 jarige Jan de Vries. | Foto: PvK.
Loco burgemeester Gerard Mostert op bezoek bij de 100 jarige Jan de Vries. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Jan de Vries bereikt de honderdjarige mijlpaal

n ‘Als ik achterom kijk is het een lange ademtocht’

Dankbaar n Donderdag 19 augustus was een memorabele dag voor Johannes Cornelus (Jan) de Vries en zijn familie. De voor zijn respectabele leeftijd nog kwieke eeuweling genoot van de aanwezigheid van zijn naasten en bekenden. Niet te vergeten van een lekker stukje taart. ‘Het is toch net iets te groot’, was zijn inschatting.

Door Piet van Kampen

Bijzaak op zo’n feestelijke dag die in De Lichtbron werd gevierd en op zaterdag met de hele familie op dezelfde locatie nog eens dunnetjes werd over gedaan.

Als het een mens gegeven is om deze respectabele leeftijd te bereiken is het in een aantal gevallen zo van: is men nog fief en bij de tijd of is het een kwestie van ‘van mij mag het morgen over zijn’. Bij Jan de Vries is het vooralsnog zolang mogelijk doorgaan en elke dag als het een beetje hebbelijk weer is er met de scootmobiel er op uit.


Vanuit zijn huidige woning aan De Weiden waar hij nog zelfstandig woont - met de nodige thuiszorg – een rondje door zijn geboortedorp. Naar de Middenweg waar hij het levenslicht aanschouwde en jaren heeft gewoond. In latere jaren ‘emigreerde’ hij zoals zijn zoon Ton het van palief ooit hoorde, naar ’t Boonrak. Nu dus woonachtig op zijn (waarschijnlijk) laatste stekkie.


Echte Valkenburger

De Vries, een geborgen en getogen Valkenburger die in Lie Botermans de liefde van zijn leven vond. Het echtpaar werd gezegend met vier zonen en zes dochters, zeventien kleinkinderen en eenendertig achterkleinkinderen. Elk huisje heeft zijn kruisje. Jan’s echtgenote Lie overleed in 2011 en hij heeft ook tussentijds aan het graf gestaan van twee kinderen. Een man met een groot geloof weet dat dit in een mensenleven kan gebeuren. Een vader die kinderen overleeft. Hoe triest het ook is. ‘Prijs The Lord ook in tegenslagen’ een prachtig credo van deze aimabele man die ook veel vrijwilligerswerk voor ‘zijn’ kerk’ heeft verricht.

Het zijn de onuitwisbare verdrietige herinneringen uit een lang leven waarin ook de oorlogsjaren niet uit zijn gedachten zijn verdwenen. De laatst in leven zijnde Valkenburger die er op deze feestelijke dag er liever niet aan herinnerd wordt. Het wordt dan even teveel voor hem. Graag geniet hij van de felicitaties die hij dankbaar in ontvangst neemt.


Leuke dingen

Liever praat Jan over andere zaken in het leven. Zijn beroep als groentetuinder. Hoe hij na zijn zestigste nog tien jaar als oproepchauffeur – na heel laat zijn rijbewijs te hebben gehaald- autoritjes voor Het Motorhuis in Leiden mocht verzorgen. Zijn hobby op de fiets en vooral nu op deze leeftijd nog ‘elke dag een luchie scheppen’ op de scootmobiel. Hij stuurt zijn voertuig een dorpje rond in de overtuiging dat zijn leven van bovenuit is gestuurd. ‘Het loopt in het leven zoals het lopen moet’. Is dat geen prachtige levensfilosofie van een honderdjarige die zoveel in het leven heeft meegemaakt en deze mijlpaal heeft mogen bereiken?


Goud voor de zorg bij DSV 

Ouderenzorg n organisatie DSV|verzorgd leven haalde bij de periodieke kwaliteits-audit dit jaar voor de vierde keer het gouden Prezo-keurmerk. Directeur-bestuurder van DSV Jan de Vries nam de certificaten en het keurmerk uit handen van auditcoördinator Annemarijn van der Scheer van Stichting Perspekt officieel in ontvangst. Voor DSV is het een mooie opsteker na een pittige periode, meldt de zorgorganisatie in een persbericht.


‘Opnieuw een teken dat DSV goed op weg is’, aldus De Vries. ‘We zijn blij dat wij de kwaliteit van zorg hoog hebben gehouden, ondanks de lastige periode die achter ons ligt. En vooral dat onze bewoners en thuiszorgcliënten dit zo ervaren.’ Bestuurssecretaris van DSV Thessa Groen vult aan: ‘Minstens zo belangrijk is dat de auditoren de enorme betrokkenheid en veerkracht van de medewerkers zagen. Steeds valt op dat DSV niet alleen kwalitatief goede, maar vooral ook warme en liefdevolle zorg verleent. Dat is een geweldige prestatie van al onze medewerkers. Alle credits voor deze prestatie gaan naar de zorg.’


Net niet

Locaties Salem, Vlietstede, Rustoord en de Centrale Diensten ontvingen na de beoordeling direct het gouden keurmerk. De locatie Duinrand wist net niet voldoende punten te scoren. Voor deze locatie zal in het najaar een her-audit plaatsvinden; het auditteam verwacht dat verbeteringen dan al zichtbaar zullen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de samenhang tussen welzijn en zorg en het toepassen en borgen van het kwaliteitssysteem.

Het team van auditoren beschrijft in de rapporten uitvoerig wat ze hebben beoordeeld, wat goed is verlopen en welke onderdelen verder kunnen verbeteren. 

DSV is daarover niet heel verrast. Beleidsadviseur Kwaliteit van DSV Hans Geerts: ‘We zijn al sinds vorig jaar bezig met het versterken van het methodisch werken, daar moeten we nog een aantal slagen in maken. Trainen en opleiden kost tijd. Ook de interne controles op het kwaliteitssysteem zelf kunnen we nog beter inregelen. Zo versterken we onze verbetercyclus (Plan, Do, Check, Act) en groeit ons lerend vermogen.’


Jan De Vries: ‘We zijn blij met de behaalde resultaten en blijven werken aan kwaliteit van onze zorg en diensten. Net zo belangrijk zijn werkplezier, gezondheid en ontwikkeling van onze medewerkers. We zijn als organisatie aan alle kanten in beweging. De komende periode staat in het teken van het motto ‘DSV beweegt!'.

Voor de komende maand betekent dat bijvoorbeeld dat op alle locaties gezonde en ontspannen activiteiten plaatsvinden voor medewerkers, vrijwilligers, bewoners en mantelzorgers. Daarom nu even géén taart bij deze uitreiking maar: gezond fruit.’