Niels (zoon), Karin (echtgenote), Fred (met bril), Amanda, Ted en Thu (v.l.n.r.). | Foto: PvK
Niels (zoon), Karin (echtgenote), Fred (met bril), Amanda, Ted en Thu (v.l.n.r.). | Foto: PvK Foto:

Dubbel feest bij Rijnsburgse Stomerij

n Bedrijf bestaat 50 jaar en eigenaar werd 65 jaar

jubileum n Een bijzonder feestje vorige week zaterdag 7 augustus in winkelcentrum Remise. Het kon niemand ontgaan. Een reuzenpop voor de deur, tafels vol lekkernijen en vrolijke gezichten. Op de ramen van het bedrijf van Fred van der Linden prijkten teksten die niets aan duidelijkheid te wensen over lieten. ‘Hoera, Fred 65 jaar. Fred 50 jaar in het vak’. Aan de organisatie van deze happening was met name medewerker Thu Kologranic behoorlijk debet.

Door Piet van Kampen

Het is de maandag na een prettig tumultueuze zaterdag. De rust is weergekeerd en Fred is aan het werk. ‘Het leven gaat weer z’n gewone gangetje’ zegt hij nuchter. 


Onverwacht

Maar toch blikt hij met voldoening terug op de zaterdag eraan voorafgaand. ‘Ik wist van niks. Zoiets had ik niet verwacht. Wel dacht ik dat er iets broeide maar ik kon mijn vinger er niet achter krijgen’ bekent hij achteraf. Zaterdag kwam het allemaal uit. ‘Mijn winkelruiten beplakt, een grote pop voor de deur en er werd om 10.00 uur een groot bloemstuk namens Burgemeester en Wethouders gebracht. Een grote taart van Teun den Dulk met mijn foto erop, wethouder Jacco Knape die een bezoek brengt, een muzikale verrassing, veel felicitaties, het kon niet op. Medewerker Thu heeft de winkeliers benaderd voor een bijdrage en daarvan konden allerlei dingen worden geregeld’ blikt de jubilaris in vogelvrucht terug op deze bijzondere dag.


Van vader op zoon

De in Leiden geboren Fred werd op 10-jarige leeftijd al betrokken bij het toen kleine bedrijfje dat zijn vader in de Burchtstraat in Rijnsburg was begonnen. Inmiddels nu 50 jaar in het vak. Hij nam het bedrijf over en vestigde zich in 2001 in het huidige pand aan de Oegstgeesterweg in winkelcentrum Remise. In de loop der jaren is er ook in de wereld van het chemisch reinigen het nodige veranderd. Fred: ‘Er wordt minder gestoomd dan voorheen. Wie draagt er tegenwoordig nog een kostuum? Ja, voor trouwpartijen en begrafenissen of voor vergaderingen. De mode is veranderd. Kijk eens wat jij aan hebt, een spijkerbroek’ lacht hij fijntjes. ‘Er wordt nu veel meer gewassen. Beddengoed, overhemden, kleding en ook bruidsjurken. Hierin heb ik een naam opgebouwd. Zelfs vanuit Noord-Holland en Utrecht heb ik hier klanten voor. Bruidsjurken zijn mijn specialiteit. Het is allemaal mond-op-mond reclame. Daarnaast heb ik een trouwe klantenkring van particulieren en ook bekende bedrijven zoals horecabedrijven in de regio.


Stoppen staat (nog) niet in zijn woordenboek

Fred mag dan zo’n beetje tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanzitten, aan stoppen denkt hij geen moment. Nog geen tijd om weer eens lekker te gaan vissen al is samen met echtgenote Karin gaan dansen nog steeds een lekkere ontspanning naast zijn drukke werk. Nee, voorlopig nog lekker doorgaan met zijn team, Thu Kologranice, Fred Pret en Amanda van Druten en niet te vergeten echtgenote Karin. Een beetje grijnzend: ‘Misschien nog wel vijftien jaar’. Een ondernemer die zoveel plezier in het vak heeft dat hij voorlopig nog van geen ophouden weet.


Arno Kamminga gehuldigd tijdens het Noordzee Zomerfestival

huldiging n De eerste geboren Katwijker die een Olympische medaille gewonnen heeft is Arno Kamminga. Met zijn sterke schoolslag prestatie behaalde hij op zowel de 100 als 200 meter een zilveren Medaille. Alle reden om hem in het zonnetje te zetten en toe te juichen.  

Dat eerbetoon zal hij krijgen op de slotavond van het Noordzee Zomerfestival op 14 augustus in de avond. Deze officiële huldiging is een samenwerking tussen de gemeente Katwijk en het NZF. Het Noordzee Zomerfestival is het enige evenement van enige omvang dat in Katwijk gehouden wordt, dus een uitstekende locatie om deze bijzondere sportman toe te juichen. De 25 jarige Arno Kamminga is geboren in Katwijk en woont en traint nu in Amsterdam. De pupil van de Amsterdamse coach Mark Faber veroverde in Tokio de zilveren medaille op de 100 en 200 meter schoolslag, de eerste zwemmedaille voor een man sinds Pieter van den Hoogenband in 2004. Kamminga is een professional, iemand die zijn studie aan de kant heeft gezet om alles op zwemmen te zetten. Op de avond dat Arno gehuldigd wordt speelt op het Noordzee Zomerfestival de band We want More, de zaal gaat open om 20 uur. In verband met de huidige coronaregels mogen in de festivaltent niet meer dan 600 mensen zittend het feestje bijwonen. In de tent staan daarvoor lange biertafels.

Het is een testen voor toegang evenement. Toegang is alleen mogelijk voor bezoekers die veilig gegeven zijn met de CoronaCheck app. De anderhalve meter is dan niet van toepassing. Voor dit evenement zullen kaartjes verkocht worden die toegang geven met een aantal gratis consumpties. Waardoor de toegang gratis blijft, maar we een grote oploop kunnen voorkomen. De huldiging zal ook via livestream via facebook te volgen zijn. De kaartverkoop wordt bekend gemaakt via de website van het NZF:  www.noordzeezomerfestival.nl

                                                                                                                                  

Arno Kamminga met zijn zilveren medaille bij de huldiging op de Olympische Spelen 2021. | Giorgio Scala | Orange Pictures