Deelnemers aan de brainstormsessie. | Foto: Piet van Kampen
Deelnemers aan de brainstormsessie. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Ontmoeten en bewegen

n Aanzet tot Doe Mee Weken Katwijk

actief n Veel activiteiten zijn vanwege de coronacrisis niet door gegaan. Vanuit de gemeente, het Welzijnskwartier en Sportbedrijf Katwijk wordt in onderlinge samenwerking een campagne opgestart die in september van start gaat. De herstart van activiteiten en themaweken na een lege periode. Hopelijk kunnen deze dan wel doorgaan als er zich geen negatieve ‘corona-ontwikkelingen’ voordoen en uiteraard volgens de dan geldende preventieve regels.

Door Piet van Kampen

De eerste aanzet in de vorm van een brainstormsessie werd afgelopen dinsdag gehouden. Vertegenwoordigers uit diverse geledingen discussieerden onder andere over Lezen en Schrijven, de Nationale Sportweek, Nationale Burendag, Week van de Eenzaamheid, Dag van Eenzame Jongeren, Week van Toegankelijkheid en Coming Out Day.


Afgevaardigden van de gemeente, de AOBK, de Zonnebloem, Maatjesopmaat, Fietsmaatjes, de Zintuigenfabriek, Sportbedrijf Katwijk, Sportpromotie Katwijk, de Bibliotheek en Welzijnskwartier wisselden van gedachten over vormgeving, nieuwe initiatieven en het inpassen van reeds bestaande activiteiten. 

Zo werd er o.a. een idee door AOBK en de Zonnebloem geopperd om op 30 september vanuit diverse locaties soep voor heel Katwijk te koken. 


Ook aanhaken

In principe kan elke vereniging en welke hoedanigheid dan ook, bij het initiatief aanhaken. Hoe meer bewegingen en ontmoetingen is goed voor het maatschappelijk contact voor de mens voor en de promotie van de club of vereniging. Vanuit de gemeente, Sportbedrijf en Welzijnskwartier worden (sport)verenigingen benaderd over mogelijke deelname. Er zal ondersteuning worden verleend door middel van inhoudelijke informatie en promotiemateriaal.

In de lokale media van Uitgeverij Verhagen zal er tijdens de Doe Mee Weken wekelijks aandacht aan een specifiek thema worden geschonken. Het zal de inwoners van jong tot senior en ook mensen met een beperking ertoe moeten ‘bewegen’ om in actie te komen. Te bewegen en vooral ook te ontmoeten.


Themaweken

Op maandag 6 september start de Week van Lezen en Schrijven. Vanaf zaterdag 11 september staan verenigingsactiviteiten en vrijwilligerswerk centraal. Vervolgens de Nationale Sportweek en daarna volgt de Burendag op zaterdag 25 september. Eind september is er aandacht voor de Week van de Eenzaamheid en op donderdag 7 oktober de Dag van Eenzame Jongeren. De Week van de Toegankelijkheid daarna en tot slot de Coming Out Day.


Een mix dus van sport, sociale en maatschappelijke doelen. Doe mee in de Doe Mee Weken. Ga er voor. Voor informatie en aanmeldingen is er de website 

www.doemeeinkatwijk.nl


n Tijdelijke Tjalmaweg vanaf zondag open

Valkenburg n De tijdelijke Tjalmaweg (N206) bij Valkenburg wordt komende zondag in gebruik genomen. Verkeer wordt zo de komende anderhalf jaar, tot eind 2022, langs het bouwterrein van de N206 geleid. Zo heeft het verkeer nauwelijks tot geen hinder van de bouwwerkzaamheden op de huidige N206, aldus de projectorganisatie van de RijnlandRoute.

De naastliggende Tjalmaweg wordt in die anderhalf jaar verbreed van twee- naar vierbaans en gedeeltelijk verdiept aangelegd. Automobilisten worden op de tijdelijke weg langs de bouwwerkzaamheden en -kuip van de verdiepte ligging geleid. 


50 km/uur

De snelheid op de tijdelijke Tjalmaweg wordt verlaagd van 80 naar 50 km/uur om de geluidshinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. 


Bouwverkeer gaat geen gebruik maken van de tijdelijke weg. Daarvoor is een weg aan de kant van het voormalig vliegkamp beschikbaar.

Om de geluidsoverlast voor de bewoners in Valkenburg nog verder te beperken, is de tijdelijke Tjalmaweg voorzien van zogenoemd stil asfalt en aan de dorpskant zijn geluidschermen geplaatst om het geluid van die tijdelijke weg en van de werkzaamheden aan de N206 te verminderen.

De panelen ter hoogte van Duinzicht en Veldzicht hebben een fotoprint aan de dorpszijde.

Bij de locatie Valkenhorst van basisschool De Dubbelburg is eind april al een geluidreducerende wand geplaatst van wilgentakken. 

De wand neemt, naast geluidsreductie, ook het zicht weg op de werkzaamheden en de tijdelijke weg.




De Tijdelijke Tjalmaweg (links) wordt zondag in gebruik genomen. | Foto: AvD.